Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Полицията обяснява как се удостоверява поддръжката на пожарогасителите в обектите
Автор: Екип Varna24.bg 16:24 / 28.05.2015Коментари (0)763
© Impact Press Group
С настъпването на активния туристически сезон зачестиха запитванията от страна на хотелиери, търговци и ръководители на обекти, относно нормативно изискуемия начин за удостоверяване на извършеното техническо обслужване, презареждане и хидростатичното изпитване на устойчивост на налягане на носимите и возимите пожарогасители, от търговци, получили разрешение за осъществяване на тази дейност по реда на наредбата по чл. 129 ЗМВР.

Това изискване е регламентирано от Наредба за реда и условията за осъществяване на дейности по осигуряване на пожарна безопасност на обекти и/или поддържане и обслужване на уреди, системи и съоръжения, свързани с пожарна безопасност, от търговци и контрола върху тях на МВР (№ 8121з-531 от 09.09.2014 г., обнародвана в ДВ бр. 78/19.09.2014 г.)

Тази наредба (чл. 31, ал. 3, ал. 4 и ал. 5.) задължава техническото обслужване, презареждането и хидростатичното изпитване на противопожарните уреди да се удостоверяват с отделни, трайно закрепени върху корпусите на уредите стикери за извършената дейност, които не трябва да бъдат премахвани до следващото обслужване.

Стикерите трябва да са саморазрушаващи се при опит да бъдат отлепени и да съдържат най-малко следната информация: индивидуален номер на стикера, наименование на търговеца по пожарна безопасност (ПБ), адрес за кореспонденция, номер на полученото разрешение за осъществяване на дейности по чл. 3, т. 4 от наредбата, вид на извършеното обслужване (техническо обслужване, презареждане или хидростатично изпитване), дата на извършеното обслужване, име, фамилия и подпис на лицето, извършило обслужването, и краен срок за извършване на следващото такова, като данните се отразяват от търговеца по ПБ в дневник, приложение № 8 от наредбата.

За извършеното техническо обслужване, презареждане или хидростатично изпитване (в комбинация или поотделно) трябва да се изготвя протокол, приложение № 9 от наредбата, копие от който се предоставя на собственика на противопожарните уреди, съхранявано в противопожарното досие на обекта.

С писмо на Директор ГДПБЗН-МВР се изисква при извършване на проверки от органите за държавен противопожарен контрол на обекти в експлоатация да се осъществява и контрол върху дейността на търговците по ПБ, в частност правилното удостоверяване на извършеното техническо обслужване, презареждане и хидростатичното изпитване на устойчивост на налягане на носимите и возимите пожарогасители.

За нарушения на горните изисквания наредба предвижда на търговците да се налагат административни наказания по чл. 261 ЗМВР. Спазването на противопожарните правила и осигуряването на техническата изправност на носимите и возимите пожарогасители са действия, които ще осигурят безопасността в помещенията, където се работи, пребивава или живее, съобщават от полицията.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: