Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
190 милиона лева за наука потънали в "черна дупка“
Автор: Екип Varna24.bg 17:07 / 28.08.2015Коментари (0)2007
©
190 милиона лева за научна дейност в България са похарчени неефективно и без контрол.

Това сочи одит на Сметната палата, проверяващ как се изпълнява националната стратегия за научни изследвания в периода от август 2011 до 31 декември 2014 г. За този период министри на образованието и науката са били Сергей Игнатов, Стефан Воденичаров, Николай Милошев, Анелия Клисарова и Румяна Коларова. Той обхваща и началото на мандата на сегашния министър Тодор Танев.

Проверката констатира, че парите за научни изследвания у нас са давани, без да се контролира за какво точно се изразходват те. Липсата на координация между звената, свързани с финансиране на науката, както и многократните смени в ръководството на фонд "Научни изследвания" са позволили да бъдат похарчени големи суми, без да се отчете до какъв резултат са довели изследванията, за които те са усвоени, пише clubz.bg. 

Нещо повече - съществува и разпокъсано финансиране на едни и същи проекти от различни организации, както и договори, които са били сключени, но за тях не е похарчен нито лев. Министерството на образованието и науката (МОН) не поддържа никакъв регистър за научната дейност, няма и обвързаност на резултатите от различни изследвания с възможностите за практическото им приложение. Така открития, които биха могли да бъдат внедрени в практиката и чрез влагане на още минимум пари да заработят, приключват с отчитането им на хартия, с публикации в научни списания и провеждане на конференции.

От доклада става ясно също, че България изключително зле усвоява европейските средства, отпускани за наука. От 190 милиона лева., колкото е бюджетът за тази дейност, едва 6% са от европейски структурни фондове, въпреки че има възможност да бъдат усвоени много повече.

Фонд "Научни изследвания" на няколко пъти бе обект на атаки заради лошо усвояване на средствата от държавата и обявяването на предрешени конкурси. След като последният му управител Николай Христов бе арестуван за убийство, се заговори, че фондът ще бъде закрит в този си вид и ще се превърне в част от нова Агенция за научни изследвания и иновации. Това обаче очевидно е още под въпрос, тъй като министър Тодор Танев продължава да говори за самостоятелно съществуване на злополучния фонд, а заместникът му Костадин Костадинов, в чийто ресор е фондът, лансира идеята за неговото закриване.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: