Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Швейцарски професор изнася лекция във Варна за пулмоналната хипертония
Автор: Екип Varna24.bg 09:05 / 24.11.2014Коментари (0)792
© Varna24.bg
Проф. д-р Рудолф Шпайх от Швейцария, дългогодишен преподавател в Клиниката по вътрешни болести на Университетската болница в Цюрих и доктор хонорис кауза на Медицинския университет - Варна, ще изнесе днес лекция в МУ-Варна за пулмоналната хипертония, една нелечима доскоро болест.

Проф. Шпайх е във Варна по покана на Председателя на Българското дружество по белодробни болести доц. Диана Петкова. Той беше гост лектор на провелия се от 20 до 23.11. в курорта Златни пясъци курс за специализиращи лекари по програмата за продължително обучение по белодробни болести на Българското дружество по белодробни болести - БДББ. Събитието се проведе под егидата на ректора на Медицинския университет - Варна проф. д-р Красимир Иванов и с партньорството на МУ - Варна и Съюза на учените клон "Медицина" - Варна.Гостът от Швейцария изнесе пред специализантите лекция на тема "БАЛ -диференциална кръвна картина за пулмолога" и представи клинични случаи.

Проф. Шпайх дълги години работи в областта на белодробната трансплантация. Той въвежда програма и заедно с проф. Ведер ръководи в Цюрихския университет Център за белодробна трансплантация. От 10 години той ръководи създадения от него в Швейцария най-голям център по пулмонална хипертония, който е референтен за Европа.

По-рано тази година екипът на проф. Шпайх публикува съобщение за първия пациент с пулмонална хипертония в света, който има клиничен ефект и прижевяемост над 10 години. Пациентът е лекуван със съвременни таргетни медикаменти и това лечение изравнява риска от смърт при него с този на здравите хора.

Проф. д-р Рудолф Шпайх е голям приятел на България, той е дарил на УМБАЛ "Св. Марина" медицинска апаратура за над 180 000 евро и редовно оказва методична помощ за развитието на направлението пулмонарна хипертония. По време на настоящия си престой във Варна той консултира пациентка с рядкото заболяване - 29-годишна жена, при която само преди седмица е установена тежката болест. Професорът даде конкретни насоки за диагностично поведение и лечение на младата жена.

Пациентите с тази болест има средна преживяемост не повече от 5 години след поставяне на диагнозата, което е съпоставимо с преживяемостта при най-злокачествените онкологични заболявания. От изключителна важност е ранното откриване на болестта и започването на своевременно скъпоструващо лечение. Между 20 и 30 000 евро на месец струва подобно лечение в напредналите стадии на болестта.

Днешната лекция на проф. д-р Рудолф Шпайх в МУ - Варна ще бъде пред четвъртокурсници по дисциплината Белодробни болести и ще започне в 11,30 ч. Утре професорът отлита за Швейцария.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: