Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лиляна Павлова: Кръпките по магистралите не решават проблемите
Автор: Екип Varna24.bg 10:27 / 02.04.2015Коментари (2)964
©
Пътят Асеновград - Смолян в района на Бачковския манастир е затворен заради огромно свлачище, което се е активирало тази нощ. Това съобщи в предаването "Преди всички" на БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя посочи, че свлачището е огромно по размери, като се е активирал цял скат на планината. 

"Вземаме всички необходими мерки за разчистване на свлачището и неговото укрепване. Днес по обяд на мястото ще бъдат изпратени геолози, които ще направят нужните проучвания, за да се изготви проект, с който да се кандидатства за цялостно укрепване на ската, защото проблемът е наистина сериозен", заяви министър Павлова. 

Тя бе категорична, че за Цветница миряните ще могат да посетят Бачковската света обител. 

Министър Лиляна Павлова заяви, че преовлажняването на почвите и повишаването на нивото на подпочвените води след обилните валежи от дъжд и снеготопенето са основна причина за активизирането на свлачищата в последния месец. Такъв е и проблемът с появилите се пукнатини по Лот 1 на АМ "Струма" преди Дупница.

"Повишаване на нивото на подземните води е довело до напукване на асфалта. Вземат се нужните мерки и всички щети ще бъдат отстранени за сметка на строителя, защото магистралата е в гаранция", категорична бе министър Павлова. 

Тя добави, че строителят за своя сметка изготвя проект за допълнително отводняване и укрепване на проблемния участък, който ще е готов до края на пролетта. Заради свлачище остава блокирано и движението в едното платно по АМ "Люлин" в участъка между 8 и 9 км в посока София. Там също има много свлечена маса, като се изготвя план за почистване и укрепване.

 Заради високи подпочвени води има пропадане и на участък от пътя Банско- Гоце Делчев. "Буквално всеки ден имаме свличане на земни маси или пропадане на пътища, особено в планинските райони", заяви министър Павлова. 

Лиляна Павлова заяви, че с началото на строителния сезон ще започне приоритетен ремонт на най-спешните участъци от републиканската пътна мрежа.

"Паралелно с най-компрометираните участъци по автомагистралите "Тракия" и "Хемус" ще вземем мерки и за участъците, засегнати от свлачища", категорична бе тя. Министърът отбеляза, че в най-старите отсечките на АМ "Тракия"- между Пазарджик и Пловдив, както и по АМ "Хемус" - от София до Ябланица и между Шумен и Варна, последно основни ремонти са извършвани през 1986г. "Кръпките не решават проблемите, защото всяка година се отварят нови дупки. 

Предприемаме цялостно ремонтиране на пътната основа, както и цялостно преасфалтиране на трите платна, за да бъдат приведени в състояние, каквото е изкисването за магистрала и да се върне максималната скорост от 140 км. в час, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството. 
 
По отношение на бъдещото строителство на Лот 3 на АМ "Струма" министър Лиляна Павлова коментира, че предстои специалистите да кажат, кой е най-добрият вариант - дали да има 15 -километров тунел или да се проектират няколко по-малки с виадукти. 

"Ние предприехме проектиране и на друго трасе, за да изберем в края на годината най-оптималния вариант, както за изграждане, така и за експлоатация и безопасност. Количествено-стойностни сметки ще покажат кой ще е най-евтиният вариант, но по предварителни разчети доста по-евтино ще е ако максимално следваме съществуващото трасе с тунели и виадукти", обясни министър Павлова. 

Тя посочи, че през 2008г. е имало 8 варианта на трасе през Кресненското дефиле, като дългият тунел е избран като най-екологичен вариант. Геоложките и сеизмоложките доклади обаче имат притеснения относно проекта, който предвижда дълъг тунел и за това се разработва и ново трасе. Министър Павлова изрази оптимизъм по отношение изграждането на Северната скоростна тангента. 

"След като размразихме проекта, блокиран от над 340 дела за отчуждаване на земите, сега искаме максимално бързо да строим, за да се възползваме максимално от европейското финансиране, което е до края на годината", обясни Павлова и добави, че са издадени строителни разрешения за нови два участъка. 

"Амбицията ни е до края на месец май да имаме разрешение за дейности по цялото трасе, което ще даде по-сериозен фронт за работа", отбеляза министърът. 

Целта е до края на годината да се построи по-голяма част от трасето с европейски пари, а догодина да се довърши с националното финансиране. 

Министър Павлова коментира и изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Тя обясни, че само за три месеца в страната са регистрирани над 1500 сдружения на собствениците, а 247 са сключените договори с Българската банка за развитие за финансиране. 

"Общините започват дейностите по избор на изпълнител за енергийно обследване на сградите и тяхната конструктивна устойчивост. Аз съм оптимист , че в края на лятото, есента ще видим ефекта от първите сгради", отбеляза Павлова. 

В отговор на въпрос за актуализация на избирателните списъци и пращани писма от общини до българи, живеещи в чужбина, с които има се дава срок за регистрация по настоящ адрес, министър Лиляна Павлова посочи, че Главна дирекция ГРАО към МРРБ е дало указания на общините да актуализират избирателните списъци, като премахнат живеещите в чужбина, които нямат право да гласуват на предстоящите местни избори. 

"Дадена е препоръка. Това, че по-малки общини са изпращали писма си е тяхно решение, а не изискване на ГРАО. Ние се опитваме да актуализираме базата данни на населението за местните избори. Това бе апела от наша страна към общините, а не да притесняват гражданите. Глоби няма да има", заключи министър Павлова.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Предстои ми да ходя след малко към Смолян... някой знае ли дали може да се мине сега????
ВСЕ ОЩЕ МЕЧТАЯ!
-1
 
 
ПАК ЛИ...???25 ГОДИНИ НИЩО!СЕГА И ГОСПОД И ЗЕМЯТА СИ НИ НАКАЗВА ЗАРАДИ ПЕЗПАРДОННОТО КРАДЕНЕ И БЕЗХАБЕРИЕ!ХАЙДЕ ОНЯ С ЛЕНТИЧКИТЕ СЕГА ДА ХОДИ ДА РЕЖЕ НА ВСЯКО СВЛАЧИЩЕ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: