Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
БГ висшистите намират работа месец преди европейците
Автор: Екип Varna24.bg 10:46 / 31.01.2015Коментари (7)554
© Impact Press Group
Българските младежи с висше образование се реализират по-бързо на пазара на труда в сравнение с европейските си връстници. Това показва проучването "Ключови данни за образованието в Европа" за 2012 г. Според изследването след като напуснат ВУЗ-а, европейците се нуждаят от 5,1 месеца, за да намерят първата си работа. Българските студенти обаче започват да се трудят месец по-рано. Резултатите показват още, че колко по-образовани са хората, толкова по-кратък е периодът на преход от училищната скамейка към бюрото в офиса. В ЕС на тези, които са прекъснали училище с основно или по-ниско образование, са нужни средно 9,8 месеца, за да намерят работа.

За необразованите българи този срок е двойно по-дълъг - 21,5 месеца. По данни на социалното министерство през миналата година 60% от трудещите се българи са били със средно образование. Според европейското проучване безработните с диплома от гимназия у нас намират препитание почти година след като завършат. За сравнение на останалите европейци с подобна квалификация са им нужни 7,4 месеца.

"За повечето работодатели по-важен е опитът, който имат кандидатите, а не образованието", обясни пред "Монитор специалистът по подбор на персонала Светослав Маринов. Според него стажовете по време на обучението осигуряват предимство при намиране на първа работа за младежите. В началото на година започнаха новите схеми за младежка заетост, по които 8000 младежи ще могат да стажуват в частни фирми, за да натрупат опит. Идеята е младежите да имат практически умения, които да им помогнат за по-лесното намиране на работа.

Анализ на социалното министерство за тенденциите на пазара на труда за следващите 4 години показва, че ще се задълбочава дисбалансът между степен на образование и заемана длъжност.

"До 2018 г. недозаетостта сред висшистите се очаква да нарасне до 31% т.е. ще нараства броят на хората, които ще работят на позиции, изискващи по-нисък образователен ценз", се казва в анализа. През миналата година около 137 800 нашенци са били свръхквалифицирани за позицията, която заемат. Други 77 800 служители пък са били наети на длъжности, изискващи по-висока от тяхната квалификация.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 31.01.2015 г.
0
 
 
Ами много лошо в Б. Г.
0
 
 
намират те нали ги виждам раздават листовки по улиците за 5 лв на ден е*ати работата
Aнонимен
на 31.01.2015 г.
0
 
 
Здравейте аз съм много разочарована от Б.Г. управата.Ще се попитате зашто,Снаха ми е куратор,учител по история и литература завършила е пловдивския университет.И работише в хранителен магазин.след време и мое насърчаване си намери работа като учителка,но започна да учи второ више и като начален педагог.В магазина ,в който работише пол. по добра запл.Кажете това нормално ли е в родната Б.Г.?Съшто един друг случай патуваме с такси и водача проговори на немски перфектно на съпругат ми.Той се оказа съшто учител,но ни каза ,че печели по добре така.Кажете ми моля читате ли това нормално ли е?
+1
 
 
Статистиката е вярна! Всичките ми познати, които завършиха най-различни специалности от най-различни университети си намериха работа не на 5тия, а на 1вия месец !! Завършиха през април и през май вече работеха като сервитьори, чистачи и дюнерджии по черноморието
+1
 
 
...точно така! Ако нямат алтернативата "работа или висенето на родителския гърб", то след 2-4 месеца неуспешен опит да намерят работа по специалността (и според образователен ценз), започват работа като "мениджър" в магазин или ресторант :((
Какво става? Явно има сериозен проблем.
на 31.01.2015 г.
+3
 
 
Има разлика в това да си намират работа по специалноста или каквато и да е работа.В случая е вярно второто.Поне в 90%.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: