Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Портних: Варна беше сложена по подобаващ начин на картата на Европа
Автор: Екип Varna24.bg 15:06 / 24.11.2014Коментари (0)2588
©
Екипът, работил по кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица през 2017 г., днес официално връчи на кметът Иван Портних сертификата за спечелването на титлата. По традиция, носеща късмет на градовете, спечелили престижната награда, рамката на сертификата беше символично счупена от кмета. На събитието присъстваха членовете на екипа - Светлана Пасева, Мая Донева, Стояна Стоева, Дарина Иванова, Йордан Дянков, както и директорът на дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" Лилия Христова, и Лили Еленкова, председател на Национален младежки форум. Сред гостите бяха представители на младежките организации във Варна, както и представители на 24-мата доброволци, обявени за европейски граждани на годината.

"Ние гостувахме на Брюксел, от тук нататък Европа ще гостува на Варна. Варна беше сложена по подобаващ начин на картата на Европа - това е много добра реклама в полза както на туризма, така и на развитието на варненските университети и на бизнеса. Това е победа на младите хора във Варна, това е победа за целия град и национална победа, защото Варна беше единственият български град в тази надпревара. Благодаря на всички, които години наред работиха за тази кауза! Благодаря на екипа от администрацията за всеотдайната работа, това е трето поредно кандидатстване за титлата - чрез техния труд и постоянство Европа повярва на Варна и на България. Благодаря за подкрепата на премиера Бойко Борисов, на президента Росен Плевнелиев, на всички български евродепутати, които застанаха зад нашата кандидатура!", заяви кметът по време на първата пресконференция след завръщането на екипа от румънския град Клуж-Напока.

Бюджетът, с който е реализирана кандидатурата, е около 84 810.29 лева, отчитат от общинската дирекция "Образование, младежки дейности и спорт".

"Не парите, а знаещите, можещите и искащите, в добрия смисъл, млади хора дадоха тази победа на града", каза Иван Портних. Той посочи, че през следващите няколко години предстои изключително много работа в името на това 40-те хиляди млади хора на Варна да останат в града.

"Това е и основната наша цел и задача с работата по титлата, а и млади хора от Европа да идват тук, защото се надявам към 2017 г. градът ни да е добро място, което дава шанс за реализация на младите хора. Те са капиталът на страната ни, те ще генерират нашето бъдеще", каза още кметът.

"Иван Портних е нашият младежки кмет, а Варна е нашият пример за изключителен град, изключително място и пространство, защото има много силна младежка политика. Варна обедини в обща кауза всички младежки организации в България. През следващите години ще събере и европейските младежки организации и ще стане един национален и европейски пример за това как се развива гражданското общество", каза Лили Еленкова, председател на Национален младежки форум.

"Нашата обща работа показа, че тук има страшно много знания и умения, които могат да бъдат оценени, ако са поднесени по правилния начин и в правилната обвивка. Хората, които работиха за тази кауза са наистина безкрайно много. Догодина предстоят различни събития, в които да срещнем различни млади хора от Варна с млади хора от други европейски младежки столици. Ще въведем в младежката работа тези, които искат да се включат и ще повишим капацитета на съществуващите младежки организации", посочи Мая Донева.

От екипа обясниха, че един от основните акценти на кандидатурата е социалното предприемачество или т.нар. бизнес с кауза, социално ориентиран и социално значим.
Кметът съобщи, че още тази седмица започват срещи с правителството за обсъждане на реалните стъпки в подкрепата от държавата за всички дейности, които трябва да се извършат във времето до 2017г.

"В четвъртък във Варна ще бъде ресорният министър Красен Кралев и с това ще стартираме разговорите в тази насока, но със сигурност може да очакваме сериозна подкрепа в изграждането на младежка, спортна и културна инфраструктура, за да може Варна да е представително лице на страната ни през 2017-та пред всички млади европейци, които ще ни посетят", каза Портних.

Като други ползи от титлата бе посочено това, че Варна ще кандидатства приоритетно в различни европейски проекти не само в рамките на оперативните програми, които се отварят за България, но и директно в Брюксел.

"Младите хора ще имат възможност да общуват със свои връстници от цяла Европа - да обменят знания, опит и да участват в различни проекти. В следващите 6 месеца много активно ще организираме срещи и семинари, за да информираме младите хора, да ги обучим как да се възползват от тези възможности, да кандидатстват успешно. От реализацията на тази задача зависи колко средства ще успеем да привлечем по линия на европейски проекти и програми във Варна", посочи още кметът.

Той съобщи, че предстои обновяване на Младежкия дом и вече е направено предпроектно проучване на възможностите. Обследват се и други варианти като превръщането на Стоматологията в пространство за младежкия и неправителствения сектор. Скоро стратегията за работа по реализиране на проекта "Варна - Европейска младежка столица 2017" ще бъде преведен на български език и ще бъде публикуван, за да може всеки да се запознае с него.




Още по темата: общо новини по темата: 143
26.04.2018 »
15.12.2017 »
17.11.2017 »
08.11.2017 »
03.11.2017 »
11.10.2017 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: