Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КЗП накара мобилен оператор да намали размера на неустойките в договорите
Автор: Екип Varna24.bg 11:46 / 24.10.2014Коментари (3)880
© Impact Press Group
Виваком ще бъде първият от мобилните оператори в България, който ще намали размера на неустойката при предсрочно прекратяване на договора по желание на потребителя. Промяната е резултат от успешно проведените преговори между Комисията за защита на потребителите (КЗП) и телекома.

Съвместната работа за въвеждане на благоприятни за потребителите изменения стартира през месец август 2014 г., след като комисията обърна внимание на всички мобилни оператори за наличие на неравноправна клауза в потребителските договори, предвиждаща необосновано висока неустойка при предсрочно прекратяване. "Българска телекомуникационна компания" ЕАД (Виваком) направи предложение за съществена промяна в политиката си за условията на прекратяване на договорите за електронни съобщителни услуги. В резултат на това, размерът на неустойката при предсрочно прекратяване на договора няма да надвишава 3 месечни такси по техния стандартен размер, независимо от неговата продължителност (12 или 24 месеца). В тези случаи, ако на абонатите е предоставена отстъпка от цената на абонаментните планове или от пазарната цена на закупени от тях устройства, те ще следва да възстановят и част от стойността на предоставените по договора отстъпки, съответстваща на оставащия срок на договора.

За постигане на горната цел ще е необходима съществена промяна на счетоводната политика и софтуерни програми на телекома за администриране на услугите, поради което промените могат да влязат в сила най-рано на 1 май 2015г. До тази дата, съобразно съществуващите възможности на софтуерната програма и счетоводната отчетност, Виваком ще направи препоръчаните от КЗП изменения в общите условия и индивидуалните договори с потребителите, според които максималният размер на неустойките за предсрочно прекратяване ще бъде в размер на шест месечни стандартни абонамента.

В резултат на успешната съвместна инициатива, с предложеното изменение телекомът ще приложи решение, което преодолява неравноправния характер на клаузите за предсрочно прекратяване на договорите по инициатива на потребителя. Одобреното от КЗП изменение не представлява неравноправна клауза по смисъла на Закона за защита на потребителите, тъй като неустойката ще изпълнява присъщите си функции и нейният размер няма да е прекомерен.

За изпълнението на поетите ангажименти Виваком ще стартира незабавна процедура за внасяне на измененията, която ще приключи в най-кратки срокове и при спазване на нормативните изисквания.

След като "Виваком" доброволно измени политиката си и направеното от дружеството предложение бе прието на заседание на КЗП, контролният орган продължава колективните искове относно намаляване размера на неустойките в договорите на останалите оператори. Паралелно с това продължава прегледа на потребителските договори в сектора на електронните съобщителни услуги.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Към глобул съм и ми е изтекъл договора и на всяко плащане ми викат: Вие ли сте Гочето? Аз викам: Не съм, негов приятел съм , ако е за преподписване на договора той знае и някой път ще дойде лично да го парафира. И така вече втора година.
+2
 
 
Тарикати са от Виваком :) Първо се съгласяват и договарят доброволно с КЗП, с което най-малкото печелят малко рейтинг пред потребителя и тръгва мълвата, че при тях може лесно да си прекратиш договора. После обаче заявяват, че ще може да стане най-рано май 2015 и печелят доста време през, което ще си действат старите правила...
Aнонимен
на 24.10.2014 г.
0
 
 
нали уж бяха безсро4ни?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: