Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Днес Шотландия решава своето бъдеще
Автор: Екип Varna24.bg 09:09 / 18.09.2014Коментари (0)625
©
Днес е решаващ ден за Шотландия. Над 4,3 млн. шотландци трябва да дадат своя глас за или против отделяне от състава на Обединеното кралство. Независимо от изхода на референдума, той ще има последици за цяла Европа, коментира Би Би Си.

Все още има голям процент хора, които не са решили как ще гласуват, съобщават анализатори. Според последните проучвания делът на нерешилите е около 10 процента. Разликата между поддръжниците и противниците на независима Шотландия през последните дни непрекъснато е в полза ту на едните, ту на другите. В момента процентът на противниците на отделянето от състава на Обединеното кралство е по-голям, сочат последните социологически проучвания.

Избирателните секции отварят врати в 6 ч. по Гринуич и ще затворят в 21 ч. Резултатите от 32-та избирателни окръга ще станат ясни през нощта срещу петък. Очаква се участието да бъде рекордно високо, а официалният резултат ще бъде обявен в Единбург в петък сутрин.

Британският премиер Дейвид Камерън, чийто пост може да бъде застрашен, ако Шотландия стане независима, призова шотландците да гласуват с "не", като заяви, че ще бъде "съкрушен", ако те изберат да напуснат. Подкрепящият независимостта лидер на регионалното правителство в Шотландия Алекс Салмънд заяви, че страната му "е на път да сътвори история".

Какъвто и да е резултатът, референдумът ще има трайни последици за Великобритания и отвъд нея. Основните партии в страната обещаха да дадат на регионалното правителство в Шотландия нови правомощия да налага данъци и да разрешава разходи в случай на отрицателен вот и заявиха, че законопроектите ще бъдат подготвени до януари 2015 г.

Победа на искащите независимост в Шотландия ще даде началото на месеци сложни преговори, водещи до пълна независимост. Шотландската национална партия иска това да се случи на 24 март 2016 г., на 309-ата годишнина от Актовете за уния между Англия и Шотландия.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Детски градини и ясли във Варна
Газови доставки
Стрелба от автомобил край Пловдив
49-ото Народно събрание
Санирането на сградите
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: