Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Турското разузнаване: Бойци на "Ислямска държава" възнамеряват да влязат в България
Автор: Екип Varna24.bg 16:53 / 19.02.2015Коментари (0)1548
©
Бойци на "Ислямска държава" са влезли в Турция и планират да атакуват дипломатически мисии в Анкара и Истанбул. Някои от тях възнамеряват да преминат в България. Това се казва в доклад на турското разузнаване /МИТ/.

Още около 3000 бойци от групировката в Сирия и Ирак искат да влязат в Турция през южната й граница, след като не успяха да превземат сирийския кюрдски град Кобане, пише в. "Хюриет", цитирайки доклада.

Предполага се, че някои бойци, включително висши командири, които планират атаките вече, са влезли в Турция и са в защитени жилища, като броят им не се съобщава в доклада.

"Бойци, експерти в самоубийствените и бомбените атентати подготвят нападения срещу мисиите на коалиционните сили, които се намесиха в конфликта в Сирия", пише още в доклада.

Някои бойци от сирийски и палестински произход, също така възнамеряват да преминат в България, за да извършат нападения в страни от ЕС, допълва докладът. Турската полиция отказа коментари по въпроса, а представителите на разузнавателната служба не бяха намерени за изявления.

Сирийските кюрдски войски прогониха бойците на ИД от град Кобане миналия месец. Това беше голямо поражение за ислямистите, които контролират площ от 50 000 кв. км в Сирия и Ирак.

Масираните въздушни удари от водената от САЩ коалиция, включваща европейски страни, както и арабски съюзници помогнаха на кюррдските войски.

Тази година Турция беше ударена от серия бомбени атентати, последната от които се случи миналия петък, близо до пограничния град Суруч, в провинция Санлъурфа, където бомба, скрита под автомобил избухна близо до полицейски контролен пункт. Никой не пое отговорност, но близостта до Сирия говори, че може би е свързан с конфликта.

След атентата, управата на провинция Санлъурфа заяви, че е създала приблизително 100-метрова затворена военна зона северно то сирийските градова Яраблуш и Тел Абяд, и двата контролирани от ИД.

В миналото Турция е привличала критиките на западните си съюзници, тъй като не е успяла да спре потока от джихадисти през границите си. Някои критици твърдят, че тя дори подпомага терористите, обвинение, което Анкара отрича.




Още по темата: общо новини по темата: 98
13.10.2017 »
12.10.2017 »
09.06.2017 »
23.03.2017 »
27.01.2017 »
12.01.2017 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: