Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Искат доживотна присъда за изверга, размазал жена си с чук и ютия
Автор: Екип Varna24.bg 14:09 / 27.11.2015Коментари (0)599
©
На въззивен контрол пред Варненския апелативен съд днес беше присъда на Окръжен съд Разград (РОС) от август тази година, с която Илиян Илиев е бил признат за виновен за убийството на жена си Валентина(34г.), извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, с многобройни удари с чук и ютия по главата, с ритници по тялото и душил жертвата си с кабели. 

Първата съдебна инстанция е разгледала делото при условията на съкратено съдебно следствие, при което Илиев признал изцяло фактите, посочени в обвинителния акт. Съдът му наложил наказание 20 години "лишаване от свобода, което редуцирал с 1/3 до 13 години и 4 месеца затвор при първоначален строг режим.

Уважените граждански искове са от по 100 000 лв. за 2-те малолетни деца на убитата, както и по 80 000 лв. за родителите на Валентина. Присъдените разноски по делото в общ размер са близо 7500, а 14 400лв. е държавната такса върху уважените граждански искове.

Както представителят на Апелативна прокуратура, който поддържа протеста на обвинението в Разград, така и адвокатът на гражданските ищци и частни обвинители днес настояваха за това престъпление законът да се приложи с максимална строгост. 

Става дума за едно от най-тежките и брутални убийства, извършени на територията на Разградска област. Тези две страни в процеса настояват втората съдебна инстанция да прецени отново всички обстоятелства, свързани с това престъпление. Според тях, за деяние, което надхвърля всички граници на човешкия разсъдък, за извънмерната агресия с която подсъдимият е убил Валентина, Варненският апелативен съд трябва да наложи доживотен затвор на Илиев и след редукцията на присъдата да му определи от 25 до 30 години "лишаване от свобода.

Пресслужбата на съда припомня, че 37 годишният Илиян уби майката на двете си деца на 14 февруари тази година в с.Дряновец, Община Разград. 

Двамата били семейство от 14 години. Работили в Гърция, където се родили децата им, но поради възникналото напрежение между подсъдимия и родителите на Валентина се прибрали в България. Преди година отново намерили работа в чужбина, като се установили в Англия, където работила сестрата на Валентина. Съжителството на подсъдимия със съпругата му и с нейните близки станало отново невъзможно и в есента на миналата година семейството се върнало в дома си в с.Стражец. 

Проблемите между Илиян и жена му се задълбочили и в навечерието на 2015 година Валентина се настанила при баба си в с. Дряновец, Община Разград. Тя вече била решила да се върне с децата в Англия, за да продължи да работи, но било нужно и разрешението на баща им. Ето защо тя приела поканата на мъжа си да отпразнуват именния ù ден заедно в дома на племенника му, който живеел в Дряновец. Спокойното начало на празника с нищо не предвещавал зловещия му финал. След вечерята Валентина отново поставила пред мъжа си въпроса за извеждането на децата извън България. Това отключило агресията на Илиян. Намерил чук и започнал да удря жена си по главата. Съборил я на земята и въпреки съпротивата и, близо 30 минути не спрял да издевателства над жертвата си. С изключителна ярост и ожесточение удрял жена си с чук и с ютия, като й строшил черепа. Душил я с кабел, ритал я толкова жестоко в тялото, че разкъсъл дебелото черво. Само в главата на жертвата имало 8 дупки, тежка черепно-мозъчна травма, многофрагментни счупвания, разскъсвания и размачквания на мозъка, кръвонасядане на десетки места по тялото. След като се убедил, че Валентина е мъртва подсъдимият се обадил по телефона на роднина, съобщил, че е убил жена си, прибрал се първо в дома си в с.Стражец, преоблякъл се и отпътувал до РУП в Разград, където направил самопризнания.
В хода на делото пред първата съдебна инстанция била назначена СМЕ, която установила, че Илиев е импулсивен, чувствителен, лесно обидчив, песимистично настроен, тревожен и неуверен в себе си, с трудности при взаимоотношенията. С оглед на твърденията в жалбата на подсъдимия срещу присъдата на РОС, че е проявил агресия в състояние на физиологичен афект и на наследствено психиатрично заболяване, Варненският апелативен съд назначи нова 3 Съдебно медицинска експертиза. Близо 2 месеца подсъдимият е бил обект на психиатрично и психологично изследване в специализирано здравно заведение. Заключенията на експертите бяха изслушани днес. Според медиците Илиян Илиев има смесено личностово разстройство, като това е особеност на характера му. В заключението се казва още, че подсъдимият има психично разстройство, но това не е шизофрения. Няма съмнения относно вменяемостта на Илиев.
Според защитата на подсъдимия, РОС правилно бил преценил, че престъпното деяние не може да се квалифицира като особено тежък случай, както и че Илиев бил в състояние на афект, предизвикан от проблемите в семейството. Разплаканият подсъдим поиска да си види децата.
Варненският апелативен съд ще се произнесе в 30 дневен срок.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: