Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Семейство попадна в Параграф 22 от чиновнически "професионализъм"
Автор: Екип Varna24.bg 12:23 / 18.09.2014Коментари (0)1235
©
Семейство попадна в Параграф 22 от чиновнически "професионализъм". За няколко години потърпевшите се нагледали на фалшиви документи, минаващи за истински, за незаинтересоваността или по-скоро финансова зависимост на чиновници.

Ябълката на раздора е жилищна сграда в град Аксаково, намираща се на ул. "Батова" №13. Валентин и Данаил Великови притежават първия етаж и една/втора идеални части в двуетажна постройка. В началото на 2011 г. двамата братя разбрали, че през 2004 година чичо им Тодор Великов Андонов, собственик на втория етаж, е започнал процедура по узаконяване на сградата. Издаден е констативен акт №31 от 29.03.2004 г. от Десислава Борисова и Радослав Боев, в който е написано, че извършеното строителство е в отклонение на издадените строителни книжа. Никъде, обаче, не е упоменато какви са тези отклонения, твърди Валентин Великов.

"При подаденото заявление от наша страна да ни бъдат предоставени копия от скица за виза и одобрен проект се установи, че същите не се съхраняват в архива на община Аксаково. Следвайки логиката се оказва, че хората които са ги виждали и са издали констативен акт са единствено Десислава Борисова и Радослав Боев", разказва Валентин.

"След проведения разговор с Десислава Борисова по нейни думи се оказа, че той е написан цитирам: "на крак", тъй като по това време тя била бременна. Явно, че действително е бил написан "на крак", защото в него са изписани несъществуващо ЕГН, объркано е името на баща ни Андон Великов Андонов, както и е записано измислено негово ЕГН, което е добавено в последствие", разказва за скандала той.

"Не е направено копие на тези документи, за евентуални сравнения, какъвто е сегашния случай. Първото копие, което ни беше предоставено на констативен акт №31 от 29.03.2004 г. е от 07.04.2011 г., е твърде бледо, но ясно си личи, че последният ред на т. ІІ, относно данни за строежа е празен. На 12.04.2011 г. ни беше предоставено второ копие на констативен акт №31 от 29.03.2004 г., на което на последният ред на т. ІІ, относно данни за строежа е дописано "трети етаж от жилищна сграда и пристройка". Това лесно може да бъде проверено на самия оригинал, който се съхранява в община Аксаково", разказва за различните документи Валентин Великов.

Неразбориите не спират до тук. На 18 декември 2007 г., т.е. след повече от 3 години, Тодор Андонов подава заявление за одобряване на инвестиционни проекти - заснемане за узаконяване. Самият термин "заснемане за узаконяване" по своята логика би трябвало да означава изготвяне на проект на нещо съществуващо, нанесено на хартиен или магнитен носител. Ако се допускат някакви отклонения до каква степен са те, за да може жилищната сграда да се приведе в съответствие с проекта, без да се събаря и изгражда отново. При изготвяне на част "Архитектура", архитектът е "допуснал" груби отклонения, касаещи конструктивни и други изменения на сградата. Като цяло размерите на вратите и прозорците не съответстват, обособено е помещение, в което е показано разположението на антре, санитарен възел и баня /несъществуващи/, съществуващите комински тела на проекта са показани на различни места, а други ги няма. На чертеж фасади "изток" е начертана несъществуваща врата на кота 2,7 м и много ясно е показан "новия вход" към първия "жилищен етаж".

На 4 март 2008 г. Тодор Андонов подава заявление за издаване на Акт за узаконяване. Следва почти незабавното му издаване.

"Очевидно е, че поръчката е била "експресна" и въпросната служителка е била добре запозната с цялата преписка, за да подготви акта за узаконяване само в рамките на 1-2 работни дни, както и че таксата платена за този акт сигурно се различава от тази за обикновена поръчка", разказва още Валентин.

"Считаме че в отделът, където са писани и издавани документите работи "перфектно", всеки застава зад гърба на другия, слагат се подписи и печати върху документи с невярно съдържание, на конкретно зададени въпроси се отговаря уклончиво и с вдигане на рамене, не се спазват срокове дадени от РДНСК, експресно се вадят документи за 1-2 работни дни, които касаят няколко човека, а се дават в ръцете само на един, в рамките на 5 дни се извършва фалшифициране на документи издадени преди години, и определено това се оказва, че е правилният начин за едно напълно законно узаконяване на жилищна сграда", обяснява Валентин Великов.

"Нарушени са редица права, като правото ни на собственици и заинтересувани лица да бъдем своевременно информирани за започнатата процедура по узаконяване, правото да бъдем вписани като възложители в проектите за узаконяване, да участваме в процедурата от самото начало", допълва той.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: