Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Петима войници загинаха в Украйна, воюващите страни отново нарушават примирието
Автор: Екип Varna24.bg 10:26 / 20.12.2014Коментари (1)1549
©
Украинските сили съобщиха за смъртта на петима войници при най-тежките сражения с проруските бунтовници след новото примирие между двете страни, постигнато преди повече от една седмица. Говорителят на министерството на отбраната Андрей Лисенко заяви, че още седем украински войници са били ранени преди дългоотлаганите мирни преговори, които двете страни се надяват да започнат с помощта на пратениците на ЕС и Русия в беларуската столица Минск до понеделник.

Лисенко не уточни дали всички войници са били убити в една битка или това е общият брой жертви при инциденти в контролирани от бунтовниците територии около руската граница в индустриалната югоизточна част на Украйна.

Подкрепените от Запада лидери в Киев и командир на сепаратистите подписаха на 9 декември примирие, което трябва да засили често нарушаваното споразумение от 5 септември, последвано от смъртта на над 1300 души от двете страни.

Пробивът миналата седмица цели да положи основите за мирни преговори, които украинският президент Петро Порошенко се надяваше да се проведат в неделя.

Същевременно Германия предложи срещата на контактната група да се проведе възможно най-бързо, като двете страни - руската и украинската - трябва да постигнат договореност за персоналното участие до неделя.

"Страните от контактната група проведоха видео конференция, както говорихме по-рано. Трябва да хвърлим всички усилия, за да придвижим този процес напред и на следващата среща да видим конкретни действия - размяна на затворници, споразумение за демаркационна линия, за буферна зона. Искаме преди настъпването на зимата да има споразумения за доставки на хуманитарна помощ за Източна Украйна", каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Същевременно Русия критикува обявеното намерение от украинския президент Порошенко Украйна да се откаже от статута си на необвързана страна и да се присъедини някой ден към НАТО.

"Смятам, че изявленията от Петро Алексеевич Порошенко за отказ от неутралния статут на Украйна и за икономическа блокада на Югоизточна Украйна са нищо повече от войнствена реторика, за която кликата в Киев жадува", заяви външният министър на Русия Сергей Лавров.

Украинският президент Петро Порошенко внесе законопроект в парламента, позволяващ бившата съветска република да се присъедини някой ден към НАТО, така че западният алианс да я защитава от бъдещи руски заплахи. Мярката на Петро Порошенко може да отнеме статута на Украйна на необвързана страна, класификация, предоставена на неутрални държави като Швейцария, която отказва да се присъедини към военен съюз и да играе активна роля във войни.

Украйна стана такава страна през 2010 г. под силния натиск от Русия.




Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Там в Луганската област е нарушено примирието. Взаимно се обстрелват с тежка артилерия позициите в Весьолая гора, Пришиб, Славяносербск, Валуйск, Колесниково, Нижнетеплое, Ольховое. Артилерийският дуел е интензивен с използването на самоходни тежки оръдия, гаубици и на места с ракетни системи за залпов огън "ГРАД". Реално погледнато Киев се готви да воюва и занапред, което не предвещава нищо хубаво нито за населението на Украйна, нито за опълченците. Но за Белия дом е идеално!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: