Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
129 семейства одобрени за приемни родители във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:15 / 06.03.2015Коментари (0)987
©
Необходимостта от законодателни промени в подкрепа на приемното родителство беше обсъдена на дискусия във Варна, организирана от дамските структури на ГЕРБ в районите "Аспарухово" и "Владислав Варненчик". Форумът се проведе по инициатива на Марица Гърдева, общинския съветник от групата на ГЕРБ в местния парламент. Участие взеха приемни майка от Варна и Аксаково, както и Анна Конукова, ръководител на отдела за закрила на детето към дирекция "Социално подпомагане" в морската столица. Сред присъстващите бе и Калина Иванова, зам.-кмет на район "Аспарухово", който бе домакин на срещата.

"Към момента във варненския регистър има 129 семейства, одобрени за приемни родители. Десетина от тях са подали молба за заличаване от регистъра поради лични причини от различен характер, свързани с невъзможност да извършват услугата. Общо 106 деца са настанени при приемни семейства, като 80% от тях са до 3-годишна възраст", коментира Анна Конукова.

Тя разясни, че всички кандидати за приемни родители се оценяват по редица критерии и на базата на техния профил се взема решение за децата, които да им бъдат поверени.

Майките настояха за законодателни промени, така че сами да избират договора, по силата на който да бъдат наети. По настоящия регламент те подписват граждански договор, който според мнозина е неизгоден, защото често децата изискват денонощни грижи и приемните майки не могат да си позволят да работят. Това е възможно само в случаите, когато децата са по-големи и нямат увреждания, поясниха родителите. Те поставиха и проблемите, с които се сблъскват отглеждащите недоносени бебета.

"За тях се изискват ежемесечни медицински консултации при различни специалисти, а много от педиатрите са затруднени да дават толкова много направления", отчетоха приемните майки. Те настояха да се обмисли възможността за диференцирано заплащане на труда им в зависимост от здравословното и психологическо състояние на децата.

"Еднократната помощ, която се полага, да се изплаща още при настаняването на детето, а не месец по-късно, както е в момента, тъй като приемните родители посрещат първоначалните разходи за своя сметка", обясниха майките. Те поискаха да се намери законодателно решение и на проблема с бебетата, които нямат единен граждански номер, защото са родени в чужбина, а процедурите по оформянето на съответните документи отнемат месеци.

Като общински съветник Марица Гърдева се ангажира с постъпилите предложения да бъдат запознати народните представители от ГЕРБ, за да се даде ход на необходимите законодателни инициативи. Тя изтъкна, че благодарение на усилията на кмета Иван Портних проблемът с недостига на места в градините е намерил своето решение във Варна, което също облекчава приемните семейства и социализацията на децата. Гърдева посочи и необходимостта от комплексен подход, който да гарантира на майките непрекъснатата подкрепа както от страна на социалните работници, така и на психолози.

Във фокуса на разговорите бе и емоционалното обвързване на приемните майки с децата и трудната раздяла с тях, когато те трябва да се върнат при истинското си семейство или да бъдат осиновени. Координаторът за Варна на Националната асоциация за приемна грижа Николета Найденова сподели, че е една от първите приемни майки в морската столица. През последните 10 години тя е дарила с много внимание и любов общо 6 деца.

В навечерието на 8 март - Международния ден на жената, представителките на ЖГЕРБ в "Аспарухово" и "Владиславово" организираха и своеобразен празник за приемните майки, като ги почерпиха с домашно приготвени сладкиши.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: