Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Южен поток България" увеличи капитала си до 397.6 млн. лв.
Автор: Екип Varna24.bg 10:36 / 19.08.2014Коментари (0)1945
©
Въпреки предприетите от служебното правителство мерки за замразяване работата по проекта "Южен поток", вчера в Търговския регистър е вписано увеличение на капитала на проектната компания "Южен поток България" до 397.6 млн. лв., съобщават от МИЕ. Това действие от страна на ръководството на "Южен поток България" представлява нарушение на протоколно решение на министър Васил Щонов от 11 август 2014 г. да се прекратят всички действия по проекта до привеждането му в съответствие с европейското законодателство. В изпълнение на поетия от служебното правителство към обществото ангажимент за пълна прозрачност ви предоставяме следната информация:

На 7 август 2014 г. министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов изпраща писмо до Българския енергиен холдинг с нареждане да се преустановят всички действия по изграждането на газопровода "Южен Поток". На 8 август 2014 г. министър Щонов се среща с изпълнителните директори на "Южен поток България" и БЕХ. По време на срещата подчертава необходимостта от прекратяване на по-нататъшни действия по проекта и набелязва следващи стъпки по привеждане на проекта в съответствие с европейските изисквания. На 11 август министър Щонов издава протоколно решение за прекратяване по-нататъшни действия по проекта. В същия ден, изпълнителният директор на БЕХ изпраща нарочно писмо до г-н А.Б. Милер, председател на управителния съвет на ОАО "Газпром", с копие до ръководството на "Южен поток България", с което изрично се разпорежда ръководството на "Южен поток България" да не предприема стъпки към увеличаване на капитала си и да не предприема действия свързани със започване изпълнение на договора за инженеринг, реализация и строителство на газопровода. Въпреки това, на 12 август, в 16:23 ч. ръководството на "Южен поток България" подава заявление за увеличаване на капитала на дружеството, което е вписано в търговския регистър на 18 август.

Проектната компания "Южен поток България" е 50% собственост на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и 50% собственост на ОАО "Газпром". Съветът на директорите се състои от пет члена и всички решения се взимат единодушно. Компанията се представлява от двама изпълнителни директори заедно. Министерството на икономиката и енергетиката вярва, че действията на ръководството на "Южен поток България" не защитават интересите на Българския енергиен холдинг в дружеството и възнамерява да отнесе случая към правоохранителните органи.

Според информация на МИЕ, увеличаването на капитала само по-себе си не представлява начало на строителството на проекта, а позволява да продължат подготвителните работи по него. Старт на изграждането на "Южен поток" на българска територия ще се осъществи едва след извършване на авансови плащания към изпълнителите на проекта, което е възможно само след подпис и на двамата изпълнителни директори на "Южен поток България."

Служебното правителство подкрепя проекта "Южен поток" на българска територия, но той следва да се реализира единствено при пълно спазване на европейските правила. Припомняме, че през месец юни т.г. Европейската комисия стартира наказателна процедура поради съмнения, че проектът не съответства на изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет и при избора на изпълнител за изграждането на българското трасе са нарушени правилата на европейския вътрешен пазар.

Министерството на икономиката и енергетиката ще окаже пълно съдействие на Европейската комисия по всички въпроси, свързани с проекта "Южен поток".




Още по темата: общо новини по темата: 276
15.03.2022 »
14.01.2021 »
02.01.2021 »
01.01.2021 »
31.12.2020 »
29.12.2020 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: