Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Първият саниран блок по проект "Енергийно обновяване на българските домове“ във Варна вече е факт
Автор: Екип Varna24.bg 15:48 / 22.12.2015Коментари (0)5243
©
Благодаря на Сдружение "Вяра" за вярата и подкрепата. Имаме нужда от позитивизъм, от добри примери, защото тази програма е за хората. Да повярват в нея, в искрените, добри намерения на правителството и възможността, която имахме до момента от европейските фондове, от европейската солидарност, да подкрепим всички български граждани, които живеят в многофамилни жилищни сгради. Това каза при откриването на първия саниран блок по проект "Енергийно обновяване на българските домове" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 във Варна - бл. 2, вх. Г на ул. "Вяра", министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Само като погледнем как изглеждаха преди сградите и как изглеждат сега - мисля, че това е най-силния аргумент, защо е необходима тази програма. Необходима е за семействата в тези сгради, за да имат не само по-красиви сгради, но и по-топли, по уютни и с по-малко разходи за поддръжка и отопление, коментира тя. Вие сте първият, изцяло завършен и приет проект с европейско финансиране, който приключва буквално тази седмица, каза министърът. Ние се опитахме да обновим максимално много сгради с европейско финансиране, но програмата беше блокирана през 2013 г. от предишното правителство, припомни тя. Разблокирахме я като се опитахме да задвижим като строителни дейности максимален брой сгради, каза още Павлова.

От 1 януари новата програма ще финансира всякакви сгради, така че очаквам колелото да се завърти и повече сгради във Варна да успеят да се санират, защото например община Благоевград вече има 124 одобрени сгради, т.е. 90% от жилищните блокове в града, каза министърът. Тя призова собствениците да побързат, защото ресурсът от 1 млрд. лв. не е толкова много, колкото звучи, а и принципът е първи по време, първи по право. Планираме да осигурим още 1 млрд. лв., информира Павлова и допълни, че е необходимо да има добро сътрудничество и добро желание, за да се изпълнят успешно проектите. Убедена съм, че сега когато за програмата отговарят общините, ще е по-лесно, защото са тук на място и ще може по-лесно и оперативно да се случват нещата по програмата, категорична беше тя. Ние ще указваме всякаква помощ на служителите в местните администрации, защото е за добро, заяви Павлова. Това създава заетост на малките и средни фирми, намалява сметките и облагородява, допълни тя. Варна се промени буквално за две години, разцъфна с видимите инвестиции, отчете регионалният министър и призова кмета да включи и общината да инвестира в облагородяване междублоковите пространства на първите санирани до момента сгради.

Председателят на сдружението на собствениците в обновения вход Илиана Парева благодари на екипа на дирекция "Жилищна политика" в МРРБ, който максимално бързо е отговарял на отправените от нея въпроси в кратки срокове, съдействал е за разрешаване на възникналите казуси и е оказвал всяка необходима подкрепа.

Тя благодари за свършената работа на представителя на проектния мениджър Иван Танков, който е съдействал на сдружението с информация за разпределението на индикативния бюджет и заедно са извървели пътя до санирането, както и на собствениците, които не са станали членове на сдружението, но не са възпрепятствали изпълнението на дейностите.

От нас се искаше само да направим сдружение, да дадем възможност на строителите да работят, да си одобрим бюджета и търпеливо да изчакаме края на санирането. Никой не е взел на никого апартамента, не е взел и един лев, каза по време на церемонията председателят на сдружението на собствениците във входа.




Още по темата: общо новини по темата: 105
07.03.2024 »
29.02.2024 »
07.02.2024 »
27.01.2024 »
19.01.2024 »
19.01.2024 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: