Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проведе се форум за създаване на национална морска стратегия
Автор: Екип Varna24.bg 15:30 / 19.09.2014Коментари (0)975
©
Днес, в зала "Компас" на хотел "България" в Бургас, се проведе кръгла маса на тема "Национална морска стратегия - значение, възможности и перспективи за България".

Събитието се провежда по инициатива на областните управители на областите Бургас, Варна и Добрич, които през миналата година подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на черноморските политики. Сформиран бе координационен съвет, който започна събиране, анализиране и обобщаване на данни и информация за изграждане на национална морска стратегия на страната. Подготвен бе и проект на Стратегията разработен от Черноморски институт - Бургас и Областна администрация - Бургас. Всичко, което е извършено досега по създаването на морската стратегия става изцяло на доброволен принцип с привличане на известни експерти и специалисти в областта на морските политики и бизнес, които безвъзмездно участвуват в обсъжданията и разработките на отделни сегменти и раздели от стратегията.

В работата на кръглата маса взеха участие областните управители на област Бургас и област Добрич Павел Маринов и Недко Марчев, кметът на Поморие Иван Алексиев, заместник-кметове на морски общини и представители на ДФ "Пристанищна инфраструктура", Пристанище Бургас ЕАД и "Параходство БМФ".

В работата на кръглата маса участваха още представители и специалисти от Морски клъстер България и Варна, Бургаска морска асоциация, Бургаска търговско-промишлена палата," Университет "Проф. Д.-р Асен Златаров" Бургас, както също и капитани и представители на морския бизнес и морското дело от Бургас, Варна и Добрич.

Към провежданата кръгла маса интерес проявиха и кандидати за народни представители от различни политически партии, които участвуваха в нейната работа без оглед на своите партийни различия.

Със свое кратко експозе по темата Областният управител на област Бургас Павел Маринов, инициатор за провеждането на този авторитетен форум откри събитието и даде начало на обсъжданията. С приветствие към присъстващите се обърна и Областният управител на област Добрич Недко Марчев, който също изрази своята подкрепа за актуалната инициатива по създаване на този толкова очакван и важен документ, какъвто е националната морска стратегия.

Пред участниците в кръглата маса основна презентация направи доц. Маруся Любчева, екс- евродепутат и ръководител на Черноморски институт, която очерта значението и важността на бъдещата националната морска стратегия на България в контекста на черноморския регион и политиките на Европейския съюз.

В своя пространен и задълбочен доклад тя посочи, че инициативите за вътрешно сътрудничество, какъвто е примерът с меморандума между областите Бургас, Варна и Добрич са от голямо значение, както за развитието на отделните региони, така и за нашата страна като цяло във връзката и с останалите черноморски страни при решаване на различни стопански проблеми свързани с морското дело, пристанищата, рибарството, морския бизнес, корабостроенето и корабоплаването, екологията, туризма, ограничаване на нелегалната миграция и трансграничната престъпност. Чрез привличането на авторитетни специалисти в работата за формиране на национална морска стратегия ще се постигне един по-широк и системен подход към всички компоненти изграждащи визията на държавата и обществото за перспективите пред различните морски дейности, както и по надеждно координирани действия за превръщане на морската стратегия в конкретна жива практика, чрез която биха могли да се открият нови работни места в морския бизнес и да се подпомогнат съществуващи фирми и предприятия от бранша.

Морската стратегия ще даде възможност и за едно по-детайлно идентифициране на всички предизвикателства, които според доц. Любчева, могат ефективно да бъдат решени чрез взаимодействие на различни по формат неправителствени и научни организации при използване на ресурса и опита на държавната администрация за насърчаване на регионални инициативи и за привличане на инвестиции в морския бизнес на страната.

Другият основен доклад бе на тема: "Нови коридори, основни пристанища и морски връзки - възможности за развитие и финансиране за периода 2014-2020". Той бе представен от Георги Петков, директор и ръководител на проекти в SPC България. Една от най-авторитетните неправителствени организации у нас, създадена във Варна през 2004 г. в партньорство с основните браншови организации: Българска асоциация на собствениците на кораби; Български Shipbrokers и Асоциация ShipAgents; Българската асоциация на спедиторите и логистика и с подкрепата на Министерството на транспорта.

В хода на последвалите многобройни изказвания бяха направени интересни и ценни предложения, които ще бъдат обобщени от работната група и включени в проекта за създаване на национална морска стратегия.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: