Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Отбелязваме Деня на мира
Автор: Екип Varna24.bg 11:36 / 21.09.2014Коментари (0)1358
©
Международният ден на мира ще бъде отбелязан в София днес при паметника на Незнайния воин. Организатор е инициативен комитет с участието на Дружеството за ООН в България и Съюза на ветераните от войните на България, съвместно с обществени патриотични и младежки организации.

Всяка година на 21 септември светът отбелязва Международния ден на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир. Тази година се навършват 30 години от приемането на Декларация на Общото събрание на ООН за правото на народите на мир. По този повод темата на Международния ден на мира е "Правото на народите на мир".

Българските имигранти се включиха активно в Деня на мира в Чикаго, предаде БНР. За първи път той е отбелязан преди 32 години. Жителите на града са го превърнали в традиция, като всяка година участниците отправят към човечеството послание да бъдат спрени войната и насилието.

Участниците в парада на мира дефилираха със знамената на 193 страни, сред които и това на България. Денят включва и културна програма, в която за първи път имаше и нашенско участие - фолклорният състав "Верея" с ръководител Константин Маринов. Българските танци заслужиха одобрителни възгласи и много аплодисменти.

Генералният консул в Чикаго Симеон Стоилов, който беше сред многобройните дипломатически представители каза, че родината ни заема твърда позиция и е против военните конфликти във всички точки по света. А посланието на тази прекрасна инициатива е да бъдат спрени войната и насилието.
Представители на Министерството на младежта и спорта, на екоминистреството и на Министерството на образованието ще бъдат в софийското село Лозен по-късно днес, заедно с членове на студентски и младежки организации и ученици от пет софийски училища на Международен "Фестивал на мира". Той е организиран от японеца Юджи Мията, посланик на добра воля на ООН. Гости ще са посланиците на Индонезия, Египет и Палестина. Посетителите ще могат да участват в построяването на "стена на мира".

Международният ден на мира се отбелязва съгласно резолюция 36/67 от 1981 г., приета с идеята този ден да съвпада с откриването на редовната сесия на Общото събрание на ООН. За първи път денят се чества през септември 1982 г. През 2001 г. Общото събрание гласува резолюция 55/282 и утвърждава 21 септември за ден на ненасилието и спирането на огъня във всички точки на света.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: