Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Момичета не ходели на училище, за да не ги откраднат
Автор: Екип Varna24.bg 15:54 / 22.10.2014Коментари (0)837
© Народно дело
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Отец Паисий":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Момичета от малцинствени райони доскоро не ходели на училище, защото семействата им се страхували да не ги откраднат. Това било насадено мнение в ромските общества, сподели директорът на ОУ "Отец Паисий" Петър Попов. Той участва в кръгла маса с публично представяне на проект за интеграция на ромските деца.

В момента обаче Попов констатира силно намаляване броя на отпадналите от училище ученици. В неговото училище това са не повече от 2-3 бройки за определен випуск през всяка от последните години. Участниците са 6-има ученици от неговото училище и още толкова от ОУ "Добри Войников" в село Каменар. С децата работи по проект Българо-германската асоциация "Свети Андрей", като в основата е дирекция "Образование" към община Варна, стана ясно на обсъждането. По проекта е имало много екскурзии, хранене на учениците, интересен учебен процес и занимания, които да ги ангажират извън традиционната среда, с която са свикнали.

Стана дума за финансирането при подобни проекти, което никога не е достатъчно. От ръководството на "Отец Паисий" изразиха мнение, че голям проблем има с придвижването на групите учещи. Заради наредбите за безопасност не може да се използва градският транспорт, а организиран. Процедурата е дълга и сложна, чака се специално разрешение и затова училищните ръководства избягват да я прилагат и лишават учениците от пътувания дори в рамките на града.

Тинка Бозова от Регионалния исторически музей - Варна, предложи да се вземат мерки за безплатен достъп на деца от малцинствата във варненските музеи. От страна на преподавателите стана дума, че и тогава групите трябва да са организирани. Дори трудовото обучение е било третирано като детски труд, коментира директорът. Тогава той получи предложение да работи с неправителствения сектор в подобни случаи.

Представянето е част от отчета на детски градини и училища по общински образователни програми, провеждани през 2014 г., съобщават от дирекция "Образование, младежки дейности и спорт".

Следващата инициатива е образователен уъркшоп "Заедно в различието за успешната интеграция на децата от различните етнически групи в предучилищна възраст", организиран от педагогическите екипи на ЦДГ №38 "Ян Бибиян" и ОДЗ №14 "Дружба". Събитието отбелязва успешното приключване на проект със същото име. Целта е да се демонстрират креативни методи, нетрадиционни форми и съвременни образователни ресурси за осигуряване на подкрепяща среда за интеграцията на децата билингви.

За гости на кръгла маса и уъркшопа са поканени ученици, представители на различни институции, НПО, директори на детски градини и училища, педагогически съветници и родители.

И двата проекта са реализирани по програмата на община Варна за образователна интеграция на деца и ученици от различни етнически групи и в неравностойно социално положение.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: