Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Румъния ще правят референдум срещу 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"
Автор: Екип Varna24.bg 14:08 / 23.09.2015Коментари (7)2340
©
Неправителствени организации в румънския град Крайова са събрали над 13 000 подписа срещу намерението на България да изгражда нов реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Плановете на българските власти предвиждат изграждането на нов реактор на 3,7 км от границата с Румъния, а жителите на румънската област Олтения са против проекта, съобщава БГНЕС, позовавайки се на вестник "Адеврул". Най-вероятно на 15 ноември ще бъде организиран референдум по въпроса. Румънците трябва да отговорят с "да" или "не" на питането: "Дали са съгласни с осъществяването на проект за нови мощности в Козлодуй, България".

Идеята за нов блок на площадката на атомната ни централа възникна още по време на предходния кабинет на ГЕРБ и Бойко Борисов. Тогава в България беше проведен референдум, а след решение на Народното събрание бе спрян проектът на нова атомна централа в Белене. В края на 2013 г. след посещението на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев от кабинета "Орешарски" в САЩ беше взето решение България да построи един реактор по технологията АР-1000 на американския гигант "Уестингхаус" на площадката в Козлодуй.

През декември 2013 г. страните влязоха в ексклузивни преговори, последвали предпроектно проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", проведено след търг. Бе подписано и предварително споразумение с американската компания. "Уестингхаус" трябва да предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него.

Решението за окончателно споразумението със Уестингхаус трябваше да вземе кабинетът Борисов 2 през пролетта. Мнението на правителството е, че този проект не може да бъде препотвърден по така предложената схема и подписани споразумения от предишното или по-предишното правителство. Не можем да поемем този ангажимент, каза тогава Борисов. Той обаче отбеляза, че компанията е добре дошла като инвеститор. От Уестингхаус съобщиха, че проектната цена на 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй е около 5.3 млрд. долара, а цената на тока от новата мощност би била 75 долара на мегаватчас.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Богоев не се излагаи,дрънкаш глупости от рода чуждия мастраф колко струва,а да си наясно че на българските Аец им изтича срока,а да си наясно че имаш право на определен брои продължавания на срока на експлоатация,заопределен брои години(3по10),струващи определен брои пари и после почваш да консумираш я от Турските централи на Адана или от румънските на черна вода.За твое сведение преноса е монопол на държавата,никои не го е еня чии ток ползваш
-1
 
 
Но после не плащаш 2 пъти по-скъп ток, 25% за Българското правителство което взима 20% и остава 5% за бюджета на АЕЦ и 20% да лапа??? с 175% на ЧЕЗ или ЕВН. Те си знаят как разпределят тяхните 175% в собствените им държави. Ако го направя тря да съм малоумен, че да плащам 200 лева вместо да си платя 25 лева за месеца. 20 за употребата на ток и 5 лева за АЕЦ. Даже са много за АЕЦ 5 лева ама от мен да мине. Защотото поне 2 милиона абонати по 5 лева вие сметнете колко е на месец прихода при това положение. Ама не по добре да изядем Българина докрай....
-2
 
 
Да знам не е лесно да си купиш панел и инвертор струва около 10 000 лв.
-2
 
 
Ми да правят кво толкова, ако искат и мен да викнат да ги подкрепя. Защо ли? Защото вече има слънчеви панели и инвертори, които позволяват безплатно електричество. Защо ще ги подкрепя по-точно? Защото е опасно за нас и нашата родина, дреме ми за румънците. Докато безопасната и безплатна слънчева енергия се пренебрегва.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
Северна и Южна Корея
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: