Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кристалина Георгиева: Сигурна съм, че "Варна 2017" ще има своя успех
Автор: Екип Varna24.bg 11:41 / 13.11.2014Коментари (0)1792
©
"Като еврокомисар съм длъжна да запазя неутралитет, но като българка силно се надявам, че Варна ще бъде победител в тази надпревара. Варна е хубав град с много учебни заведения и образовани млади хора. С вашия прекрасен кмет и с подкрепата на Европарламента съм сигурна, че ще имате своя успех". Това заяви еврокомисар Кристалина Георгиева по време на кръгла маса на тема "Активна младеж чрез социални иновации" в сградата на Европейския парламент в Брюксел. Събитието бе организирано от кмета на Варна Иван Портних и евродепутата Емил Радев, за представяне на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица през 2017г.

"Днес Варна гостува на Брюксел, за да покаже своите младежки политики, своите виждания за социалните иновации в контекста на европейската политика за младежта. Върху тази платформа е базирана и кандидатурата на града за Европейска младежка столица. Както всеки един европейски град, Варна е изправена пред много предизвикателства в тази област - проблемът с младежката безработица, развиването на предприемачеството, насърчаването на доброволчеството в младежката сфера. Нашият град е един чудесен пример на работа в тези сфери и за изключително доброто взаимодействие между неправителствените организации и местната власт", сподели Иван Портних в началото на форума.

Той допълни, че Варна се гордее със своите 5 университета, 3 колежа и своите около 40 000 студента, които са част от младежката атмосфера на града.

"Убеден съм, че практиките, които вече сме реализирали при работата с младите хора, трябва да бъдат надграждани. Демографският профил ни задължава за това, поради което ние ще направим всичко възможно да го постигнем", каза той. Кметът се пошегува, че със своята 37-годишна възраст, той е пример за това как Варна дава шанс на младите. "Вярвам на младите хора и на техния ентусиазъм", заключи той.

Социалните иновации, социалното предприемачество и младежкото включване бяха трите основни теми, които гостите-лектори и участниците във форума дискутираха. Евродепутатът Момчил Неков от групата на "Прогресивен алианс" на социалистите и демократите и д-р Харуун Саад от международната мрежа ЛУДЕН представиха вижданията си относно социалните иновации и възможностите, които те предоставят за решаването на проблемите на обществото.

"Варна е истински европейски новатор що се отнася до темата за социалното предприемачество като метод за включване на младите хора в активния живот. Фокус върху този проблем постави едва сега Италия, която председателства ЕС. Тази тема е залегнала и в приоритетите на Литва и Люксембург, които ще поемат ЕС след това", каза депутатът Мария Габриел (ЕНП) в началото на втория дискусионен панел на тема Социално предприемачество.

"Социалните предприятия на общоевропейско ниво представляват над 15% от общия брой, което доказва високата стойност, която те предоставят на икономиката. Варна е сред градовете, в които този род предприемачество се разгръща все повече и повече и среща подкрепата на местната власт. Няма как да не поздравим инициативата за откриването на първия социален магазин във Варна за изделия, произведени от лица с увреждания, дейността на "Бизнес агенция Варна" и "Център за устойчиво социално развитие". Нека не забравяме, че от Варна тръгва и идеята за сдружаване на социалните предприятия в асоциация", допълни по темата тя.

Във втория панел за социалното предприемачество Джон Халоран - изпълнителен директор на Европейската социална мрежа, заяви, че Европа трябва да направи всичко възможно да впрегне силата и дързостта на младите хора, за да се справи с проблемите на днешния ден.

"Скъпи европейски кметове, правете повече от това, което прави Варна, защото то е полезно за младите хора на Европа", каза Ева Паунова - евродепутат от ЕНП, един от лекторите в последния панел от дискусията, посветен на Младежкото включване. Заедно с нея говориха и евродепутатът Илхан Кючюк от АЛДЕ, и Хана Угрон от Клуж Напока - младежка столица за 2015 година.




Още по темата: общо новини по темата: 143
26.04.2018 »
15.12.2017 »
17.11.2017 »
08.11.2017 »
03.11.2017 »
11.10.2017 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: