Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вижте за какво могат да ви глобят във Варна и колко ще ви струва провинението
Автор: Екип Varna24.bg 14:21 / 18.09.2014Коментари (3)3002
© Varna24.bg
В крайните варненски квартали има засечени случаи на отглеждане на селскостопански животни и птици, което е забранено и се санкционира по Наредбата за обществения ред.

Става въпрос най-вече за патки и кокошки за собствена консумация, а последният случай е за отглеждане на прасета във "Владиславово", разкри пред Дарик зам.-кметът на Варна Тодор Иванов. Срещу нерегламентираното животновъдство там има много жалби от съседи, уточни Иванов, който отговаря за сигурността и обществения ред. За премахване на животните има издадено предписание, а проверките се извършват с помощта и на районните администрации.

Само преди месец във "Владиславово" бяха глобени четирима, които отглеждат коне на територията на района.

За отглеждането на селскостопански животни в рамките на града глобата варира от 50 до 500 лв. Забраната се отнася и за обитателите на къщи. Най-често нарушителите отнасят най-ниската възможна санкция, когато провинението е първо, а и с цел по-добра събираемост. Месечно се налагат по 7-8 глоби средно. Засега няма случай на установено животновъдство в апартамент.

В апартамент - до два домашни любимеца

Според Наредбата за обществения ред се забранява и отглеждането в апартаменти, дворове и парцели на повече от два броя домашни животни-компаньони. Глобата е същата като при селскостопанските видове.

Много често при проверките се установява, че кучетата и котките са без задължителните паспорти и без микрочип за идентификация.

"Прави се всичко възможно домашните животни да бъдат приведени в известност, защото това е свързано не само с неудобство за съседите, но и с разширяване на популацията. Знаете, че практиката е през зимата на улицата да се изхвърлят здрави животни. Затова се опитваме да контролираме този процес", отбеляза зам.-кметът Иванов.

Без домати и пипер по общинските градинки

Селското стопанство в града е забранено във всичките му форми. А в Наредбата е предвидена глоба от 50 до 250 лева за използването на междублоковите пространства-общинска собственост за земеделски цели и животновъдство. Собствениците или лицата, които стопанисват имоти, са длъжни да ги поддържат в добро състояние и естетичен вид. В противен случай следва глоба от 50 до 500 лева.

Изтърсена през балкона покривка = 100 лева глоба

В жилищните сгради и в урегулираните поземлени имоти се забранява изтупване, изтърсване, изхвърляне на отпадъци и/или изливане на вода и други течности от балконите и прозорците. Глоба в размер от 20 до 100 лв. С глоба в размер от 20 до 200 лева се наказва използването на питейна вода за непитейни нужди като поливане, измиване на улици, превозни средства и пране на килими.

Според Наредбата за обществения ред се санкционира използването на удължители за простиране извън пространството на вътрешни дворове. Тук дворът е вътрешен, а гледката напомня за улиците в Сицилия

Глоби са предвидени и за капещ климатик

Собствениците или ползвателите на апартаменти, обекти в жилищни и административни сгради, са длъжни да отвеждат конденза от климатиците така че да не се отича върху стълбища, тротоари и други площи за движение на граждани. При установени нарушения глобите са в размер от 50 до 500 лева. Макар и не много често, подобни глоби се налагат. Сигнали в Общината се подават и за шумни климатици. В подобни случаи се издават предписания за ремонт или обезшумяване, обясни Тодор Иванов.

Варненци се жалват и за неправилно инсталирани кухненски аспиратори, отвеждащи миризмите в отдушника вместо в комина.

Порното на показ "по-скъпо" от пиячката и цигарите

На територията на община Варна е забранено излагането и рекламиране на материали с порнографско съдържание, извън специализираните места и магазини. Глобата в такива случаи е в размер от 200 до 500 лева. Продажбата на цигари и алкохол на по-малко от 30 метра от здравно или учебно заведение се санкционира със 100 до 500 лева. Хвърлянето на неугасена цигара в кошче за боклук пък може да ви "струва" от 20 до 500 лева.

Санкции има предвидени и за може би най-често срещаното нарушение на обществения ред - купон у съседите. Празненства или други битови мероприятия, създаващи силен шум, смущаващ обитателите на други жилища извън интервала 08:00 - 14:00 и 16:00 - 22:00 от октомври до май и до полунощ през лятото се наказва с глоба в размер от 50 до 500 лева.

Глобяват и за каруци по варненските улици

Движението на ППС с животинска тяга в общината е разрешено, но само извън града. Предвидената глоба за нарушители с каруци е от 50 до 500 лв. Същата е санкцията и при всяка разходка и паша на селскостопански животни по улиците, в парковете, градините и другите озеленени площи на територията на общината.

Да видите панаирджийска мечка по варненските улици днес е изключителна рядкост. Може би защото до половин хилядарка е глобата за развеждането на диви животни по улиците, площадите и други публични места с цел представление или търговия.

За спазването на Наредбата за обществения ред отговаря общинската дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" и Областна дирекция "Полиция" - Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тези глоби ще си останат на хартия, ако няма телефон на който човек да се жалва. Какво прави общината с циганите, които по цял ден обикалят кварталите с каруци, че дори се кефят по новия бул. 3 март, докога ще ги търпим да ровят по казаните за шишета и да разхвърлят боклука около тях?
Aнонимен
на 19.09.2014 г.
-1
 
 
къде да се изтърсват покривките в къщи ли. и друго за купона в съседите. всеки ден не се прави купон за да ми се създава проблем, така че един ден ще изтърпят. и на мен не ми е приятно но не го правя на проблем.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: