Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Социкономии разбили виадуктите
Автор: Екип Varna24.bg 09:21 / 25.04.2015Коментари (3)645
Икономии при строителството на виадуктите на магистралите "Тракия" и "Хемус", заедно със занемарената поддръжка са причина за лошото им състояние сега. Това е мнението на водещи специалисти по мостовете у нас.

"В един период преди 1989 г. имаше стремеж за намаляване на параметрите им с цел икономия", каза проф. Костадин Топуров от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). "Просто изпилваха до крайност параметрите и в началото на експлотацията им съоръженията не предизвикваха проблеми, но с появата на пукнатини дълготрайността взе да намалява намалява по-бързо.

Осигуряването се оказва недостатъчно.

Това доведе до по-къс срок на използване на моста до гара Яна, на 2 виадукта до Ихтиман. За това и при основния ремонт на едното платно на виадукта на 67-и км на "Тракия" са наложи да бъдат подменени гредите", обясни той.

Проф. Топуров посочва като друга друга причина за повредите по-малкото бетоново покритие на армировките на вертикалните колони. Това заедно със занемарената поддръжка е довело до повредите в конструкцията.

Според проф. Илия Иванчев не бива да се прави обобщение, че проектите на всички виадукти са били изпилени. "За определени мостове това е факт, но за кои точно е въпрос на конкретно проучване. Навремето ни учеха, че стоманобетонът е едва ли не вечен материал. Научните и практически постижения от последните десетилетия показаха, че не е така", обясни той. По думите му експлоатацион-ният период на мостовете е 100 години

"През 70-те години натоварването по пътищата бе значително по-малко, за това се слагаше и бетон с по-ниска якост", каза инж. Георги Христов от Института по пътища и мостове. "Съществуващите мостове не отговорят на съвременните изисквания. В онези времена много се залагаше на сглобяемите елементи. При тях има много фуги и те винаги са слабо място", поясни инженерът.

"Каквото и да правим трябват пари, защото поне 200 моста са в плачевно състояние", смята Христов. "От тях се чудим да ги пресяваме и да станат 60. При много от тях не е късно да се направи ремонт, предпазващ конструкцията от повреди и да излезе по-евтино. Тези мостове няма да паднат, но ако за тях сега трябват 500 млн. лв. след няколко години ще са нужни 2 пъти повече. Важното е парите а бъдат целесъобразно инвестирани добави експертът. Той добави, че в развитите страни има работещи системи за управление на мостове.

От АПИ съобщиха, че се актуализира информацията за състоянието на мостовете в страната.

Според проф. Топуров, важно е да се поддържат отводнителните съоръжения на мостовете, за да не се дава възможност на водата да попада върху основната конструкция. "Особено внимание трябва да се обръщана фугите и ако се повреди гумата - да се подмени, за да не пропуска вода", предупреждава професорът.

По думите му ремонтите на виадукта "Бебреш" на АМ "Хемус" и на двата видукта на "Тракия", започнали през 2012 и 2013 г. са на ниво, защото повишават и сеизмичната устойчивост на съоръженията.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
виадуктите са над 50 годишни като след 1989г не са поддържани. нека да видим колко време ще изкарат новите построени в последно време и тогава да говорим, че проблемите идват от икономиите. бас хващам че с икономиите пак е вложен повече материал от новото строителство
Сподели какво ново....
на 25.04.2015 г.
0
 
 
с падня боя казваше бай иван бинека и дойде времето да лъсне
0
 
 
Винаги е така. Подобни икономии са бомба с отсрочено действие.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: