Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Експерт: Аспаруховият мост не е причина за задръстванията във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:20 / 16.12.2015Коментари (0)4178
©
Ограничението на скоростта на Аспарухов мост е възможно да се вдигне и вместо 50 км/час, може да стане 80 км/час. Това мнение изрази пред Дарик инж. Иван Пецински - проектант на последния и засега единствен по-сериозен ремонт на моста от 1999 г. Според специалиста трудно някой може да пресече напречно моста и да предизвика пътен инцидент.

При авария всеки мост би създал проблеми за движението. Но Аспаруховият мост не е причина за задръстванията във Варна, смята експертът по транспортно проектиране.

Най-проблемният участък за моста в транспортно отношение си остава връзката с ул."Девня" откъм фабрика "Христо Ботев". Пропускливостта на този пътен възел е най-малка, сравнена с останалите транспортни връзки на моста. Когато се товари кораб със зърно опашката от камиони се случва да достигне до кръговото кръстовище с ул. "Георги Пеячевич". Причината е, че по-голяма част от товарите идват от северната част на страната, отбеляза инженерът.

При евентуалното изграждане на втори Аспарухов мост трябва да се използва технология, различна от тази на първия, е мнението на експерта. Когато става въпрос за изграждане на мост с големи височина и отвор и пресичане на водни препятствия един от подходящите варианти е Дунав мост 2.

Мостът не ограничава влизането в езерото на по-големи кораби и поне засега не е имало такъв случай, сподели смята инж. Пецински. Той припомни, че светлият отвор на Аспаруховия мост е 45 метра.

Аспаруховият мост няма срок на годност и може да изпълнява функциите си за дълъг период от време, смята инж. Пецински. Неговите наблюдения показват, че състоянието на конструкцията е добро. А след предстоящия ремонт съоръжението ще може да се ползва без проблеми поне двайсетина години.

Инж. Иван Пецински разкри, че не са го търсили при проектирането на големия ремонт на съоръжението, който започва догодина. "Не знам какво са решили. И кой какво е решил да прави. Дано само да не е някой "касов хит", коментира специалистът.

Аспаруховият мост се слави като най-дългия на територията на страната и все още е един от най-големите на Балканите. Открит е през есента на 1976 г. Дължината му е 2050, а ширината - 21 метра. Състои се от 2 платна по близо 8 метра и 2 тротоара по близо 2 метра.

Най-високата точка на моста се издига на 52 метра над морето. Мостът се крепи на 38 двойки стълбове. Само металната конструкция тежи впечатляващите 3200 тона. Мостовото съоръжение е изпитано при пускането му експлоатация, като е натоварено максимално с тежки машини по цялото трасе и в четирите ленти. При две колони от 30-тонни камиони на разстояние 10 метра провисването на средния отвор е около 30 сантиметра.

Освен на земетресение от 7-ма степен по скалата на Рихтер, Аспаруховият мост е проектиран да издържи на ураганен вятър със скорост 180 км/ч и температурна разлика от -40° до +40°.




Още по темата: общо новини по темата: 142
10.05.2021 »
15.04.2021 »
13.04.2021 »
17.02.2021 »
02.02.2021 »
26.01.2021 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: