Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Приключиха тридневните прения по делото "килърите"
Автор: Екип Varna24.bg 14:56 / 28.04.2016Коментари (0)1454
© Varna24.bg
В последния ден, отреден за пледоарии в процеса срещу престъпната група на "килърите", разглеждан от Варненския апелативен съд представителите на прокуратурата направиха своите възражения по същество на становищата, изразени в съдебните прения от адвокатите на подсъдимите Петър Стоянов, Васил Костов, Георги Вълев, Янко Попов и Райко Стойнев. 

Прокурор Ася Петрова припомни в началото, че изводите на съда и мотивите към вече влезлите в сила присъди на всеки един от подсъдимите, както осъдителни, така и оправдателни имат задължителна сила.

Като неоснователно бе определено твърдението на защитата на Георги Вълев, че мотивите на ШОС са непълни и противоречиви, защото според прокуратурата те не само са пълни, но и отговарят по форма и съдържание на изискванията на НПК. Прокуратурата не приема и твърдението, че показанията на множество свидетели (Б.Джамалов, Г.Петков, Л.Цеков, Р.Димитров) и др., които бяха оспорени от адвокатите и квалифицирани като манипулирани. Според обвинението всяко едно от тях е било проверено, съпоставено и се потвърждава от други показания. Коментирани бяха и други свидетелски разкази, свързани с убийството на Румен Рачев, които според прокуратурата са проверени и потвърдени както от показанията на Боян Джамалов, така и от преките свидетели и очевидци на екзекуцията на шуменския бизнесмен.

Прокурор Петрова анализира подробно множество свидетелски разкази - на различни лица, в т.ч. и на полицейски служители, които са пресъздали непосредствените си впечатления за действията на подсъдимите, за създадената от тях престъпна схема, за контактите им с лицата, с които са си взаимодействали при реализирането на престъпните им намерения. Тя определи като неоснователни твърденията за "заинтересованост и манипулиране" на свидетелите. "Не отговаря на истината твърдението на подсъдимия Стоянов, че всички разпити по досъдебното производство са били проведени при един и същ наказателен съдия от ШОС", заяви прокурор Петрова и цитира имената на други магистрати от наказателно отделение на първоинстанционния съд, участвали при разпитите пред съдия.

Що се отнася до показанията на оспорените от подсъдимите свидетели Светлин Иванов и Симеон Симеонов, прокуратурата посочи, че при тях са били споделени факти за убийството на Р.Рачев и за съпричастието на подсъдимите Костов и Вълев към него. Факти, които до този момент не са били известни на разследващите. Прокурор Петрова припомни на страните, че по делото е налична и бележка, написана в ареста от Вълев до своя служителка в негов хотел в Арбанаси, на която е указано тя да посрещне подобаващо свидетелите.

Коментирайки фактите и обстоятелствата около продажбата на Тракия банк, които бяха обект на анализ във възраженията на адвокатите, прокурор Петрова заяви, че в процеса на преговорите Весела Кюлева е била рекетирана от Георги Вълев и ако не е било сключено споразумението, то рекетът е щял да продължи.

По повод възраженията на адвокатите, затова как съдебните инстанции са оценявали доказателствените източници по това дело, прокурор Стефка Якимова припомни, че в своето решение ВКС е посочил кои доказателствени източници приема за годни и кои не, и в този смисъл не е редно те да бъдат подлагани на допълнителни оценки и коментари.

В заключение прокурорите по делото декларираха, че поддържат протеста срещу първоинстанционната присъда, който е представен на съда и с допълнителни съображения в повече от 100 страници.
Протестът на прокуратурата се поддържа и от адвоката, който защитава интересите на близките на убития търновски адвокат Петър Лупов. Той заяви, че твърденията на подсъдимите и на техните адвокати, че процесът срещу групата на "килърите" и доказателствата, на които се основава произнесената присъда са скалъпени, не отговаря на истината.

Адвокатите на подсъдимите направиха пред съда своите бележки по възраженията на прокуратурата, като обобщиха, че доводите на обвинението имат за цел да подкрепят единствено обвинителната теза. Те отново настояха затова, че в процеса липсват всякакви доказателства за съпричастността на подсъдимите като подбудители и помагачи към убийствата на търновския адвокат и на шуменския бизнесмен.

Коменирана бе и многократно споменаваната "зависимост" на свидетелите Джамалов, Цеков и Петков. Адвокатите отново настояха, че показанията им са "изтъргувани" срещу обещания за по-малки санкции по водените срещу тях наказателни производства и не бива да бъдат ценени от съда.
В последната си дума пред съда всеки един от подсъдимите поиска от въззивния съд да прецени внимателно доказателствата по делото, да бъде справедлив и да ги признае за невиновни.

Варненският апелативен съд намери делото за изяснено от фактическа и правна страна и уведоми страните, че ще се произнесе в публично заседание на 4 май 2016 година от 13,00 часа.



Още по темата: общо новини по темата: 119
04.08.2021 »
24.08.2018 »
24.01.2018 »
22.12.2017 »
01.12.2017 »
18.01.2017 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: