Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Военните нямали вина за бедствието в "Аспарухово"
Автор: Екип Varna24.bg 14:04 / 15.09.2014Коментари (0)2057
© Impact Press Group
Военните нямат вина за бедствието в "Аспарухово", стана ясно на финала на проверката на Сливенската военноокръжна прокуратура. При наводнението, което заля южния варненски квартал на 19 юни, загинаха 13 души. Жертвите населяваха дерето край ромската ул. "Горна студена", огромни поражения имаше и по улица "Моряшка" в центъра на квартала.

Заключението на прокуратурата е да не се образува наказателно производство. "Няма данни за престъпление на военно лице", заяви пред "Сега" шефът й полк. Станимир Чернев.

Обект на проверката бе поделението "Бункера", което се намира над квартала. Продължава обаче досъдебното производство на Варненската окръжна прокуратура. То се води за причиняване на смърт поради незнание или непредпазливост при изпълняване на длъжност. Разследват се действия на общината, органите по строителен контрол, по управлението на горите и др.

Решението на Сливенската военноокръжна прокуратура не е изненадващо, тъй като във Варна се знае, че слухът за авария или преливане в "Бункера" се пусна целенасочено от общински и близки до кметството кръгове, за да се отклонява вниманието. Градската управа има от какво да се притеснява - деретата в града не са били редовно почиствани. Страховете проличаха и на сесията на общинския съвет през юли, когато не бе допуснат да се изчете докладът на комисията от съветници, разследваща бедствието. В документа, наред с валежите и сечта, бяха посочени и редица грешки на местната власт - незаконно строителство, струпване на отпадъци, неусвояване на средства, предвидени за чистене на дерета, канали и водостоци през 2014 г.

В казуса с оневиняване на военните тези дни се намеси и министърът на отбраната Велизар Шаламанов. В писмо до съветника Костадин Костадинов, който оглавяваше разследващата съветническа комисия, той написа, че в поделението са извършени три проверки, включително от кмета Иван Портних, и не са установени разрушени басейни, резервоари, подземна инфраструктура, изпускане на вода. Липсват свлачища преди бедствието, както и подпорни стени или укрепителни съоръжения, които биха могли да предизвикат вълна. От писмото става ясно още, че резервоарът в поделението е с ефективен обем от 20 куб. м, басейнът е бил пълен наполовина с дъждовна вода и е нелепо да се говори, че те могат да причинят бедствието. Шаламанов обяснява, че от дъждовете и водния поток на 19 юни е пострадало и поделението - удълбано е дерето, появили са се свлачищни зони, има съборени сгради.




Още по темата: общо новини по темата: 444
20.06.2021 »
19.06.2020 »
13.08.2019 »
19.06.2019 »
12.04.2019 »
29.08.2018 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: