Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (0)
Волейболът навърши 121 години!
Автор: Екип Varna24.bg 12:48 / 09.02.2016Коментари (0)585
© БФВ
За основател на волейбола се приема американският преподавател по физическо възпитание Уилям Морган, който измислил спорта за забавление и движение на своите студенти. Той бил силно впечатлен от създателя на баскетбола Джеймс Нейсмит, с когото се запознават в колежа Сприйнгфилд три години по-рано. Когато умувал над новия спорт, преподавателят Морган искал да има съчетание от различни елементи, като освен движенията на тялото да има и движение на топка във въздуха, различна обаче от баскетбола.

На 9 февруари 1895 г. Уилям Морган поставя мрежа за тенис на височина 197 см., обявява правилата на новата игра и неговите ученици започват да прехвърлят през мрежата плондер от баскетболна топка. Така се изиграва първият волейболен мач в историята.

Уилям Морган изобретява спорта в град Холиок в щата Масачузетс Първоначално той нарича новия спорт "минтонет", а малко по-късно професор Алфред Халстед, впечатлен от полета на топката по време на демонстрация на спорта, го преименува на "волейбол", което в превод от английски означава "топка, летяща, без да пада на земята".

След една година, на конференцията на колежите на асоциацията на младите християни в Спрингфилд, играта официално получава своето име "волейбол" по предложение на професор Алфред Халстед.

През 1897 г. са публикувани първите правила на волейбола:

Размер на площадката 7,6 х 15,1 m (25 х 50 фута), височина на мрежата 198 cm (6,5 фута), топка с обиколка 63,5-68,5 см (25-27 инча) и с тегло 340 гр.

Броят на играчите на терена и ударите на топката не е определен, точка се зачита само при собствен начален удар, несполучлив начален удар може да се повтори, играе се до 21 точки в гейм.

В Европа волейболът едва през Първата световна война (1914-1918) заедно с американския експедиционен корпус. Този спорт обаче бързо се харесва на европейците и се разпространява по всички държави на Стария континент.

България е една от първите държави, в които се слага начало на организирано волейболно движение.Авторитетен и уважаван член на световното волейболно семейство, българският волейбол води началото си от 1922 г. За първи път тогава играта е била показана в двора на Руското техническо училище в София. По непотвърдени сведения, то се е намирало зад днешния музей "Земята и хората". Също по неофициални данни, за първи път у нас волейбол са играли във Велико Търново войници от окупационните английски и френски части още през 1919 г.

Първата в България официално организирана проява по волейбол е турнирът между класовете на ІІ мъжка гимназия /ХХІІ-ро СОУ/ в София - 1925 г. Отборите достигнали до финалния мач.

В днешно време в България волейболът се радва не само на голяма популярност, но и на всенародна любов, като е най-успешният колективен спорт у нас. Успехите във волейбола при мъжете и жените ни карат да се гордеем, че сме българи, а изявите на националите ни обединяват цялата нация!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Григор Димитров е в Топ 5 на света по асове през годината
Живомир Добрев, "Комодор" (Варна): България може да влезе в Топ 10 на ватерпола в Европа!
Футболисти на Спартак Варна вдъхнаха кураж на свой съотборник
Григор Димитров е кралят на отиграванията и в Монте Карло
Впечатляващо! България с три тенисистки в Топ 20 в световната ранглиста за девойки
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: