Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Оцениха кандидатстудентската кампания в ИУ - Варна като успешна
Автор: Екип Varna24.bg 14:38 / 19.09.2014Коментари (0)2861
©
С успешен прием и с нови подобрения в материалната база - за посрещането на стогодишнината на академичната сграда, за повече спорт, култура и модерни аудитории, започва учебната година в Икономически университет - Варна, съобщават от ВУЗ-а.

Кандидатстудентски прием 2014

С допълнителен прием през август и септември и изпълнение на държавната поръчка общо в ОКС "професионален бакалавър", "бакалавър" и "магистър", тази година кандидатстудентската кампания в ИУ - Варна е оценена като успешна. В условия на демографска криза и изключително конкурентен пазар на образователни услуги, първокурсниците - бакалаври и магистри в трите ОКС са над 4000.

Плановият прием в степен "бакалавър" за 2014/2015 г. е реализиран в 20 специалности, а в степен "магистър" в 30 специалности.Нов момент представляват обучението на руски език в спец. "Международен туризъм" и въвеждането на дистанционната форма на обучение в бакалавърска степен.

Някои изводи:

През настоящата година 84,5 % от кандидат-студентите са предпочели използването на оценките от държавен зрелостен изпит при 73,5 % през 2013 г. и 55,7 % през 2012 г.
Над 85 % от студентите са приети по първа желана специалност, а над 23 % са приетите от езикови и математически гимназии.

Анализът на приема показва още, че първите 7 най-желани специалности са "Международен бизнес" (с преподаване на английски език), "Счетоводство и контрол" (задочно обучение), "Мениджмънт", "Финанси" (задочно обучение), "Бизнес икономика" , "Маркетинг" и "Бизнес информационни системи".

През настоящия кандидатстудентски прием се наблюдава увеличение в дела на кандидат-студентите с интерес към задочната и дистанционната форма на обучение.

Както в КСП 2013 и през тази година най-много от всички новозаписани са студентите от район Варна - 34,14%, от район Бургас - 9,30%, от район Добрич - 8,95%, от район Шумен - 5,53%.

През последните 5 години съотношението на кандидат-студентите по полов признак е стабилно - 60,71% жени и 39,29% мъже.

От гл.т. на възрастовата група, към която принадлежат, кандидат-студентите са разпределени както следва: преобладава възрастовата група от 18 до 20 години (84,97 % от общия брой кандидати за обучение в университета), следвана от тази между 21 и 30 години (9,50% относителен дял).Незначителен е делът на възрастта над 30 години (едва 2,07 %).Тази възрастова структура е почти идентична на установената през КСП 2013. Направените констатации се потвърждават и от анализ по критерия "година на завършено средно образование". Основна е групата на завършилите през настоящата 2014 г. (79,04%), следвана от тези между 2006 и 2012 г. (10,32%) и завършилите през 2013г. (7,20%). Най-малък е относителният дял на завършилите между 2002 и 2005 г. (1,51%) и завършилите преди 2001г. (1,92%).

Студентска мобилност по "Еразъм"

През учебната 2014/2015 г. повече от 47 студенти от цяла Европа ще учат един или два семестъра в Икономически университет- Варна по програми "Еразъм+", "ЦЕЕПУС", Европейско икономическо пространство и двустранни договори за обмен. Повечето пристигат от Франция, Германия и Руска федерация. По линия на студентска мобилност вече са посрещнати и студенти от Чехия, Словакия, Черна гора и Литва. Всички те ще имат възможността да посещават лекции и упражнения на английски език, включително и от новата специалност "Международен бизнес". Официалното откриване на академичната година за студентите по "Еразъм" е на 26 септември (петък) 2014 г., от 11:00 ч. в Конферентна зала на университета (зала 446).

Очакваният брой на изходящите студенти от ИУ-Варна, провеждащи академичен обмен в университети в Европейския съюз и обмен с цел практика във фирми в ЕС през 2014/2015 година е 130 (95 - академичен обмен, 35 - практики).
През 2013/2014г. в университета са се обучавали общо 63 чуждестранни студенти /това е извън обмена по Еразъм и СЕЕПУС и др. програми/, от тях 14 в подготвителен курс /български и английски език/, 29 бакалаври, 10 магистри и 1 докторант. По страни: Украйна - 15, Русия - 12 , Молдова - 11, Турция - 8, Армения - 4, по 2-ма от Беларус, Казахстан и Сирийска Арабска Република и по 1 от Австрия, Белгия, Британски Вирджински острови, Зимбабве, Израел, Македония и САЩ.

Това лято имаме кандидати и от Швеция, Русия, Украйна, Казахстан, ОАЕ и др. страни. Най-предпочитани специалности от тях са "Международни икономически отношения" - 13, "Туризъм" - 13, "Счетоводство и контрол" - 7. Засилва се интересът към специалностите с преподаване на чужд език - за "Международен бизнес" (на английски език) - 6 и за "Международен туризъм" (на руски език) - 2. За настоящата 2014/2015 учебна година в ИУ-Варна ще се обучават 120 чуждестранни студенти.

През изминалата учебна година усилените контакти за търсене на възможности за предлагане на съвместни програми и двойни дипломи с университети от чужбина дадоха положителни резултати с два университета - Университет Вормс, Германия и Уралски държавен университет в Екатеринбург, Руска федерация. Тече процес на изработване на необходимата документация и стартиране на обучението.

Научно-изследователски центрове

През новата година активно ще функционират Център за иновации и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии (продължава работата по вътрешно университетски проект "IT умения - задължителният минимум"; проект - "IT мастер клас", планиран като развитие на традиционния и предлагане на нов образователен модел, в който активна роля има бизнесът; управление на тестови център и др.), Център за финансови изследвания и развитие" (създаден през 2013 г. като основната му цел е да мотивира, подпомага и координира изследователската, развойната и образователната дейност на ИУ-Варна в областта на финансите, като й придава нужната легитимност и представителност пред академичната общност, държавата, местната власт, бизнеса и медиите), Център за социални изследвания (самостоятелно консултантско и научноизследователско звено, което обединява академичен състав и външни експерти за извършване на дългосрочна консултантска и научноизследователска дейност в областта на социално-икономически, социално-психологически, социално-политически, социално-технологични и други проблеми на организации и институции, на региони и на обществото като цяло), Център за иновации и развитие (създаден през 2013 г. и е насочен към поддържане и развитие на връзката бизнес-обучение в най-новите области на развитие на познанието за постигане на стратегическата цел за превръщане на ИУ-Варна в иновативен, високотехнологичен и конкурентен университет).

Информационни дни за първокурсници и културен календар

Новата учебна година в Икономически университет - Варна започва на 23 септември 2014 година. За първи път в университета се организират Информационни дни за първокурсници. Целта на встъпителни дни е новите студенти да бъдат въведени в академичните стандарти от свои състуденти и преподаватели. В програмата на информационните дни са включени полезни и изключително интересни събития. На 23 септември 2014 година в Летния театър от 19:00 часа специално за първокурсниците е организиран концерт-спектакъл с участието на група "Б.Т.Р.", група "The Voice", със специалното участие на актьора Георги Мамалев.

На 24 септември 2014 година бъдещите икономисти ще се запознаят с историята на град Варна, посещавайки Историческия музей. Програмата на Информационните дни за първокурсниците на Икономически университет - Варна завършва с кинопрожекция на най-новия български филм "Живи легенди". Гости в университета ще бъдат Ники Илиев, Саня Борисова-Илиева и Орлин Павлов. След кинопрожекцията, събитието ще продължи с концерт на Орлин Павлов. Всички желаещи ще имат възможността да се снимат със своите любимци веднага след края на концерта.

Кинопрожекцията е част и от Културния календар на висшето училище. През последните години университетът е домакин на над 40 различни събития и срещи с известни личности от България и чужбина. Сред гостите на Икономически университет - Варна са изпълнителите - Графа, Деси Добрева, Мария Илиева, Криста, B.O.Y.A.N., Орлин Павлов, група Deep Zone Project, група Фанданго, група La Migra, Михаил Белчев, Кристина Белчева, Tenny Omede; актьорите - Христо Гърбов, Тончо Токмакчиев, Тодор Колев, Асен Блатечки, Васко Мавриков, Георги Мамалев, Ники Илиев, Саня Борисова, Ивайло Захариев, Касиел Ноа Ашер, Доротея Тончева, Мария Статулова, режисьорът Андрей Слабаков и писателите - Стефан Цанев, Недялко Йорданов, Георги Константинов, Елка Няголова, композиторът Хайгашот Агасян и други.

В предстоящият Културен календар на ИУ - Варна са включени както театрални постановки и прожекции на съвременни български филми, така и концерти и срещи с културни дейци.

Инвестиции

Учебната година в Икономически университет - Варна започва с мащабна инвестиционна програма за над 4 млн. лв. с основен акцент 100 години академична сграда на ИУ - Варна. Извършените до този момент и продължаващи през есента ремонти следват приоритетното развитие на материалната база като необходима предпоставка за по-високо качество на образователната услуга и повече възможности за новаторски образователни практики, както и за повече спорт и нови проекти, в основата на които са студентски идеи.

Съдържание на инвестиционната програма за 2014 г.

1. "Реставрация и модернизация на фасади по спецификация, ремонт на входно фоайе и стълбищна клетка в Ректорат на територията на Учебен блок - 1 на Икономически университет - Варна". Открита процедура на 04.04.2013г. Сключен договор за строителство на 16.06.2014г. на стойност 609 000 лв. Реализацията на проекта е предпоставка за кандидатстване за сграда на годината за 2014г.
2. "Ремонт и преустройство на заготвителен блок, зали за хранене, кабинети в сутерен на западно крило в историческа част и санитарни възли на етаж 3 в Учебен блок - 1 на Икономически университет - Варна". Сключен договор за строителство на 09.07.2014г. на стойност 1 161 000 лв. Реализацията на проекта съществено ще подобри качеството на столовото хранене на студентите.
3. Монтажни и довършителни работи по ремонт и модернизация на учебни зали 220, 221, 222, 223 (етаж 2), 301 до 312 и 319 (етаж3), учебни зали в надстойка Н-1 и Н-2, 56 (сутерен) санитарни възли на етаж 1, етаж 2 и етаж 3 в Учебен блок - 1, бул."Княз Борис I" № 77. Проектът включва обновяване на обзавеждането, подмяна на електрическата инсталация, изграждане на пожароизвестителна система, монтаж на мултимедия с озвучаване и климатизацията на залите и е на обща стойност над 500 000 лв.
4. Център за електронно обучение, въвеждащ нов стандарт за качество на материалната база, за информационна и комуникационна инфраструктура, позволяващ използване на съвременни, високотехнологични решения във всички аспекти от работата на университета Изграждането на Центъра е поредна стъпка от реализиране на приетата от Икономически университет - Варна стратегия за създаване на високотехнологична i-зона в университета. С инвестицията от 700 000 лв. се цели създаване на модерни условия за обучение на студентите и предлагане на високотехнологично образование. Центърът включва общо пет модерно оборудвани зали - два тестови центъра и три компютърни зали разположени на площ от 800 кв. м.
5. Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на комплексно оборудване за производствен дигитален печат, включващо "Черно-бяла листова дигитална система за печат на книжни тела", Цветна листова дигитална система за печат на книжни тела", "Софтуер, интегриращ двете производствени печатни решения в единна система", "Машина за подлепяне на корици с топло лепило"и обучение за обслужване на новата техника на обща стойност 300 000 лв.
6. "Доставка на оборудване за развитие на приложните изследвания за безопасност на стоките в ИУ-Варна" във връзка с изпълнението на Договор BG051PO003- 1.2.04-0092-C0001 "Развитие на приложните изследвания за безопасност на стоките в ИУ - Варна", финансиран с подкрепа на Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, включваща течен хроматограф, материали и консумативи за нуждите на въвеждането му в експлоатация, климатична камера, спекрофотометър, микровълнова система за сухо или мокро минерализиране на проби, бидестилатор, електрофорезна вана, апарат за водна активност, настолен и професионален комбиниран рН метър с йон селективни електроди, аналитична везна, ротационен вакуум изпарител и апарат Келдална прогнозна стойност 275 000 лв.
7. Доставка на компютри клас мобилни - 250 бр., LCD монитори - 18.5" - 520 бр., компютърни конфигурации - клас настолен компютър над 500 бр., компютърна конфигурация - клас сървър 5 бр., многофункционални печатащи устройства, мултимедийни проектори, екрани и аксесоари за мултимедийни проектори, камери и др. на стойност над 550 000 лв.

Спортна дейност

Изминалата 2013/2014 учебна година беше изключително богата на спортни събития, проведени в обновения през 2012 година спортен комплекс на ИУ - Варна. Проведени са срещи от "А" група на Националната баскетболна лига, студентски шампионат "8-ми декември", вътрешни шампионати ма ИУ - Варна по тенис на маса и шахмат, срещи от XV Варненска универсиада по волейбол и тенис на маса, третото издание на турнира "Купа на Ректора на ИУ - Варна" с участие на студенти и ученици от горните класове на средните училища в град Варна.

През сезон 2013-2014 отборът заслужено зае първото място в Държавното първенство по баскетбол - А група мъже и първо място на финалния турнир за купа "БФБ". Откритата изцяло реновирана спортна база на университета създава условия за подобряване мотивацията на всички състезатели и поставя основите на една добре организирана учебно-методическа работа с отбора по баскетбол на треньорите Петко Делев и Илко Илиев.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: