Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
По зловеща схема карат ученици да продават дрога
Автор: Екип Varna24.bg 09:44 / 23.09.2014Коментари (17)2120
©
Отличнички стават дилъри срещу 50 лева за джобни пари. Това е новата мода в училище, за която алармираха неправителствени организации и обезпокоени родители, които вече са съобщили и в полицията. В резултат на това вече има задържано 18-годишно момиче, крило марихуана в сутиена си. В дома й пък били открити цял плик от дрогата, както и електронна везна. Заради зачестилите случаи от Охранителна полиция са разпоредили да има по един униформен пред всяко училище, който да следи за съмнителни лица. В столичната полиция пък се изготвят списъци с всички, които са били задържани за разпространение на наркотици, както и такива, които се разработват за тези престъпления.

Родители, чиито деца били вербувани от разпространители на дрога, разказаха пред "Монитор", че дилърите предпочитали момичета, които имат по-висок успех, тъй като никой учител нямало да се усъмни в тях и така щели да могат да си продават директно в сградата и двора на школото.

Девойките били и по-умни и комбинативни от връстниците си от срещуположния пол. Освен това по-малко се набивали на очи.

Проверка на "Монитор" показа и как стават вербуването, последващото зареждане, разпространението и отчитането. Дилърите използват младежи от училище, които работят за тях. Разпространителите започват да уговарят връстничките си, че могат да изкарват добри пари, да си купуват хубави неща и да са независими от родителите си. След като момичето се съгласи, следва и среща с по-висшестоящите в йерархията. Тя обикновено става в някое близко кафене, където бъдещият шеф започва да демонстрира колко е висок стандартът му на живот, брои пари и обяснява, че също е започнал като дилър на дребно. След представлението следва и офертата, а тя е между 20 и 50 лева на ден, в зависимост от това колко дрога е била продадена.

С времето парите ставали повече, стига момичето да си изгради мрежа от редовни клиенти и да продава големи количества наркотици както в училище, така и в квартала и нощните заведения. Когато сделката за бъдещите взаимоотношения бъде сключена, следва и зареждането с дрога. Едно от местата, където това става, е близка градинка до НДК. Сборни пунктове имало и в градинката пред Народния театър, както и зад царския дворец близо до площад "Батенберг".

Там всички млади дилъри, които са предимно от училища в центъра на София, получават стоката си рано сутринта. Стартовият пакет включва няколко топчета с трева, десетина пликчета амфетамин и едно-две хапчета екстази. Момичетата били инструктирани да не носят всичко в себе си, а да го крият някъде близо до училището. Отчитането на продажбите пък ставало веднага след края на деня. При цена между 10 и 20 лева за цигара с марихуана момичетата спокойно докарвали по над 250 лева на ден за новите си началници. С парите от амфетамините, които били 20 лева за грам, пък печалбите стигали до над 400 лева. От тях делът на новия дилър бил не повече от 50 лева. При добри резултати на девойките им се разрешавало да продават и кокаин. Белият прах обаче им се доставял по тъмно, и то в много малки количества - до 2-3 грама, които били силно разредени.

Вербувана за разпространител девойка: Ако откажеш, ти съсипват живота

"Ако откажеш да продаваш за тях, ти съсипват живота." Това разказала на родителите си ученичка от престижна езикова гимназия в Пловдив, която била вербувана от дилърите да работи за тях. Детето обаче успяло да сподели на родителите си, които веднага предприели действия по преместването на момичето. Хората, пожелали анонимност, успели да откъснат детето си от лапите на пласьорите.

"Ако някое дете откаже да разпространява амфетамини или трева, започва тормозът", разкри бащата. Неговото дете отказало категорично да се замесва в подобни незаконни схеми. Така ученичката била обявена за задръстенячка, зубрачка и започнали проблемите с обиди и подигравки. Повечето й приятелчета се отдръпнали от нея и така момичето било напълно изолирано. Когато на няколко пъти отказала да ходи на училище, родителите успели да я накарат да им разкаже всичко. След като си признала какво се е случило, те се задействали да я преместят.

Родители плащат, за да оставят децата им

Родители плащали на дилъри, за да оставят децата им и да не продават в района на училищата. Това стана ясно по време на съдебно заседание за разбита наркомрежа във Варна. В показанията на няколко свиделите се твърдяло, че бандитите получавали ежемесечни плащания, за да не работят на определени места.

В морската столица също срещали голям проблем с разпространението на дрога от ученици. Специалисти разказаха за случай с 12-годишно момче, което е продавало марихуана и амфетамини в училищния двор. Според главния експерт в дирекция "Превенции" в община Варна д-р Борислав Станчев тук вече става въпрос не само за престъпление, но и за жертва на престъплението, в каквото е превърнато детето пласьор.

В повечето случаи директорите на училища знаят за това, но предпочитат да не шумят около случаите, за да запазят реномето на учебното заведение и да не си създават допълнителни главоболия.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
кви зали е нали има полиция кви зали кви момчата зад тия не стоят ученици
0
 
 
ми каде са смешните полицаи нали уй все са на работа а нищо не вуршат само за глупости са пурви
+1
 
 
" В повечето случаи директорите на училища знаят за това, но предпочитат да не шумят около случаите, за да запазят реномето на учебното заведение и да не си създават допълнителни главоболия. " и после всичко било наред...
0
 
 
Момичето се е оправдало пред техните че я притискат сигурен сьм че в града няма хора които да притиска деца да разхвьрлят дрога всичко става по сьвсем друга схема....
+1
 
 
Абе, не че мисля, че това е нормално или го оправдавам, но мен и моите приятели защо никой не ни склони да станем дилъри? То си е до човек - който се облазни да си изкарва допълнително пари по този начин, ще стане дилър и без да го натискат 'големите риби'! Да не говорим, че типично по 'репортерски' в статията са описани доста небивалици. Съгласен съм с коментарите под мен, че хората трябва да отделят повече време на децата си и тяхното възпитание.
+6
 
 
Цялата държава е леш! А, това е върха!Говорете с децата си, научете се да имате време за тях и да ви споделят за да им помагате...
+1
 
 
Докато не се разсече този вузел, докато не се вкарат в затвора ПОДКУПНИТЕ - политсаи, следователи, судии, прокурори, полититси, депутати, министри, данучни, митничари, суветнитси, експерти, чиновнитси с всичките им обручи от бизнес приятели и политически покривители ситуатсята няма да се подобри.
+8
 
 
Господа полицаи , взимайте мерки , плащам данъци .Имам ги двама , если стане нещо гръмвам някого и го лежа .
+14
 
 
Крайно време е за по-строги мерки! Направата, както разпространението да се наказват тежко.. Вкарване на смъртна присъда за хората които са произвели дрогата, защото те не погубват 1-2 живота, а десетки, стотици и хиляди.. Това е престъпление срещу човечеството... Ако убиеш един човек те осъждат на 10-15 години, каква трябва да е присъдата, ако си произвел дрога която ще погуби хиляди живота? Сами помислете!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: