Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
БНБ удължава срока на специалния надзор на КТБ
Автор: Екип Varna24.bg 11:01 / 01.08.2014Коментари (0)1344
© Varna24.bg
Квесторите в КТБ трябва да изготвят предложение до 10 септември за необходимостта за удължаване на срока на специалния надзор на банката, съобщават от БНБ. Централната банка иска също така квесторите да изготвят покана до акционерите а заявяване на интерес и деклариране на възможност за осигуряване едновременно на капитал и ликвидна подкрепа за банката.

В съобщението на БНБ се казва:

В изпълнение на изискването на чл. 121 от Закона за кредитните институции (ЗКИ) квесторите на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) представиха Доклад за текущото състояние на банката. С доклада е представен неодитираният финансов отчет на банката към 30.06.2014 г.

Активите на банката са 6 896.2 млн. лева, което e със 741.4 млн. лева по-малко от сумата към 31.05.2014 г. Високо ликвидните активи са 144.3 млн. лева, като намалението спрямо края на предходния месец е 671.9 млн. лева. Портфейлът от ценни книжа е в размер на 776.9 млн. лева, а кредитният портфейл е в размер на 5265.6 млн. лева. Депозитите от граждани и предприятия към 30.06.2014 г. са 5620.4 млн. лева, като намалението спрямо края на май е 630.7 млн. лева. Финансовият резултат на банката към 30.06.2014 г. е загуба в размер на 65.3 млн. лв. и се дължи изцяло на начислените през месеца разходи за обезценки на кредитния портфейл. Същевременно квесторите отбелязват, че тези разходи за обезценки са определени по съществуващите в КТБ АД процедури за прилагане на вътрешните правила на банката, които не осигуряват пълно съответствие с изискванията на Международните стандарти за финансова отчетност (МСФО).

На основата на неодитираните отчети общата капиталова адекватност на банката към 30.06.2014 г. е 10.54 на сто, а адекватността на капитала от първи ред - 7.86 на сто.

В доклада за текущото състояние на банката подробно са изброени действията на квесторите в изпълнение на определените им със закона задължения. Предприети са всички действия по текущото управление и контрол върху дейността на банката в условия на специален надзор. Осигурено е изпълнението на решенията на УС на Българска народна банка (БНБ) както по отношение на наложените ограничения върху дейността на банката, така и за намаляването на лихвите по депозити и сметки до средните пазарни нива. Осигурено е също така и спазването на задълженията към регулаторните органи.

Квесторите незабавно са предприели мерки за сигурност, сред които смяна на дружеството, осъществяващо физическа и техническа охрана към момента на налагане на надзора, с друго дружество. Извършено е предаване и приемане на охраната на всички финансови центрове и офиси, както и всички други обекти на КТБ АД в цялата страна. Изготвени са охранителни обследвания и са утвърдени планове за охрана на обектите и пропускателния режим. Извършени са промени в пропускателния режим на помещенията, като е преустановен достъпът на бившите членове на УС и НС на банката, както и на свързани с тях лица и др.

Едновременно с това са предприети и адекватни действия за защита на интересите на банката както във взаимоотношенията с длъжниците, така и по отношение на кредиторите. Проведени са множество срещи с редица длъжници и кредитори за уточняване на взаимоотношенията в условията на надзорни ограничения върху дейността на банката.

В допълнение на регулярните задължения квесторите успешно са организирали заделянето на значителен човешки и материален ресурс за осигуряване на работата както на външните одитори, така и на правоохранителните органи.

Квесторите поставят като основен въпроса за необходимостта от определяне на надеждна оценка на кредитния и инвестиционния портфейли на банката, която да отговаря на текущото състояние на кредитополучателите и емитентите и да съответства на МСФО.

Вземайки предвид посоченото по-горе и в съответствие с действащите законови процедури по специалния надзор, предвиден в ЗКИ, Управителният съвет на Българската народна банка днес прие следните решения:

1. Приема Доклада за текущото състояние на "Корпоративна търговска банка" АД, представен от квесторите в изпълнение на чл. 121 от ЗКИ.

2. На основание чл. 107, ал. 3 от ЗКИ издава следните задължителни предписания на квесторите на "Корпоративна търговска банка" АД:

2.1. Да създадат специален екип, който в срок до 15.09.2014 г. да организира подготовката на кредитните досиета за целите на одиторската оценка и да подпомага квесторите в управлението на взаимоотношенията с кредитополучателите, включително и за предприемане на необходимите действия спрямо длъжници, които не осигуряват редовно обслужване на своите задължения към банката;

2.2. Да сключат договор за правна помощ по прегледа на обезпеченията като част от процеса на окомплектоване и подготовка на кредитните досиета;

2.3. Да сключат допълнителни договори с одиторските фирми "Ърнст и Янг Одит" ООД, "Делойт одит" ООД и "Афа" ООД за цялостна оценка на активите на банката, която да бъде осъществена в срок до 20.10.2014 г. на основата на резултатите по т. 2.1 и т. 2.2.

2.4. Да предложат на БНБ проект на покана към акционерите за заявяване на интерес и деклариране на възможност за осигуряване едновременно на капитал и ликвидна подкрепа за КТБ АД.

2.5. До 20.08.2014 г. да извършат промени във вътрешните правила и процедури за определяне на обезценките по кредитни експозиции с цел обезценките на експозиции със съществени нарушения в обслужването да се определят на индивидуална основа, с което да се постигне пълно съответствие с МСФО.

Квесторите да представят в БНБ информация за хода на изпълнение на направените препоръки в срок до 05.09.2014 г.

3. Възлага на изпълняващия длъжността подуправител, ръководещ управление "Банков надзор", до 10.09.2014 г. и в съответствие с описаните по-горе дейности на квесторите да внесе в УС на БНБ предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор на КТБ АД.

Квесторите са изготвили и доклад за текущото състояние на банката, в който се казва:

"При встъпването ни в длъжност на 25.06.2014 г. бяхме уведомени от колегите квестори, назначени на 20.06.2014 г., че на датата на назначаването им, при проверка на перото "други активи" в ежедневната оборотна ведомост на банката е констатирано наличие на необичайно голям разчет на стойност около 205 милиона в левова равностойност. За същия бяхме предупредени, че задължително се изисква сериозно изследване и анализиране, поради което, те са разпоредили спиране на информационната система на банката от 20.06.2014 г. до второ нареждане. Операцията е взета на база протокол-разписка от 19.06.2014 г. според която "Бромак" ЕООД потвърждава получаването и задължението си към КТБ АД на суми в различни валути с обща левова равностойност 205 887 хил. лева. Според същия протокол-разписка дължимите суми следва да бъдат възстановени до 30.06.2014 г. За това ние уведомихме БНБ (писмо с вх. № БНБ-83229/08.07.2014 г.) с подробна докладна записка. Квесторите изпратиха нотариална покана за доброволно изпълнение, а в последствие са предприети действия пред родово компетентния съд по обезпечаване на вземане на банката в размер на 205 млн. лв. чрез налагане на обезпечителни мерки с оглед бъдещ иск за събиране на вземането".

Целият доклад може да бъде видян тук.




Още по темата: общо новини по темата: 97
06.10.2021 »
11.01.2018 »
16.08.2017 »
04.12.2016 »
13.04.2016 »
20.02.2016 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: