Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Варненско лято" с лице към младите публики
Автор: Екип Varna24.bg 14:53 / 27.05.2015Коментари (0)2023
©
Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2015 започва на 20 юни в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Най-дългогодишният фестивал в историята на България, станал запазена марка на естетското лято край морето, е създаден през 1926 г. от група ентусиазирани музиканти и общественици. И днес, 89 години след началото на Летните музикални тържества, публиката отново ще има възможност да присъства на изключителни музикални събития с участието на български и чуждестранни изпълнители със световно признание и на нови изгряващи таланти.

В разгара на летния сезон до края на юли варненци и многобройните гости на морската столица ще могат да избират музикалните преживявания на своите вечери от програмата, наситена със симфонични и камерни концерти, оперни и балетни спектакли, госпъл, фадо и кросоувър проекти. Концертите ще бъдат на четири сцени - ФКЦ, Градската художествена галерия, Летния театър и концертното студио на Радио Варна.

Многобройните фестивални събития са обединени в няколко модула - "Симфонична и камерна музика, опера и балет", "Лятна академия", "Музикална лаборатория Варна", "Изкуството на Барока и Ренесанса", "На границата на класиката" и "На открито - опера и балет в Летния театър". Така се очертава обновяващото се жанрово и стилово пространство на фестивала, който с всяко следващо издание все по-категорично хвърля мост към младите публики с включването на съвременни форми на музикалното изкуство.

По традиция първият концерт на тържественото откриване е поверен на музикантите от града домакин - Симфоничния оркестър на Варненската филхармония, и започва с емблемата на фестивала - Българска рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров, творба, която прозвучава още на първите Летни музикални тържества. Следват изявите на водещи оркестри, които формират облика на симфоничното изпълнителско изкуство у нас - Софийската филхармония, Русенската филхармония, камерния ансамбъл "Софийски солисти". Сред гостите ярко изпъкват уважаваните по цял свят "Московски виртуози" на Владимир Спиваков.

Минчо Минчев, Светлин Русев, Евгени Божанов, Франсоа Салк са сред зведните имена на фестивала тази година. Сред солистите особено ярко блести един изключителен варненец със световно признание - пианистът Людмил Ангелов, който тази година беше отличен с Голямата награда Варна 2015.
Концертите на ансамбъл "Симфониета" - Варна, пианистката Румяна Атанасова, клавирното дуо Карееви, фестивалния оркестър "Варненско лято" чертаят основни щрихи в "Музикална лаборатория Варна".

В музикално-сценичната програма са премиерите на Варненската опера - "Дон Паскуале" от Доницети, "Макбет" от Верди и "Адриана Лекуврьор" от Чилеа. С интерес се очаква премиерата на балета "Ромео и Жулиета" от Прокофиев, постановка на Сибирския държавен балет и Балета на Варненската опера, както и на камерната опера "Процесът "Мерилин Монро" от Роланд Баумгартнер, постановка на Русенската опера. Фестивалната публика ще има възможност да види и един необичаен драматично-балетен спектакъл - "Спящата красавица", копродукция на Русенската опера и Варненския куклен театър.

С интерес се очакват гастролите и на състави, които ще представят музиката на Барока и Ренесанса: ансамбъл "Les Ambassadeurs" - в състава му са изпълнители от България, Финландия и Франция, ансамбъл "Льо тандр амур" от Испания, ансамбъл "Маркиз" от Унгария.

Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов и Христо Йоцов ще са звездите в големия концерт на 25.07. По граничните територии между класиката и новото време ще преведат публиката още Варненският камерен оркестър, фадо дивата Кристина Бранко от Португалия, JP3 - Живко Петров трио с Арена квартет, както и госпъл проектът с ръководител Страцимир Павлов.

Тазгодишната Лятна музикална академия ще има майсторски класове по оперно пеене на Анна Томова - Синтова и по цигулка на проф. Минчо Минчев. Творчески срещи с двата колоса на българското изпълнителско изкуство ще зарадват запалените им почитатели в последните дни на академията.
На 20 май проектът "Европа за фестивалите - Фестивалите за Европа" (EFFE), инициатива на Европейската комисия, включи ММФ "Варненско лято" сред фестивалите, носители на почетния лейбъл EFFE за 2015/2016 г.




Още по темата: общо новини по темата: 106
22.07.2022 »
28.06.2022 »
27.06.2022 »
24.06.2022 »
13.04.2022 »
01.09.2021 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: