Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
При 25 дни платен отпуск губим 2 млрд. лв. годишно, изчисли бизнесът
Автор: Екип Varna24.bg 11:24 / 23.11.2015Коментари (27)4712
©
Българската стопанска камара (БСК) категорично не приема предложението за увеличаване на размера на основния платен годишен отпуск от 20 на 25 дни. От камарата смятат, че предложението се нуждае от задълбочен предварителен експертен анализ и дебат.

БСК смята, че предложението има откровено популистки характер. Затова вносителят трябва да оттегли законопроекта или пък той да бъде отхвърлен от народните представители при обсъждането на първо и второ гласуване.

Припомняме, миналата седмица народният представител Георги Кадиев внесе в парламента предложение за промени в Кодекса на труда, с които отпускът да стане 25 дни. Мотивите да направи предложението си са намаляване на стреса, превенция на заболявания, предизвикани и стрес и повишено качество на живот.

От Българската стопанска камара смятат, че законопроектът трябва да бъде придружен от оценка на въздействието, вкл. на допълнителното натоварване на предприятията от частния сектор и на публичните разходи в бюджетната сфера.

В позицията си представителите на бизнеса изтъкват, че действащият минимален брой почивни дни в страната понастоящем е 32 дни (основен платен годишен отпуск и официални празнични почивни дни). Не се отчитали промени, които се дължат на частично припокриване със седмичните почивни дни в отделните календарни години. Анализ показвал, че по действащ минимален брой почивни дни страната ни изпреварва редица страни с напреднало икономическо и социално развитие и с високо равнище на конкурентоспособност.

По този показател България била напълно сравнима със страни като Полша, Чехия, Хърватия, Италия, Германия, Русия, Сърбия. Същевременно, изпреварваме страни с висококонкурентна икономика като Великобритания - 28 дни, Холандия, Турция и Норвегия - 27 дни, Израел и Канада 19-20 дни, и много други, отбелязват от БСК.

Според тях мотивите към законопроекта изцяло пренебрегвали възможностите за ползване на допълнителен платен годишен отпуск за работа при специфични условия и рискове за живота и здравето, които не могат да бъдат отстранени, ограничени или намалени, независимо от предприетите мерки (не по-малко от 5 работни дни), както и за работа при ненормиран работен ден (не по-малко от 5 работни дни).

Освен това се припомнят преференциалните условия за широк кръг осигурени лица за ранно пенсиониране (над 170 хил. души), за намалено работно време и други специфични мерки за противодействие на стреса на работното място и на рисковете от професионални заболявания.

От камарата смятат още, че трябва да се отчете и обстоятелството, че с действащите колективни трудови договори със значителен секторен и фирмен обхват са договорени допълнителен брой почивни дни към основния годишен отпуск - енергетика, добивна индустрия, металургия и др. В тази връзка, предложението на Кадиев ограничавало ролята на колективното трудово договаряне, като залага на административно нормативния подход, вместо на определяне на специфични допълнителни трудови права по пътя на социалния диалог на фирмено и браншово равнище.

Според представителите на БСК ако предложението бъде прието, общият брой календарни работни дни и календарен фонд съвкупно работно време ще бъде намален от около 220 на 215 работни дни.

При други равни условия това ще доведе до драстично намаление от приблизително 2,3% на очаквания БВП за 2016 г. (над 2 млрд. лв.) и на бюджетните приходи по проекта на ЗДБ с около 700 млн. лв. Приблизително в същия размер от 2,3% ще бъде влошена производителността на труда, а съвкупният показател, характеризиращ общата конкурентност на труда - т.нар. единични разходи на труд, ще отбележи намаление от около 5%, посочват още от камарата.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ами те така и така ни режат като излезем в отпуска поне мене де работя в голяма верига няма да я назовавам но когато съм в платен отпуск ме режат а това Нормално ли е да питам аз
0
 
 
Куде го видяхте тояа бизнес в бг. Има"бизнесмени"и роби,ама пулни роби тва е суотно6ението. Нека да стане 10дни И тогава бизнеса 6те спе4ели 4милярда И 6те будат 6астливи. ДА ИМ ЕБА МАИКАТА
0
 
 
а до сега като имаме по 20 дена отпуск , каде са тия 2 милярда лв ...
0
 
 
Ами ако само ХИПОТЕТИЧНО си представим , че човек поучава средна европейска заплата за 5-дневна раб. седмица и събота и неделя има възможност да изведе семейството си на нормален отдих както правят "белите хора в ЕВРОПА " - тогава вярвам , че 10 дни отпуск през ятото и 10 дни - през зимата плюс всички други празници би му било на БЪЛГАРИНА съвсем достатъчно като труд и почивка .
+1
 
 
Скоро герб ще заварят по един топуз 20кг.на крака на всеки бачкатор и никаква отпуска и тем подобни глезотии , като болнични работи докато умре, пък те тюфлеците ще си гласуват големи заплати и отпуски за измислени от тях празници! Защо не кажат колко милиарда народа губи от техните разходки, служебни коли, джобни пари и платени отпуски по половин година, простаци не си виждат осраните г**ове, ами тръгнали на народа и душата да вземат! ТАРИКАТИ НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ГОСПОДАР КОЙТО УБИВА РОБА СИ, ПОСЛЕ САМ ТРЯБВА ДА ВЪРШИ НЕГОВАТА РАБОТА!
0
 
 
По-груби сметки, за 5 дни, излиза, че всички работещи ВЗЕМАТ средно по 235 лв на ДЕН (Парите/Работещите/5). Средната заплата според НСИ е 874, или 40 лева на ДЕН. Сега разбрах защо бизнеса не иска да почиваме, защото губи от експлоатацията НИ, средно по около 200 лв на ДЕН от РАБОТНИК. Този "бизнес" нещо се е фанатизирал :)
0
 
 
не ги губиш, щото за да ги загубиш - първо трябва да ги спечелиш!
0
 
 
ми ще крадат по малко де**а и гнидите
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: