Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проф. Чирков специално за Varna24.bg: Варна ще има най-модерната кардио болница в Европа до края на 2017 г.
Автор: Екип Varna24.bg 08:43 / 02.10.2015Коментари (20)20134
© Varna24.bg
Проф. д-р Александър Чирков е най-известният български кардиохирург и основоположник на модерната българска школа по кардиохирургия у нас, извършил през 1986 г. първата трансплантация на сърце в целия Източен блок, включително и бившия Съветски съюз и преди повечето от европейските страни. Той е създател на елитната университетска болница "Св. Екатерина".

Проф. Чирков гостува в офиса на Varna24.bg, където сподели, че до края на 2017 година Варна ще има най-модерната кардио болница в страната, която ще промени живота в морската столица. От януари 2016 г. до построяването на лечебното заведение той ще преглежда в Градска болница "Св. Климентина". 



-Проф. Чирков, как бихте желали да ви представим, тъй като сте изключително богата личност?



-Този въпрос е нарцистичен...Защото аз да се представям, винаги ще искам да е в най-добрата светлина. По-добре е друг да ме представя, но ще кажа...Помолен бях от българското правителство през 1979 г. да дойда от чужбина, за да изградя т.нар. модерно медицинско обслужване и модерната медицинска култура между лекарите и сестрите. Това ми беше задачата. Свързаха се с министър-председателя на Баден Бьотенберг, защото аз бях шеф на Кардиохирургията на университета в Фрайбург. Ректорът не искаше да ме освободи и затова трябваше да се водят преговори с него. Дойдох да изпълня дълга си към страната. Направихме школата. Минаха всички кардиолози и кардеохирурзи, съдови хирурзи, които сега са разпръснати из цялата страна. Лошото е, че както винаги в България, няма приемственост. Аз ги учих тогава да идват сутрин в 6 часа и да не си тръгват преди 20 часа вечер. Бяха стимулирани от атмосферата, че шефът не е някой надут да ходи и да се перчи. Аз се държах еднакво с лекари, санитари и чистачи. Това са хора и всички допринасят с нещо за цялата тази институция и не може да се различават според образованието. За този морал, организирах всяка вечер т.нар. шпигели. Идеята ми беше да променя мисленето. Медицината не е само това, което си учил, а и желание на доктора, възпитанието му, културата му, способността да навлезе в психиката и соматиката на пациента. Да оформи лечението си, диагностиката и отношението към пациента съобразно личността му. Когато човек е здрав иска да има всичко различно, а когато се разболее тежко има само едно желание - да е здрав. Оставете това, че съм немски професор, че съм член на елитни евроепейски клубове, че съм зам.-председател на Световната организация по сърдечна хирургия, канен съм навсякъде в света, но това са подробности...Хората ме уважаваха навсякъде по света, заради това, което правех, защото аз много експериментирах. Правех опити с животни и с тези проучвания се опитвахме да видим с какво можем да допринесем за лечението на хората по отношение на т.нар. неизлечими заболявания. В края на краищата трябва да се знае, онова, което е казал Ювенал преди 2000 и повече години: "Medicus curat, natura sanat" - "Лекарят лекува, но оздравяването идва от природата". Това означава, че всеки трябва да живее природосъобразно, така че да допринася за своето здраве и психика, за своя дух. Това е основната задача на лекаря. Като разбере какви са оплакванията, да ги овладее и след това да помогне на пациента как да се държи в живота, за да му е той по-приятен. Ние идваме и си отиваме - "Vita brévis, ars lónga", т.е. "Животатът е кратък, другото продължава!", остава това, което сме направили.

-Какво ви води във Варна и как изглежда морският град във вашите очи?



-Варна ми е харесвала винаги като град. Тук са най-добрите ми приятели, които имам в България. Това са проф. Камбуров, бившият ректор на ИУ Варна и полк. Наско Рафаилов, бившият шеф на варненската РДВР. Видях, че Варна е хубав град и може да стане един от най-хубавите в Европа. Тротоарите според мен трябва да са чисти и перфектни, за да е приятно на хората като се разхождат. Хигиената като е перфектна гостите ще се възхищават на морето. Нашите прадеди са направили хубави къщи, моят зет е снимал какви прекрасни сгради е имало, добре че са останали няколко. Това трябва да се възстанови, като в Барселона. И понеже ми харесва града, затова се кандидатирах тук през 1991 г. за депутат и станах член на Великото народно събрание от името на Варна . Тогава бях избран с най-многото гласове от цяла България. Сега искам тук да изградя една супер болница, която да е най-добрата ако може в Европа, с най-добрите кадри. Това е най-важното, не само да е лъскава. Искам да осигурим едно висококачествено медицинско обслужване на гражданите, на цяла България и пациенти отвън. Тази болница ще допринесе извънредно много за имиджа на града. Защото покрай нея ще може да се изпълнят и други проекти. Когато имаш нещо в ръцете си си силен и можеш да поискаш от Европа, от други приятели, които познавам, да спонсорират. Както досега са помогнали с повече от 27 млн. евро за изграждането на болницата в София. 3,8 млн. лв. дадох за реставрирането на кариохирургията в УМБАЛ "Св. Марина". Осигурих финансиране от спонсори, а не от парите на българския данъкоплатец, който е беден. Това искам да стане и тук. От 15 октомври започвам да преглеждам в Първа Градска болница, сега "Св. Климентина", докато построим кардио болницата. Наех си жилище във Варна, прехвърлих се изцяло от София. Не обичам този град, не го обичам, той ми е отвратителен!

Предстои да изпратим кадри за новата болница, около 80 души в екипи, в най-добрите болници на Европа, Англия и Америка, да се обучават, както съм го правил в началото със "Св. Екатерина". Те ще получават стипендия от около 2000 евро, докато трае обучението им. Така Варна ще има нещо, което рядко се среща и другите ще завиждат. Дори и министъра на Гурбачов, г-н Чазов, който сега е консултант на "Газпром", след като разбра, че ще правя тук болница, каза, че ще изпраща за лечение техните хора при нас.

-Кога започвате изграждането на новата болница?



-Като получа финансирането и започваме. Инвестицията е на стойност 44 млн.евро, за да се превърне в най-добрата болница. Не става да купим една автокъща, една кръчма или един МОЛ, за да направим болничка от него. Има избрано място, водим преговори, когато се финализират нещата ще го обявим. Можем само да кажем, че ще бъде в централната част на града. До края на 2017г. трябва да приключи изграждането и да започне да работи. 

-Каква е вашата оценка за здравеопазването ни към този момент?



-В момента не е добро здравеопазването в България, защото се комерсиализира жестоко. Аз го критикувам постоянно, не в смисъл да оплювам хората, а за да се обърне внимание на проблемите. Повече трябва да се концентрират върху това да изграждат структури, които да обслужват населението с висококачествено медицинско лечение. Аз предложих една концепция за здравеопазване, приета от комисарите по здравеопазване и еврофондовете като един от най-добрите проекти, които изобщо са идвали от България. Те са готови да дадат пари . Концепцията е предоставена преди три години. Манталитета на нашата нация обаче е в такава фаза на развитие, че е по-добре да се откажеш от всичко, вместо да дадем път на някой да направи нещо смислено. 

-Инфарктно ли живее българинът?

-Да, инфарктно живее. Затова в тази болница ще има един сектор, където ще се изнасят лекции за гражданите и лекарите. Предложих на държавата да има Институт за контрол, който да анализира дали лекарите са на ниво. Лекарите трябва да се ресертифицират на всеки 4 години, като в Германия. За да се следи дали са на ниво. Това искам да въведа тук. В тази връзка на българина трябва някой да му покаже как да се грижи добре за себе си и как да живее. Трябва да има сграда и институция, където да се учи. Аз и да пиша ден и нощ, българинът днес чете, утре го е забравил, пак ще се събере в кръчмата, ще изпие два литра вино, ракия или водка и ще си живее, без да мисли за рисковете. Особено младите хора докато са изпълнени с андрогени, мислят повече за секс, за любов, за живот и не им пука как ще е като остареят. 

-Вашите съвети?



-Трябва човек да не преяжда, да се храни в по-малки количества. Повечко да са калориите сутрин, повече кисело мляко, извара, зеленчуци, картофи и моркови, спанак...Месните продукти да се избягват, а само тези на скара и то добре изпечени. Да се избягват мазните храни, варненци да наблягат на рибата. Това е най-доброто. Ако може, според възможностите на хората. Второто важно нещо е движението. Ако няма време човека да спортува, то да изминава пеш между 2 и 4 километра минимум дневно. Особено след хранене. На обед трябва човек да се храни по-оскъдно, а вечер съвсем малко. Най-късно да се вечеря в 18 часа. След това никаква храна, само разходки. Мозъкът ще бъде щастлив и благодарен, че стомахът не го дразни повече с импулсите си, за да изпраща съответните ензими за смилането. Мозъкът казва: "Ти ме остави на спокойствие, затова от благодарност аз ще ти изпратя мелатонин от епифизата и ще спиш добре!".

-Какво е чувството да спасяваш човешки животи след толкова години?



- Тази дума "спасяваш" е ужасна, защото аз не съм Господ. Натурата, Бог спасява. А лекарят помага да се премахнат тези оплаквания, които правят живота неприемлив, нерадостен и тежък. Това е! А иначе нека хората надмогнат злобата, завистта, нека бъдат добри и си помагат, за да живеят по-леко!



Още по темата: общо новини по темата: 27
27.11.2020 »
26.11.2020 »
26.11.2020 »
25.11.2020 »
25.11.2020 »
24.11.2020 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.10.2016 г.
0
 
 
Стискам ръката Ви и се покланям пред делата Ви, радвам се,че в този прекрасен град сте открили своето място! Жив и здрав да сте - нужен сте ни! Успех и късмет в начинанието професоре!
0
 
 
да е жив и здрав и да дарява хората с усмивки-дълбок поклон
0
 
 
Безценен дар сте професоре!!! Щастлива съм,че Ви има!!! Дано се въвлекат младите лекари в голямото поприще - кардиология и кардио - хирургия като истински и достойни продължители на Вашето голямо човешко сърце и на изкусните Ви ЗЛАТНИ РЪЦЕ!
0
 
 
радвам се ,че ви има професоре,успех във вашето начинание
0
 
 
Велика ли4ност невероятен капацитет гордост за Балгария УСПЕХ в на4инанието
0
 
 
Аз също имам за какво да му благодаря. Да са златни ръцете му.Искрено сърдечен ЧОВЕК.
0
 
 
велик човек аз имам за какво да му благодаръа.
0
 
 
Проф. ЧИРКОВ е светило ! Да ни е жив и здрав още дълги години !
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: