Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
18-годишно момиче се заля жестоко с олио на работното си място
Автор: Екип Varna24.bg 14:33 / 21.10.2014Коментари (0)830
© Народно дело
С горчив вкус в устата ще си спомня първата работа в живота си 18-годишната Ива Радева. След като завършило средното си образование тази година, момичето с радост съобщава на майка си, че заминава да работи за лятото на Златните в киоск на "Макдоналдс". Въодушевлението й е напълно разбираемо, тъй като не само че Ива сама е успяла да си намери работата, но фирмата осигурява на служителите си стая в хостел за периодите, когато слизат от нощна смяна и на следващата вечер трябва пак да застъпят. Лошото е, че надницата е 2,50 лв. за час, но Ива приема с благодарност първата си работа.

Нещата вървят сравнително спокойно до фаталната нощ на 8 срещу 9 септември, когато около 3,30 - 4 ч. тя се хваща да почисти фритюрника. В едната си ръка държи канче с вряло олио, с което трябва да облее ваничките за пържене на картофки.

"Не знам как стана, как успях да си изкривя ръката с канчето, че си полях другата от дланта почти до лакътя. Изпищях. Дойде мениджърката да види какво стана и веднага ме накара да си смъкна тениската, защото ръкавът й беше целият залят. Наложи опареното с краставички, за да облекчи болката", разказва Ива.

По график е трябвало смяната й да продължи до 7 ч. сутринта. Тя, естествено, очаква, че смяната й ще бъде прекратена заради инцидента и някой ще й окаже медицинска помощ. Вместо това обаче тя постоянно слуша, че ще се оправи, че до няколко дни изгореното ще мине.

"Тръгнахме с мениджърката към другия киоск на Златните, където отиваме винаги, за да съобщим, че приключваме работата за деня. Казахме на ръководителя, който беше в другия обект, какво е станало и той ми предложи някакво мазило. И толкова! Казаха ми, че раната ще се оправи, че няма страшно. Не ми предложиха да ме заведат да ме види лекар, дори не ме освободиха от смяна. Прибрах се в стаята в хостела и вечерта трябваше отново да се върна на работа. Мениджърът, който беше на смяна, попита защо не сме му съобщили за случилото се, притесни се много и каза: "Как ще те върнем така на майка ти!?", разказва още Ива.

На лекар тя отива чак два дни след инцидента, когато й се полагат няколко почивни дни. "Не знаех какво да правя, мениджърите ми наприказваха всякакви неща, говореха, че ще ми мине до няколко дни, и аз просто... Изкарах последната нощна смяна на касата. Питаха ме дали мога поне парите на клиентите да взимам и аз се съгласих", коментира момичето в отговор на въпроса, защо самата тя не е потърсила лекар, а е търпяла болките от изгореното и е продължавала да застъпва нощните смени.

Приемат момичето за лечение в болница

След като се прибира във Варна, отива при леля си, която, щом вижда за какви сериозни поражения става въпрос, веднага я води в клиниката по термична травма на Военноморска болница.

"Приеха ме в болницата за пет дни. На самото приемане беше някакъв ужас - трябваше с пинцети да ми отстранят мъртвата кожа. Болеше страшно много", спомня си момичето. Щом я настаняват в болничната стая обаче, от фирмата започват да й звънят, като настояват да определи злополуката пред лекарите като битова, а не като трудова.

"Сега спорът е, че НОИ не признава злополуката като трудова, въпреки че е станало в работно време на работното й място. Основанието е, че Ива не била потърсила медицинска помощ в определения от закона срок", обяснява майката на момичето Гергана Илиева.

Разказва, че се е опитвала да се разбере с фирмата, но й отказали. Предложила им извънсъдебно споразумение, което да удовлетворява и двете страни, но нищо не постигнала.

"Сега вече не става дума за обезщетение, а за истината. Според мен в закона има противоречие и оттам се обърква всичко. От една страна, НОИ признава обстоятелството, че инцидентът е станал в работно време, но не го признава за трудов - това е парадокс", коментира Илиева. Тя е категорична, че ще защитава правдата на дъщеря си докрай чрез съда.

"Единственото, което искам, е в документите ми да признаят трудовата злополука, както и факта, че не сме ползвали огнеупорни ръкавици при чистенето на фритюрниците не защото аз не съм искала, а защото такива предпазни средства изобщо не са ни дали. Просто искам да излезе истината", коментира момичето. Оттук нататък тя се надява цялата тази кошмарна история да остане зад гърба й.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: