Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Догодина Варна ще има нов Морски дом
Автор: Екип Varna24.bg 10:41 / 21.03.2016Коментари (2)2892
© Черно море
Финализираме изготвянето на проекта на т. нар. Морски дом, съобщи за в. "Черно море" Румен Арабаджиев, директор на териториално поделение "Пристанище Варна" към Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура"(ДППИ). 

Става дума за основната реконструкция и обновяване на емблематичната сграда на бившия Дом на транспортните работници. Преди време това беше направено само за предното тяло, където сега се помещава Изпълнителна агенция "Морска администрация" - Варна. 

По-голямата част от сградата (второ и трето тяло), която включва голямата концертна и кинозала и прилежащите помещения, остана затворена в продължение на дълги години поради липса на средства за капиталов ремонт. В. "Черно море" припомня, че тя е в активите на ДП "Пристанищна инфраструктура" със статут на публична държавна собственост и миналата година бе включена в инвестиционната програма на териториално поделение "Пристанище Варна" за цялостното й преустройство.

Получи се известно забавяне на проектирането заради възникнали проблеми с конструкцията на сградата от високите подпочвени води, обясни Румен Арабаджиев. Вече е намерено инженерно решение за решаване на проблема чрез съвременни способи за дрениране на водата, която създаваше реална опасност за компрометиране на цялата конструкция, включително и на предното тяло, където сега е ИА "Морска администрация"- Варна. Това ще позволи изграждането на подземен паркинг. 

Ще бъде спазено архитектурното изискване сградата външно да не бъде променена. Вътре ще има ново разпределение, което ще стане с железобетонни и леки конструкции. Зрителната зала ще бъде запазена с над 120 седящи места, само намалена във височина, и ще се използва като многофункционална, включително за репетиции на танцовия състав на Областната дирекция на полицията.

В обновената сграда ще бъдат разположени важните експлоатационно-оперативни центрове на ДП "Пристанищна инфраструктура". Това са информационният център за обслужване на корабите, системата за управление и ръководството на корабния трафик, ситуационният център на съвета за сигурност на интегрираното пристанище Варна , центърът за мониторинг на СНО (средствата за навигационно осигуряване). Тук ще се помещава и Транспортната библиотека, която разполага с изключително богат фонд, като за нея ще бъдат заделени 500 кв. м площ с осигурен отделен достъп за граждани и т.н.

Цялата реконструкция на сградата ще бъде извършена със собствени средства, които са в размер на над 3 млн. лв. Сега с окончателното приключване на проекта предстои получаването на разрешително за строеж и избор на изпълнител. Шефът на ДППИ - Варна, не се ангажира с конкретен срок за приключване на строителството, което ще продължи повече от една година. Причината е, че още никой не може да каже дали след търга няма да последва обичайното в много случаи обжалване. Реалистичните очаквания са през следващата година Варна вече да има своята нова емблема, Морския дом. А сградата, в която сега се помещава териториално поделение "Пристанище Варна", най-вероятно ще бъде предоставена за офиси на морски агентийски фирми, допълни Румен Арабаджиев.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: