Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Граждани, държава и бизнес водят диалог на тъмно и във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:41 / 19.01.2016Коментари (0)1076
© БГНЕС
За първи път в България международната платформа "Диалог на тъмно" съвместно с Федерация Спорт за хора със зрителни увреждания организират необичайно преживяване - Диалог на тъмно. 

Представители на различни сектори - местна власт, администрация, граждани, представители на уязвими групи, неправителствен сектор, бизнес, култура, изкуство и медии ще се срещнат в пълна тъмнина и ще дискутират обществено значими теми. 

Между 19-ти до 22-ри януари Диалог на тъмно ще гостува за първи път във Варна.

Събитията са безплатни и се провеждат в първата си част в пълна тъмнина, а след това завършват с дискусия и диалог на светло. В тази среда ролите на незрящи и зрящи ще се разменят и, за разлика от живота, незрящите ще водят зрящите в процеса на взаимно опознаване и диалог. 

Водещите са специално обучени незрящи, подкрепяни от експерт. 

Макар и временно, тъмнината създава условия на равенство и разбиране, в които нуждите на всеки участник биват "видени", асимилирани и уважени при взимането на важни за групата решения. Вярваме, че този модел на общуване, пренесен на сцената на социалното взаимодействие в обществото ни, би ни превърнал в по-толерантни и осъзнати граждани. 

Чрез този нестандартен метод за водене на диалог искаме да спомогнем за насърчаване на включването на гражданското общество в процесите на формулиране на политики и вземане на съвместни решения като същевременно променим предразсъдъците по ключови обществени теми.

В тъмното ще разберем: Можем ли да чуем другия по-добре, когато не го виждаме? Можем ли да потърсим начините за решаване на проблеми през чуждата гледна точка? Можем ли чрез диалог "на тъмно" да намерим "светлото бъдеще" за българското общество?

Събитията във Варна са част от проект, който започна през септември 2015 г. и ще продължи до февруари 2016 г. Провежда се в 4 града - Варна, Бургас, Пловдив и София с 8 събития във всеки град, общо 32 диалози на тъмно.

"Диалог на тъмно" е успешен модел за социално предприемачество за незрящи основан от д-р Андреас Хайнеке в Германия. Съществува от 25 години като утвърден метод в развиването на емпатия и чувствителност към проблемите на другите.

Незрящата българка Даниела Димитрова е водещ обучител в организацията, която прави първи крачки в България. Проектът "Диалог на тъмно - модел за прозрачност и справяне със социалните неравенства BG05/1875" се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, www.ngogrants.bg в тематична област "Демокрация, права на човека и добро управление" и тематичен приоритет "Насърчаване на включването на НПО в процесите на формулиране на политики и вземане на решения съвместно с институциите на местно, регионално и национално ниво".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: