Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Медицинска сестра във варненска забавачка отказа да бие инсулин на дете
Автор: Екип Varna24.bg 12:44 / 30.09.2014Коментари (2)1826
© Varna24.bg
Медицинска сестра в една от варненските детски градини отказала да бие инсулин на едно от подопечните й деца, тъй като това не било записано в длъжностната й характеристика. За скандалния случай бе съобщено на среща, инициирана от община Варна и лекарите от УМБАЛ "Св. Марина", на която специалистите дискутираха как децата с редки заболявания, вместо да са изолирани у дома, биха могли реално да посещават масовите забавачки и детски градини.

"Вместо да създаваме "резервати" за деца с определени диагнози, трябва да създадем условия за тези деца в градините, така че медицинската грижа за тях да е незабележима, а те да се приемат като всички останали", коментира проф. Виолета Йотова, завеждаща Многопрофилната специализирана детска клиника в УМБАЛ "Св. Марина".

За да се случи това, са необходими няколко неща, които ще бъдат описани в предложение до новите управляващи, а инициативата е изцяло варненска. Сметките показват, че Министерството на образованието ще трябва да заделя по около 3000 лева годишно за дете със специални нужди, за да може да се храни по предписана от лекаря му диета в детското или учебното заведение. В момента също се отпускат допълнителни средства за хронично болните деца, но те трябва да посещават специализирани заведения, иначе парите не се отпускат. Тъй като в момента няма нормативна база, която да определя диетичните менюта в зависимост от заболяванията, екип от варненски лекари ще разработи такива, като идеята е те да се поръчват от детските заведения на кетърингов принцип.

Оказва се, че децата, които страдат от някакво заболяване, което изисква специален хранителен режим, никак не са малко. Интересен факт е, че близо една четвърт от децата в големите градове имат хранителна алергия заради лошата околна среда, недостатъчно дългия период на кърмене и стреса. Варненските лекари са готови да организират и обучения за медицинския персонал в училищата и в забавачките, така че да могат да следват инструкциите на лекуващите децата специалисти.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.09.2014 г.
0
 
 
коя е тази градина и медицинска сестра. заслужава да я уволнят. това ли е хипократовата и клетва.нима трябва в длъжностните характеристики трябва да пише за всяко едно дете как да се грижи. направо се отвращавам от такива хора.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: