Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Точно преди 50 години в "Златни пясъци" врати отваря първият "Кореком"
Автор: Екип Varna24.bg 14:28 / 21.11.2015Коментари (7)4601
©
Точно преди 50 години в "Златни пясъци" врати отваря първият "Кореком". Това става в началото на лятото през 1965 г., а до края на туристическия сезон в курорта са открити още няколко магазина, където се плаща с валута.

Идеята за тях идва от западногермански туроператори, които изтъкват оплакванията на своите туристи, че в България не могат да си купят плажни принадлежности, козметика и цигари. 

"Балкантурист" и Министерството на туризма изготвят предложение, което е одобрено от Министерски съвет.

Зареждането на магазините се осъществява от 5 чужди фирми, повечето от които са от ФРГ. В началото те внасят единствено посочените стоки, но бързо разширяват асортимента и в "Кореком" започват да се продават бельо, дрехи, обувки, транзистори, магнетофони, часовници, фотоапарати, парфюмерия, бижутерия, очила и дори вестници и списания, определяни като "реакционни". Продажбата на западната преса обаче е преустановена след намесата на партийните и държавни органи. 

Държавна сигурност следи изкъсо дейността на магазините, както и поведението на директорите и служителите на зареждащите фирми. Те прекарват много време в България и са подозирани, че изпълняват разузнавателни задачи. 

Самите магазини с чужди стоки службите определят като "удобна форма на идеологическа диверсия", тъй като внесените количества очевидно не са предназначени за западните туристи, а за българите и летовниците от социалистическите страни.

"Едва ли ще се намери западен турист, който ще пристигне в нашата страна без часовник или риза. Това очевидно е ясно и на западните търговци, които вече не се занимават с кремове и масла, от които се печели по-малко. 

Някои от тези стоки, като например шушляците вече нямат пазар в западните страни, защото не се носят. Внасяните стоки в повечето случаи са демоде, излезли от употреба, закупени от търговците на безценица и затова те правят отстъпки на туристите", пише в секретна справка на службите от 1967 г., изготвена от окръжния началник на ДС във Варна. 

Документът е публикуван в сборника на Комисията по досиетата "Държавна сигурност и туризмът". 

Анкета сред продавачките в магазините на "Златни пясъци" разкрива, че само 10 % от клиентите са западни туристи.

"Съвсем рядко немец купува някоя вещ за лична употреба, а англичанин или французин даже не се отбива в магазина, освен случаите, когато е помолен да купи подарък на свой български приятел", пише в същата справка. 

Според нея всеки втори клиент на "Кореком" е поляк. Гостите от социалистическата страна са особено изобретателни при снабдяването с валута и по време на почивката си въртят незаконна търговия. Те купуват стоки, които после препродават на българите с надценка. Така почивката им излизала безплатна, а някои дори се прибирали с печалба

През първият туристически сезон стокооборотът на валутните магазини на "Златни пясъци" е 330 000 валутни лева. 60 % от сумата остава за фирмите доставчици, а останалата част прибира българската държава. 

Чистата печалба е преценена от ДС като незначителна, а службите сигнализират за негативния ефект върху приходите от обмен на валута. Неизпълнението на годишния план на държавното предприятие "Балкантурист" за 1965 г. е 210 000 валутни лева, а посочените причини са възможността на чужденците да пазаруват с валута, както и уличният чейндж.

По това време официално една марка се обменя за 50 стотинки, докато "на черно" курсът е 1:1 или 3 лева за 4 марки. Западногерманските туристи имат изгода да обменят пари извън държавните бюра, а българите се стремят да се сдобият с валута и пазаруват в "Кореком". 

При отварянето на първите магазини през 1965 г. стоките се продават срещу валута без значение кой ги купува, тъй като се смята, че валута притежават само западните туристи. 

Тази практика обаче не просъществува дори до края на летния сезон. В МВР и ДС започват да валят сигнали за изключително голямо търсене на германски марки и щатски долари от страна на български граждани и на тях им се забранено да купуват от магазините.

За да се сдобие с валута, персоналът в курортните комплекси измисля всевъзможни схеми. "Сервитьори, бармани, служители в хотелите и др., на които е била предоставена възможност да събират валута от чужденците при плащане на консумации, не отчитаха валутата, а я възстановяваха в български пари, като същата ползваха за лични нужди. 

От друга страна служители и граждани предлагаха на чужденци да купят от тях валута", пише в секретна справка от 1965 г.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Доларите в марки сменях аз....рџ?‰рџ?Ї
0
 
 
Нека младите да прочетат какво беше. Това си е самата истина.
0
 
 
И вижте тогава в България живееха Българи а не , като сега всякаква паплач, която ежедневно ни вкарват праз границите, които умишлено са разграден двор!
-1
 
 
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите."
+4
 
 
Да,точно така беше но със забележката че '' партийните и държавни органи'' трябва да се пише партийните-държавни органи защото партия и държава бяха едно цяло- също както сега. Ха!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: