Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Андрей Василев: Работим по идеята Крайбрежната алея да работи целогодишно
Автор: Екип Varna24.bg 13:32 / 21.04.2016Коментари (7)9094
Арт зони по Крайбрежната алея и много атракции ще привличат варненци и гостите на града това лято, сподели за Varna24.bg търговският директор на "Лазурен бряг 91" Андрей Василев.

-Г-н Василев, кога се очаква да приключат ремонтите по Крайбрежната алея на Варна и какво се прави там?

-Ремонтите са част от общия проект, който отдавна бяхме планирали и заложили и това, което ни забави беше съгласуването на проектите за ремонт на Централни и Северни морски бани в Националния институт за опазване паметниците на културата към Министерство на културата. Там нещата ставата малко по-бавно. Първият етап започна с ремонта и възстановяването на известния на варненци ресторант "Централна морска тераса", който приключи миналата година и с него стартира проекта. Той е мащабен, размера е между 7 и 9 млн.лв., които сме заложили в рамките на три години да бъдат инвестирани в укрепването, реставрацията и възстановяването на фасадите по вид, който е съгласуван с министерството за тези сгради, изградени преди 90 г. През август ще честваме именно 90 години от построяването на тези сгради. 1926 г. са изградени Централните морски бани, а впоследствие и Северните морски бани.
Тук е важно да отбележим за всички, които се интересуват, че тези сгради не са архитектурен паметник. Тъй като попадат в охранителната зона на историческото ядро на Морската градина, но не са част от нея, се налагат тези съгласувания с Министерство на културата. Някога е имало мъжко и дамско отделение, разделението е било точно където са Централните морски бани. От там навътре е имало мостик, който е разделял мъжете от жените, като по този начин са плажували през далечната 1926-та година. Сега вече нещата са далеч по-различни. Важно е да отбележим, че през 1998 г. тогавашното ръководство на държавно предприятие "Лазурен бряг 91", което е дъщерно на държавна фирма "Лазур" взема решение предвид на това, че се счита, че тези бани са изчерпали функцията, за която са били построени като съблекални и решават да сменят статута им от съблекални в увеселителни заведения, заведения за хранене и т.н. Ние като частно дружество вече наследихме всички тези промени. Това, което имахме като визия се реализира на практика. 99% от заведенията се помещават в сградите, на които сме собственици, плажът е отдаден също на нашето дружество на концесия. Така че идеята да върнем варненци на варненския плаж, да освободим плажа от заведенията, които бяха разположени на пясъчната ивица, е вече факт. Тази година продължаваме с мащабния проект, като довършваме и се надявам до края на май месец, ремонтите да бъдат приключени. Ако има някакви, те ще са довършителни и ще са в самите обекти. Правят се три нови обекта, като площта, която заемаха самите заведения на плажа ще бъде вече разположена на второ ниво, където се оформят търговски зони. Запазва се архитектурата с стил късен сецесион, който тогавашните архитекти са създали. Вкарваме допълнителна орнаментика към сградата, за да стане по-красива. Отварят се където има възможност повече места, за да имат хората контакт с морето.

-Текат ремонти и на самата алея, какво се прави там?

-Там се изгражда подпорна стена, която още през 1912 г. е изградена заедно с пътя към плажа. Суха зидария е използвана тогава. Тази подпорна стена, която направихме, също е съгласувана с Паметниците на културата и се запазва стилистиката и. Ще бъде облечена с плочи от естествен варовик, който ще се патинира и ще придобие същия вид като сухата естествена зидария. Вече методите на строителство са съвременни, за да подпира и държи ската. Ремонт се прави и на дъждовната канализация, тъй като сигурно знаете, че това е най-ниската точка във Варна и общо взето Морската градина няма дъждовна канализация и отвеждането на дъждовните води става по естествен начин, гонейки най-ниската точка, това е алеята. Ще се асфалтира цялата алея, така че до 10-15 май това ще приключи. Вече се започна с нанасянето на основния цвят на баните. 
Това, което е интересно и важно да кажа е, че оформяме на тази алея места, които са за изложба и излагане на изкуството на местни артисти. Всъщност всички тези пластики, които се правят, картини, всичко, което виждаме по европейските курорти ще го имаме и тук. Предвиждаме живи статуи, продажба на картини и участия на местни артисти, ще има отделно кьоски, сувенири. Ще има кътчета за инсталации на различни изкуства, а защо не и след време да се направи някой и друг пленер в този участък.

-Как се движи проектът за изграждането на център за калолечение и балнеология?

-От миналата година сме собственици на калолечението и водолечението, знаете, че тези два обекта повече от 5 години не функционираха. След придобиването на базата направихме ремонт. Предвидили сме в една част от зоната да се прави калолечение. Текат процедурите, защото Министерство на здравеопазването има изисквания. Проектът "Алея първа" предвижда изграждането на балнеологичен и спа център, който ще бъде с талазотерапия, термално лечение, водолечение и калолечение на алеята, непосредствено до пясъчната ивица. Ще се използват даденостите от термални извори на алеята. 

-Имате ли информация какво ще се случи с т.нар.гьол?

-При срещите, които правихме при областния управител, последното решение, което бе взето, е този гьол да бъде затворен. Той не попада в нашата концесионна територия. Той е близо до Офицерски плаж и Шокъровия канал, който е основен замърсител на плажа, но не е в концесията. До гьола е минералния сондаж, който захранва Спортна зала и Морско училище. Там е помпената станция, която използва минералната вода, затова считам, че е редно Община Варна, Спортна зала и училището, да предприемат действия и мерки за обезопасяването и почистването на този басейн. Знаете, че всяка година там има инциденти и смъртни случаи. Второ РПУ ежемесечно се обаждат за проблеми, от РЗИ са констатирали че гьола замърсява морето. Но трябва да се има предвид, че не е решение унищожаването на това нещо. Ако го разбием и премахнем, има ли излив на вода, хората ще си направят нов гьол. Трябва да се почисти и официално да се използва. Има хора, които имат нужда, водата е лековита. Дори и да я спрат, винаги се намира начин да се пробие тръбата и да се пусне отново.

-Според вас има ли шанс живота по алеята да кипи целогодишно?

-Това е идеята ни и в проекта, който сега реализираме, тези заведения, които ще бъдат изградени да работят целогодишно. Сега затваряме със стъклени витрини, които като хармоника ще се отварят лятото и ще се затварят зимата, тези заведения да работят. При всеки хубав ден хората да имат контакт с морето. При мен дойде човек, който е организатор на ретро ралита, които не са скоростни и има идея дори през зимата да организираме такива ралита по алеята, обезопасени, разбира се, за да да поддържаме интереса на хората към зоната. Ще работим като концесионери и собственици да привличаме посетители целогодишно. 

-Как ще се справите със замърсяването на плажа и морето?

-Вчера изтече информация, че има замърсяване. Бях на място и видях. Винаги след по-бурно време и силен вятър морето има способността да се самопречиства и трябва да знаем, че каквото ида изхвърлим, където и да го изхвърлим, то ще стигне до морето по дерета и канали. Ако нямаме самосъзнание и не се грижим за морето няма как да стане. Това е поминъка, който храни варненци. Трябва да пазим. Има проблеми с почистването. Това е и причината да се откажем от Офицерския плаж като концесионери. Надявам се тази година областния управител да се ангажира с охраната, почистването и обезопасяването на тази ивица, с предоставянето на чадъри и шезлонги. Защото този плаж е доста посещаван. Зная, че се работи на някакъв етап за решаването на този проблем с Шокъровия канал, с дълбоководното заустване, сепариране и почистване още на входа на твърди отпадъци на тази вода, която се води повърхностна. До две години трябва да има реализиран проект. Предвид това, че в Гръцката махала и в по-голямата част от Варна канализацията е смесена, битова и дъждовна, при по-силни дъждове преливниците преливат и дъждовна вода, премесена с фекалии се излива до новия басейн на Южен плаж, така и до Вълнолома. Тези няколко точки остават проблемни.

-За съжаление през лятото плажът е засипан с фасове, боклуци и бутилки, имаше идея за въвеждане на плажна полиция, какво мислите по този въпрос. Ще има ли по-засилен контрол?

- Всичко е въпрос на самосъзнание. Българинът спазва норми и ограничения в чужбина. Тук пушим цигара и заравяме фаса в пясъка. Всяка година намаляваме разстоянието, през което разполагаме съдовете за смет и кошчетата стават все повече и въпреки всичко отпадъците стоят до хавлията и чадърите. Ако ние сами не пазим няма да стане. Ние наемаме ежегодно персонал за почистването. Преди две години купихме машина за почистване на пясъка. Полагаме неимоверни усилия, но няма ли го чувството за отговорност, няма да бъде чист плажа.

-Кои ще са атракциите това лято по варненския плаж?

-Интересните неща ще са доста това лято. Отново ще има уейкборд на Трета буна, отново ще има воден трамплин, който поставяме на Първа буна. Предвиждаме една нова атракция с надувна суха пързалка. Остават водните колела. Ролбата , предполагам следващата година да намерим сили и възможност да я реставрираме. Плажът ще бъде изчистен от скари и търговски обекти. Надявам се варненци да оценят усилията ни. 

-Преборихте ли се да не плащате такса "кошче" и "кабинка"?

-Да, Община Варна прояви разбиране. Тази такса отпадна и сега се плаща реално на допълнителна търговска площ, заедно с площта, която е заложена в схемите, съгласувани с министерството. От тази година принципалът ни като концесионери се прехвърли от МРРБ към Министерство на туризма. Очакванията ни са големи. Имаме надежда, че някои архаични нормативни бази като наредбата за водно-спасителната дейност, ще бъдат променени. Тя е от 1965 г. Надявам се, чрез промяната и да се даде възможност освен БЧК, който единствен има правомощия да провежда курсове и обучение на водни спасители, да се даде възможност ина други центрове да подготвят кадри. Това е много сериозен проблем. Ние желаем да се даде възможност на обучителни центрове, които са със сертификати, да обучават по първа помощ и плуване. Така пазарът ще се насити и като има предлагане ще се подбират по-млади кадри. Виждате на варненския плаж хората, които осъществяват водно-спасителната дейност са с възрастова граница над 60 години. Защо не тази дейност да се осъществява от млади студенти, които може да са от вътрешността на страната. Готови сме да им предоставим леглова база и хранене. Първо трябва да се реши проблема с обучението на кадрите.



Още по темата: общо новини по темата: 78
20.07.2022 »
15.07.2022 »
13.07.2022 »
12.07.2022 »
12.07.2022 »
12.07.2022 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.04.2016 г.
0
 
 
Много ме зарадвахте с тази новина, ремонтът идва точно навреме! Варна е морски град, трябва да се развива в тази посока и да се привличат туристите.
Aнонимен
на 21.04.2016 г.
0
 
 
Най-сетне се заработи по тази алея. Време беше да се превърне по-приятно и нормално място за гражданите и гостите на града.
Aнонимен
на 21.04.2016 г.
0
 
 
Браво прекрасно е това което се прави на крайбрежната алея, тези сгради наистина имаха нужда от ремонт.
0
 
 
всичко това звучи добре, ако се изпълни ще бъде много хубаво
Aнонимен
на 21.04.2016 г.
0
 
 
Варна е туристически град, хубаво е че се мисли и работи в тази посока. Много точно е това за хората, дето си хвърлят боклука на пясъка, за съжаление
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: