Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Започнаха съдебните прения по делото срещу престъпната група на "килърите"
Автор: Екип Varna24.bg 08:34 / 27.04.2016Коментари (0)1629
© Varna24.bg
Варненският апелативен съд даде ход на съдебните прения по делото срещу престъпната група на "килърите". Подсъдимите са 5-ма - Петър Стоянов, Васил Костов, Георги Вълев, Янко Попов и Райко Стойнев. Петър Атмаджов вече изтърпя 4 годишна присъда по този казус за побой над либийски гражданин.

След като Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдата, произнесена от друг състав на въззивния съд в частта за убийствата на адвоката Петър Лупов и на бизнесмена Румен Рачев, Варненският апелативен съд в 8 заседания разгледа казуса за втори път като разпита 10 свидетели и едно вещо лице, поискани от страните. Припомняме, че за двете убийства на доживотен затвор бяха осъдени Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев. Върховните съдии отмениха 15 годишната присъда на Янко Попов и 7 годишната присъда на Райко Стойнев за убийството на Румен Рачев.

Преди да започнат пледоариите подсъдимият Петър Стоянов поиска от съда да допусне за разпит на Виктор Генов, баща на вече починалия свидетел по делото Драгомир Генов. Съдът не намери основания за това искане и отказа на Стоянов. Той от своя страна реши, че съставът на съда бил предубеден, защото не допуснал поискания от него свидетел, а този факт ограничавал правото му на защита. На това основание Петър Стоянов поиска отвод на съдебния състав.

След като изслуша становищата на страните по делото във връзка с поискания отвод, Варненският апелативен съд остави искането без уважение. Съдът намери, че чрез разпита на Виктор Генев няма да се установят факти, които имат касателство към предмета на делото, а твърденията, че съставът е непредубеден са неоснователни. Подсъдимият Стоянов представи пред съда доказателства за заведени 3 граждански дела срещу Прокуратурата на РБ, 3 дела срещу съдебни заседатели от Шуменския окръжен съд (ШОС), 1 гражданско дело и срещу съдия Димчо Луков от ШОС затова, че го е държал с белезници по време на целия съдебен процес пред първата съдебна инстанция, и граждански дела срещу двама от свидетелите, разпитани пред втората съдебна инстанция.

Съдебните прения започнаха с протеста на прокуратурата, който е срещу първоинстанционната присъда, в частта с която Г. Вълев и П.Стоянов са оневинени за убийството на търновския адвокат Петър Лупов. Прокуратурата счита, че събраните доказателства в рамките на съдебното следствие установяват, че двамата имат качеството на подбудители и на помагачи за убийството на адвоката. Прокуратурата се позова на две групи доказателствени източници. Първата е свързана с доказателства, които установяват механизма на действията на организираната престъпна група. Тези доказателства са били анализирани от три съдебни инстанции и са част от вече влязъл в сила съдебен акт за образуване и участие в организирана престъпна група, ръководена от П.Стоянов, припомни прокурор Ася Петрова. Прокуратурата счита, че по силата на вече влезлия в сила съдебен акт са установени фактите, свързани с действията на подсъдимия П. Стоянов за съхраняваните боеприпаси и оръжия, за организирането и извършването на "мокрите поръчки", за палежите и побоите. За обвинението, което се позова на свидетелските показания, събрани в хода на делото няма съмнение, че подсъдимите Петър Стоянов и Георги Вълев са участвали активно в предварителната, подготвителна част при планиране на убийството на Лупов и са мотивирали и подпомагали извършителите на екзекуцията. Ето защо и двамата имат качеството на подбудители и на помагачи за убийството на адвоката, счита прокурор Петрова и настоя съдът да признае вината им затова.

По отношение убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев прокуратурата поддържа протеста срещу оправдателната присъда на Стоянов, признат за невиновен да е бил помагач за това престъпление. Обвинението настоява, че Стоянов е подбудител и помагач и за това убийство, като отново се позова на свидетелските показания, събрани в хода съдебното следствие. 

Прокурор Ася Петрова намира, че наказанието 17 години лишаване от свобода, наложено на Янко Попов за убийството на Румен Рачев е несправедлива занижено и припомни, че това е престъпление с висока обществена опасност, извършено в резултат на решения и действия на организирана престъпна група. "Това е публична екзекуция, убийство, извършено пред публична сграда - болницата в Шумен, пред очите на множество хора, в т.ч. и на деца", заяви зам. главният прокурор Ася Петрова. Тя определи екзекуцията на Рачев като грубо незачитане на неприкосновеността не само на жертвата, но и на хората, които са били в близост. Обвинението намира, че Попов е личност с висока обществена опасност, вече осъден с влязъл в сила съдебен акт за участието си в престъпната група на П.Стоянов. Прокуратурата настоява за доживотен затвор без замяна и за Янко Попов.

Адвокатът на подсъдимия Георги Вълев счита, че подготвителната фаза на съдебното производство е била проведена по дълбоко несправедлив начин, а присъдата на първата инстанция се позовавала само на гласни доказателствени средства. "Това дело е ярко свидетелство за политическата корупция в държавата", счита адвокат Таков и настоя втората съдебна инстанция да оправдае Вълев. Защитата на този подсъдим намира, че показанията на основните свидетели, поискани от прокуратурата - Боян Джамалов, Лозан Цеков и Радослав Димитров са надграждани съзнателно чрез провежданите от Валентин Цоновски оперативни беседи. Тези показания, според адвоката били компрометирани. Като анализира десетки свидетелски показания адвокатът пледира, че Вълев е нямал никакви основания да иска смъртта на Рачев. Нещо повече.

Търновският бизнесмен бил напълно удовлетворен от сумата 1 млн и 500 000 евра, които е получил от сделката с ДЗИ банк. Вълев не е знаел, че от същата сделка Рачев е получил 1 млн и 800 000 евро и е нямал мотив да иска да му навреди. Адвокат Таков изрази увереност, че втората съдебна инстанция ще анализира всички доказателства и ще опраавдае Георги Вълев по обвинението за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев.
Следобедното заседание на Варненския апелативен съд, което продължи с пледоарията на втория адвокат на Георги Вълев бе прекъснато за кратко. Медицински екип оказа помощ на подсъдимия Васил Костов, който се почувствал неразположен. Адвокат Бейлерян също поиска Вълев да бъде оправдан, поради факта, че няма доказателство, което да потвърждава обвинителната теза.

Заседанието продължи с пледоарията на адвокат Найденов, защитник на подсъдимия Петър Стоянов. Още в началото той посочи бившия вътрешен министър Цветан Цветанов като виновник за дългата съдебна сага. "В опита си да обязди съдебната система и да намачка Софийския апелативен съд, който отказа да задържи под стража Стоянов, Костов и Вълев по обвинение, свързано с убийството на Юри Галев, Цветанов произведе досъдебно производство, прерастнало в делото, добило популярност като процесът срещу "килърите"", заяви адвокатът. И той посочи имената на явни и на защитети свидетели, част от които според него са били манипулирани във фазата на досъдебното производство, като подложи на критика показанията им, дадани във връзка с действия по организирането и убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Адвокат Найденов декларира, че от 2010 година, когато започнала атаката срещу Стоянов, представители на изпълнителната власт правели непрекъснати опити да атакуват и да влияят върху работата на българския съд. Събраните в хода на досъдебното производство доказателства били напълно компрометирани, счита адвокатът на Стоянов. Тези две убийства, според него не могат да бъдат приписани на Петър Стоянов, а подсъдимият следва да бъде признат за невинен, каза в заключение на пледоарията си адвокат Найденов.
Днес заседанието ще продължи в 9,30 часа.



Още по темата: общо новини по темата: 119
04.08.2021 »
24.08.2018 »
24.01.2018 »
22.12.2017 »
01.12.2017 »
18.01.2017 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: