Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
М. Темелкова, АБВ: Понастоящем Кирил Йорданов не е кандидатът на АБВ
Автор: Екип Varna24.bg 10:26 / 04.09.2015Коментари (0)3375
© Varna24.bg
 Доц. д-р Миглена Темелкова е родена в морската столица Варна. Завършила е право, а по-късно финанси. Специализирала е международно търговско право и международен бизнес. През 2008 г. защитава докторска дисертация по организация и управление на производството в Технически университет - Варна. Научната степен доцент придобива през 2010 г. От началото на тази година е председател на Градската организация на АБВ във Варна. Тя даде обширно интервю специално за читателите на Varna24.bg.

С какво Ви помага университетският опит като преподавател в политиката?

Двете неща нямат особено много допирни точки, но житейският опит помага на всеки в политиката. Що се отнася до тясната ми научна специалност - мениджмънт - нейните теоретични основи се прилагат във всяка една организация. Теорията, която преподавам на студентите, прилагам в партийните взаимоотношения и вътрешнопартийното структуриране. Ние сме съвсем млада формация - на една година и за нас изминалите дванадесет месеца бяха период на партийно изграждане, което продължава и към този момент.

Предстоящият местен вот ли е най-важният изпит за варненската структура на АБВ?

Не бих казала, че е най-важният, защото ние вече минахме няколко изпита. Първият изпит бяха евроизборите. Тогава все още нямахме изградена структура, тръгнахме стихийно като гражданско движение, а ентусиазмът беше преди всичко. Следващият ни изпит беше парламентарният вот - г-н Калфин стана министър, а Варна успя да покаже един много добър резултат на фона на националното представяне на АБВ. Местните избори са поредният изпит, на който следва да се явим. Вече сме организационно структурирани с градска организация от близо 800 членове в петте района на града. Структурите ни по районите са силни, като най-голямата сред тях е в район "Приморски" - около 230 човека към настоящия момент. На изборите ще покажем, че имаме нови лица, които печелят доверие, лица, наложени в своята професионална област. Всъщност ние търсим алтернативата за Варна и смятаме, че не е нужно един кмет да се хвали с определени постижения, които реално са неговите задължения.

Какъв е профилът на варненските симпатизанти на АБВ?

Последното преброяване на симпатизантите на АБВ, ако мога така да се изразя, беше по време на гласуването за председател на партията в края на април, когато избрахме Георги Първанов. Тогава във Варна гласуваха около 3500 човека. Дори да е гласувала цялата структура от 750 души и ги изключим от общия брой гласували, се вижда каква близка периферия от симпатизанти има АБВ във Варна. Хората са най-различни, но общото между тях е, че са отчаяни от политическата система. Отчаяни са от статуквото. Тези хора са давали гласа си и в ляво, и в дясно т.е. не можем да кажем, че при нас има само леви симпатизанти. АБВ е алтернативата в лявото пространство, но при нас идват хора и от двата спектъра. От гледна точка на образователния профил групите са разнородни, но определено и в членската маса, и при симпатизантите преобладават висшистите. Възрастовата структура е до около 50-годишна възраст, като се откроява много силно младежко присъствие.

Как ще коментирате някои твърдения в публичното пространство, че АБВ "краде" гласовете в лявото пространство?

Не бих използвала думата кражба. Всеки вот е състезание на идеи и на политики. Ако някой се чувства окраден - нека погледне в собствената си идея и във всяко едно от посланията, които излъчва към избирателите.

Лоша шега ли изиграха на АБВ 21-те членове, номинирали Кирил Йорданов за кандидат-кмет, имайки предвид скандалния начин, по който той стана от кметския стол през 2013 г.?

Процесът по издигане на различни кандидати от местните клубове в ПП АБВ стартира преди близо два месеца. Съставът на отделните клубове варира - от 5 до 35 човека. Между номинираните от клубовете е и Кирил Йорданов. 21 човека от три различни клуба са дали гласа си за него - два клуба от район "Одесос" и един от район "Младост". Възможно е да са направили т.нар. мозъчна атака - написали са 4-5 предложения, които са придвижили на по-горно равнище в партията, а това е районен и градски съвет. Реално членовете са номинирали Йорданов, но наред с него са посочили и други хора. Кандидатурата на Кирил Йорданов не е стигнала до обсъждане нито в районните ни съвети, нито в градския съвет. Понастоящем Кирил Йорданов не е кандидатът на АБВ. А по принцип - ние ще водим позитивна кампания и се разграничаваме от всеки кандидат-кмет, който не води позитивна кампания и прокарва политически послания, които не биха били в интерес на варненци.

Кога се очаква официално да оповестите номинацията си за кандидат-кмет?

Може би до седмица, най-много до десет дни ще е ясен кандидатът за кмет на Варна, издигнат или подкрепен от АБВ. Ще обявим окончателно и листата си за общински съветници, и кандидат-кметове по райони.

Как стои въпросът с листата за общински съветници? Какви хора ще влязат там - експерти, обикновени граждани? 

Политиката на един град се прави от различни хора. Ако кажем, че ще фигурират само експерти - това означава да обречем политиката си на нерентабилност. В листата си търсим баланса - балансът между утвърдени професионалисти, между гражданско участие, между половете, между възрастите. Образователният баланс също е от особена важност - няма как да има само висшисти в листата и да имаме претенцията, че тя е представителна и варненци ще припознаят себе си. Листата ни ще е огледало на обществените нагласи и настроения в града. Искаме да мултиплицираме обществото на Варна в нашата листа, за да може всеки гражданин да види себе си в нея - чрез младежа, учителя, бизнесмена, военния и т.н. 

Какви са прогнозите Ви за изборите? Ще се стигне ли до балотаж?

Все още не е стартирала предизборната кампания. Трудно е да гадаем в момента. Когато стартира предизборната надпревара, тогава ще можем по-конкретно да предвидим дали ще има балотаж.

В лицето на кой от официалните кандидат-кметове виждате своя най-голям опонент?

Безспорно сред всички кандидатирали се изпъква настоящият кмет - Иван Портних.

На какво ще акцентирате по време на предизборната кампания? Какво според Вас трябва незабавно да се промени във Варна?

Изхождайки от професията си, се сещам за пирамидата на потребностите на Маслоу. Там на първо място са физиологичните потребности - да си нахранен, обут, облечен и едва след това идват по-висшите потребности. Смятам, че варненци имат нужда да бъдат задоволени именно тези основни нужди. На хората трябва да се даде социална сигурност и справедливост. Това може да се случи само и единствено ако имаме работеща регионална икономика. На Варна й трябват инвеститори, липсата им означава, че до този момент не е създаден благоприятен климат за инвестиции.

Заложили ли сте метрики или инструментариум, чрез които ще се реализира подобряването на бизнес климата във Варна и привличането на инвеститорите, за които говорим?

Инвеститорът идва, когато вижда, че е възможно да спечели. Трябва да се започне от средата - има ли Варна подходящи транспортна инфраструктура и сграден фонд, за да даде терен на тези инвеститори и т.н. Квалифицираните кадри, които трябва да задоволят потребностите от работна ръка също са изключително важен момент.

Какво е мнението Ви за администрацията във Варна? Трябва ли нещо да се промени?

На всички ни се е случвало да чакаме по опашки. Понякога се налага да си вземеш отпуска или да се направиш на болен, за да си свършиш работата в някоя от общинските служби. В 21 век не е приемливо човек да загуби един работен ден заради административна услуга. Същевременно община Варна е сред малкото общини, които не са реализирали реални стъпки в посока електронно обслужване на гражданите. Адмирирам и смятам, че ще е изключително полезно за варненци да се въведе електронна услуга или така нареченото обслужване на едно гише, за да се улесни взаимодействието между администрацията и гражданите.



Още по темата: общо новини по темата: 294
25.02.2016 »
25.02.2016 »
24.01.2016 »
14.12.2015 »
28.11.2015 »
26.11.2015 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: