Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Бомбата "ПУП Чайка" избухна с нова сила
Автор: Екип Varna24.bg 14:07 / 24.06.2015Коментари (3)3118
© Varna24.bg
Групата на реститутите на имоти в "Чайка", групата на протестиращите срещу застрояването в квартала и представители на местната власт сблъскаха "челно" интересите си днес на среща в зала "Варна" на общината, предаде репортер на Varna24.bg. 

Всяка от страните бе поканена, за да изложи аргументите си, но вместо това типично по български се разрази грандиозен скандал. Бурни овации, дюдюкания и ругатни се носеха в залата. 

Главният архитект на общината Виктор Бузев обясни, че разработката, почната през 2005 г., е била многократно стопинара, преработвана и на финала е гласувана от Общинския съвет през март 2015 г. 

От тогава са били организирани и поредица от публични обсъждания.
Във времето са били реституирани общо 18 имота, от които 16 са възстановени на собствениците, а останалите два са приватизирани. 

В предвиденият ПУП на "Чайка" частните имоти са били групирани, а местонахождението им заменено с ново, така че да се освободи място за парк. 

В законният срок на обжалване на планът не е било искано насрочване на ново заседание на общинския съвет, който да отмени своето решение и на практика жалбите са били адресирани към съда, а не към местният орган на самоуправление.

От общо 108 възражения, само 15 касаят конкретни обекти. По-голямата част от останалите са с идентично съдържание и обжалват като цяло разработката, с което на практика тя се спира до произнасянето на съда. 

"Общината ще плати ли съдебните разноски на хората, които нямат средства. Дори 15 лева са проблем за някой, който вместо да ги даде за детето си е принуден да оспорва глупостта на общинските съветници. Общинският съвет да отпусне помощ за обжалването", провикна се жена в едната част на залата. 

По този повод кметът Иван Портних се намеси, че страната, която ще загуби спора ще поеме и съдебните разноски.

Градоначалникът многократно приканва гостите да спазват добрият тон и да се изслушват. 

Имаме информация, че общински съветници са били купени при гласуването, коментира един от протестиращите.

"Ако имате такива сигнали обърнете се към прокуратурата или ми ги дайте, за да я сезирам аз", коментира председателят на общинския съвет Иван Луков.

"С този план ще се прикрие престъпление и кражба от страна на държавата. Сумата, която е заплатена за отчуждаването на имотите преди години е калкулирана в цената на нашите жилища. Кварталът е един от първите комплекси от затворен тип, а в затворен комплекс не се допуска ново строителство. Ако ви предоставим данни за извършени нарушения от висши служители ще сезирате ли ДАНС, г-н Кмете, защото има парцели, които не са били възстановени, държавата ги актува, областния управител ги заменя и така добиват нови собственици ", каза Кръстьо Кръстев от групата на протестиращите. 

"В Конституцията на страната пише, че правото на собственост е неприкосновено. Кой ще заплати тези пропуснати ползи във времето на собствениците. Има Общ устройствен план, в който е предвидено застрояване, как е възможно някой да го отменя, Чайка не е голо поле в момента да му се прави план", атакуваха реститутите. 

Възрастен човек обясняваше, че най-големият късмет в живота му е връщането на наследен имот.
"Бях на 50, станах почти на 70 години, докато чакам нещо да се промени. Сега искам да строя в собствения си имот и пак не мога", викаше високо човека в залата. 

"Всеки има право на мнение и на позиция. Затова и законът дава правото да бъде обжалвано всяко едно решение по съдебен ред. Аз съм последният човек, който би защитавал този ПУП. Съдът обаче има последната дума", заяви кметът Иван Портних

В залата се чуха предложения да бъде излъчена експертна група на всяка от страните, която в по-спокойни условия да седне и да умува как да се процедира от тук нататък, така че да бъдат защитени както частните, така и обществените интереси. 

На практика до произнасянето на съда планът на "Чайка" не може да влезе в сила, с което и споровете по него се оказват напълно безсмислени.

 




Още по темата: общо новини по темата: 37
30.05.2022 »
29.05.2022 »
27.05.2022 »
10.04.2022 »
10.04.2022 »
18.03.2022 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.06.2015 г.
0
 
 
Аз не искам да взимам отношение.... Но моля кажете, в коя Цивилизована и държаща на облика си държава в 21-ви век се дава разрешително за строеж на 1-ва линия (след Морската градина, разбира се) на сграда с височина кинт-корниз 15 метра и плътност на застрояване 70% без предвиден паркинг? Това е реално отреден статут на имот над 1дка в коментирания ПУП.
Aнонимен
на 24.06.2015 г.
0
 
 
Е, то тая бомба я запалиха няколко малоумника с политически цели. Всичко е кьорфишек, протестиращите се водят по акъла на няколко тартора и си мислят, че помагат на квартала си. А на практика помагат на разни компроментирани и осъждани лица да си правят предизборната кампания и да вдигат шумотевица около глупости.
Aнонимен
на 24.06.2015 г.
0
 
 
Така си е! Нека оставим съда да си свърши работата и да се произнесе по казуса. До тогава всеки един протест ще се прави опит да се политизира и опорочи!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: