Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Първият карнавал на Варна вече e факт
Автор: Екип Varna24.bg 14:59 / 01.09.2014Коментари (0)1360
Вчера в 10:00 ч. Варна осъмна с "Прострени цветове". Изложбата с над 500 детски рисунки, дълга над 1 километър бе простряна по тротоарните площи на бул. Мария Луиза - от Катедралата, до Червения площад. В експозицията се включиха всичките 52 варненски детски градини, много учебни заведения, детски арт центрове и школи по рисуване. За сутрешната подредба в помощ на организаторите дойдоха много доброволци, едни от които и младежите от НПО "Радост - Клуб Хвърчило", които коментираха, че не помнят във Варна да е представяна открита детска изложба в такива мащаби, която поради вида на платната се разглежда двустранно - както от пешеходците, така и от преминаващите по булеварда автомобили.

По същото време в непосредствена близост до Община Варна в "Среща на четка" бе изрисувано 30 метрово платно от художници от България, Швеция, Хърватия и Германия. Организаторите благодарят на Николай и Марина Русеви, които съдействаха хепънинга с рисуване на живо да се превърне в пъстроцветна палитра от бои, четки и много настроение. Дърветата в градинката до Общината бяха обвити с дългото платно и се превърнаха в най-естествено място за експонация на творческата изява на художниците.
И двете инициативи са част от "Карнавал на мечтите" и се проведоха в подкрепа кандидатурата на Варна за европейска столица на културата 2019 г.

А първият общоградски карнавал е вече факт. За приятна изненада и на самите организатори площад Независимост събра хиляди усмихнати хора в пъстроцветни костюми. С много настроение и в очакване на карнавалното шествие пред шадраваните на центъра за около час се събраха над 2000 участници.

С изключително атрактивните си одежди и грим актьорите от варненските опера и театър забавляваха насъбралата се на площада тълпа, а актьорите от държавния куклен театър облечени в огромни костюми на приказни герои допринесоха за това празника да придобие още по-карнавален вид.
С музика и много усмивки празничната фиеста премина по пешеходната зона на бул. Княз Борис I-ви. Шествието поведе Духовият оркестър на ВМС, които с представителните си бели униформи бодро набиваха крак под диригентската палка на капитан III ранг Мирослав Трифонов и капитан Зайранов. Бяха последвани от клуба на варненските мажоретки-ветеранки с моряшки костюми и шапки с помпони. Със своите ръководители и родители по булеварда вървяха и стотици малчугани от много школи и детски градини. Центъра на Варна се изпълни с детския смях на хлапета облечени с костюми на клоуни, спайдърмени, крилати феи, хавайки и принцеси, а един заек обикаляше около тях раздавайки много лакомства. Сред шестващите бяха забелязани и граждани с огромни розови очила, шапки на магьосници и такива с ярки къдрави перуки. Чуха се коментари, че така варненци не са се забавлявали скоро - заедно!

На площада пред градинката на Севастопол на огромна транспортна рампа представление изнесоха артистите от цирк Балкански, който пристигнаха от бул. Мария Луиза с над 70 метрова колона от акробати, клоуни, понита, екзотични мотористи и дори пожарна кола. Невероятното шоу което поднесоха като комплимент към гражданите и гостите на Варна ще се запечата в спомените на хилядите аплодиращи ги варненци, като една от най-големите атракции на "Карнавал на мечтите".

Празникът посветен на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата продължи с голям концерт пред централния вход на Морската градина. Със завладяващи изпълнения се включиха участници от варненски танцови школи, салса клубове и детски вокални формации, една от които по време на изпълнението на "Моя страна - моя България" пусна в небето множество балони с цветовете на българското знаме. Многобройната публиката ръкопляскаше както на момичетата танцуващи акробатичен рокендрол, така и на неземния глас на малката Петя, която под съпровод на каба гайда изпя "Излел е Дельо хайдутин". Дузина гимнастички представиха своята грация в модерен танц, а всички бяха запленени от красивият глас и корейската песен на носителката на множество национални и международни награди - Димана. Всички участници получиха лакомства и награди. На сцената бяха раздадени още награди и грамоти и на победителите от конкурсите, които съпътстваха празничното събитие. Концерта завърши с атрактивно огнено шоу.

Комисията определяща града победител в конкурсната надпревара успя да види булеварди с прострени по тротоара детски рисунки, хиляди хора, грандиозното цирково шоу и големия финален концерт.

Организаторите на "Карнавал на мечтите" благодарят на хилядите варненци и гости на града, които със своето творчеството и присъствието си в мащабната публична проява подкрепиха кандидатурата на Варна, за културна столица на Европа 2019 г. Варна заслужава да бъде победител в тази надпревара - град с традиции, силен дух и богата култура.

Този проект се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна, спонсори и дарители.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: