Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Търсят начин ТЕЦ "Варна" да продължи да работи
Автор: Екип Varna24.bg 16:26 / 01.09.2014Коментари (0)1024
© Impact Press Group
Чешката компания CEZ, която е собственик на ТЕЦ "Варна", ще търси начин заедно с Българския енергиен холдинг (БЕХ) централата да продължи да работи след 2014 г. Двете дружества са подписали меморандум за сътрудничество и са сформирали работна група, която до края на октомври ще обсъди възможните технико-икономически решения за удължаване живота на ТЕЦ "Варна", съобщиха от CEZ.

Заради отложената екологизация на блоковете централата трябва да затвори в края на тази година. В случай че бъдат направени необходимите инвестиции обаче, тя ще може да възобнови работа и да произвежда ток поне още 15 години. Проблемът остава отворен вече няколко години, като спорният момент е искането на компанията да получи държавна гаранция за инвестицията си, която се оценява на около 120 млн. евро.

Нов опит

Сегашните преговори не са първият опит да се намери решение. Подобна работна група, но с участието също на Министерството на икономиката и енергетиката и на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), беше образувана и в началото на миналата година. Тогава обаче така и не се стигна до съгласие.

В края на миналата година ЧЕЗ обявиха поръчка за екологизация на 4,5 и 6-ти блок на централата за 60 млн. евро. Очакванията бяха тя да бъде спечелена от консорциум, съставен от "Булминерал", "Енергоремонт-Гълъбово" (с основен собственик Дечко Колев), "Енергоремонт-Варна" (с едноличен собственик "Енергоремонт холдинг) и "Атомтоплопроект". Първите две фирми в съдружие доставяха въглища за централата и след ЧЕЗ са най-заинтересувани тя да продължи да работи.

Сега компанията ще направи пореден опит да запази централата. "Полагаме всички усилия за намирането на работещ вариант за продължаване на работата на ТЕЦ "Варна", каза Петър Докладал, регионален мениджър на CEZ за България. Най-вероятно CEZ се опитва да договори твърди гаранции за заплащане на капацитета й (т.нар. разполагаемост) за продължителен период от време.

Намаляващ дял

Компанията купи централата през 2006 г., но дълго отлагаше модернизацията й заради опасения, че инвестицията няма да се възвърне. Причината за това беше намаляващият й дял в електроенергийния пазар на страната. Първите три блока на някога втория по големина ТЕЦ в страната бяха спрени между 2011 и 2013 г., тъй като не отговаряха на изискванията за емисии. С останалите три блока централата осигуряваше 60% от студения резерв в националната енергийна система, като цената й за разполагаемост беше най-ниската в страната. Централата на няколко пъти е работила на пълна мощност, включително по време на руската газова криза през 2009 г. и стачката на миньорите в "Мини Марица изток" в началото на 2012 г. Дълги години ТЕЦ "Варна" служеше и за балансиране на електроснабдяването в Североизточна България, където има много вятърни централи. От две години обаче студеният резерв не е активиран. През 2013 г. бяха променени правилата и вече липсва сигурност за предоставяните количества студен резерв, а следователно и възможности за дългосрочно планиране, казаха от компанията. Това е причината дружеството да търси държавни гаранции за инвестицията си.

Варианти

Сред предлаганите от компанията варианти досега са били да получи гарантирана квота на пазара и дългосрочен ангажимент за заплащане на поддържания от нея производствен капацитет. Преди време изпълнителният директор на ТЕЦ "Варна" Минчо Минчев каза, че 350 души поддържат блоковете в готовност, така че да могат да бъдат включени в системата при случай на нужда. В същото време цената, която ДКЕВР одобрява за разполагаемост, не покрива разходите. Отделно от това компанията има да получава и неиздължени суми от Националната електрическа компания за закупена електроенергия. Дружеството приключи миналата година със загуба от 67.6 млн. лв. (близо 11 млн. лв. загуба за 2012 г.).

Източник: в.Капитал




Още по темата: общо новини по темата: 44
05.01.2015 »
29.12.2014 »
23.12.2014 »
22.12.2014 »
19.12.2014 »
13.12.2014 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: