Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кръвният център във Варна може да бъде затворен
Автор: Екип Varna24.bg 09:32 / 19.05.2015Коментари (0)1088
© Varna24.bg
Кръвният център във Варна може да бъде затворен, ако до края на годината не бъде направен цялостен ремонт на сградата.

Проверка на инспектори на РЗИ-Варна още през януари миналата година установява, че Районният център за трансфузионна хематология, популярен като Кръвния център, не може да продължава да изпълнява дейността си заради лошо санитарно-техническо състояние, съобщава Дарик. Първоначално е даден срок до края на 2014 г. След молба от страна на ръководството на здравното заведение, крайният срок е удължен до 30 декември тази година, разкри д-р Жанина Йорданова, директор на Кръвния център.

Най-строги са изискванията към помещенията за кръводаряване и там, където се произвеждат кръвните продукти. Дезинфекционните и хигиенно-санитарните режими там са най-строги. А проблем за помещенията създават влагата и течът, идващи от покрива и фасадата, посочи д-р Йорданова.

Сградата в двора на болница "Света Анна" Кръвният център ползва от 2001 г. От тогава цялостен ремонт на базата не е правен, а само козметични ремонти. "Основният проблем е, че сградата е общинска собственост, а ние сме под разпореждането на Министерство на здравеопазването", обясни ситуацията шефът на здравното заведение.

След като проблемът бе представен на заседание на здравната комисия към местния парламент, на общинското предприятие "Инвестиционна политика" бе разпоредено изготвяне на количествено-стойностна сметка . Тя вече е готова и показва, че за ремонта на сградата ще са необходими 309 000 лева. Средствата са за ремонт на покрива, външната част на сградата и всички вътрешни помещения.

Очакванията са парите за ремонта да бъдат осигурени от Общината. Засега обаче в Кръвния център няма получен официален отговор от нито една общинска дирекция или комисия. С очакване за становище и реакция изготвената количествено-стойностна сметка ще бъде изпратена до общинската здравна комисия.

Ако парите бъдат отпуснати, за времето на ремонта работата на Кръвния център ще реорганизирана. "Ние не можем да си позволим дори за ден да спрем работа, защото обслужваме лечебните заведения в цяла Североизточна България", категорична бе д-р Жанина Йорданова. Тя припомни, че Кръвният център във Варна е един от петте в страната и осигурява с кръв и кръвни продукти и областите Добрич, Силистра, Шумен и Търговище.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: