Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Лилия Христова: Варна като младежка столица ще привлече много туристи и студенти
Автор: Екип Varna24.bg 09:27 / 19.05.2016Коментари (1)3783
© Varna24.bg
Варна има потенциала да привлече много млади хора като туристи или като студенти. Това сподели за Varna24.bg Лилия Христова - Директор на дирекция "Образование и младежки дейности" в Община Варна, депутат в 41-то Народно събрание, член на комисия по "Образование, младежта и спорта", Председател на ПК "Образование, младежа и спорта" към Националното сдружение на общините.

- Г-жо Христова, какво предвижда програмата за 24 май във Варна?

- Предстои честването на 24 май, Деня на българската писменост и култура, най-светлия празник. Винаги Община Варна подготвя много изненади и положителни емоции за учащите се и хората в сферата на образованието. Тази година две знакови събития ще има на тази дата. Едното е шествието. Участието в него е напълно на доброволен принцип. Заявили са всички училища, че имат желание да се включат, както и висшите училища. В началото ще има интересен флашмоб с представители на НПО, които ще рекламират отново "Варна младежка столица 2017" по техен си начин. Шествието ще започне с всички представителни атрибути - знаменен блок, мажоретки, ще има група на официалните лица, църквата ще си изнесе всички атрибути. След това самия блок ще бъде открит от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", което е по традиция. След него ще минат детските градини, Общински детски комплекс и Обсерваторията. След това всички училища по азбучен ред, като началото на колоната ще се води от носителите на награда "Варна" и тези, които имат юбилей. Мисля, че и тази година настроението е много добро.

Второто знаково събитие на 24 май това е регатата VARNA CHANNEL CUP, която е известна от няколко години като регата на буквите. Тази година заради ремонта на Аспарухов мост малко изместихме траекторията на регатата. Парадното излагане на яхтите ще бъде пред централни бани, така че от входа на Морската градина ще могат да се видят всички яхти и точно в 12 часа ще бъдат пуснати букети с балони. Екипажите отново ще бъдат с букви от българската азбука. Вечерта в 19 часа на Морска гара ще има диджей, който ще сложи край на регатата. Там са поканени директори и участници в регатата. Мисля, че ще бъде един прекрасен ден, само да не вали. 

- Как стои въпросът с приемът в детските градини на Варна, има ли вече достатъчно места?

- Аз смятам, че въпросът е кардинално решен. От 2317 обявени свободни места имаме постъпили молби 2011 от желаещи за набор 2013 г. Това означава, че имаме 300 свободни места. Няма криза. Второто нещо, освен тези места 456 деца преминават автоматично от яслите в групите на детските заведения. В няколко градини ще има повече кандидати от обявените места, но това при едно второ класиране ще се реши и както миналата година ще останат около 200 места. 

- Нека да кажем кое наложи закриването на детска градина 34 "Горски кът" на Златни пясъци?

- Нормално е общински съветници да са загрижени и да поставят въпроса за закриването на градината. Искам да отбележа три факта. Ние наблюдаваме тази градина от няколко години. Тя е създадена преди повече от 10 години с цел да е седмична детска градина. Постепенно тази услуга се изчерпва като желание на родителите и нямаше желаещи. Освен това с откриването на всички нови градини в ж.к. "Чайка" и разширението на "Виница" се получи така, че две години тази градина има нулев прием. Към този момент имаше 13 деца налични в градината. Тя е била 100 деца и е спаднала до 13. Те всички са разпределени там, където родителите желаят и на практика градината се самозакрива. Като добавим, че сградата не е на Община Варна, а е предоставена от една туристическа фирма, затова няма как да я запазим като предназначение. Да издържаме персонал без деца и да мислим за някакво обозримо бъдеще е нецелесъобразно. Много стриктно следим демографската статистика назад и прогнозата напред. Децата във Варна в следващите години ще се запазят за постъпване в детските градини с относително еднакъв брой. Тези места, с които ние разполагаме в момента са напълно достатъчни. С новия Закон за предучилищно и училищно образование на практика частните детски градини ще бъдат субсидирани от държавата. Така че това разпределение, което е на децата в момента - общински-частни, ще има пренареждане. Ако таксите на детските градини минат надолу в частните градини ще има наплив и за тях. Ние сме най-социалната община в България. Няма такава такса от 48 лв. за детска градина. В големи градове е 60-65 лв. Представете си 11 000 деца ги издържаме с един месечен стандарт от над 250 лв. за дете, които общината субсидира. Това е на база изчислено 60% посещаемост. Няма място за притеснение. Имаме проектна готовност за много разширения в кварталите на Варна и при нужда ще се отворят още места. Ако има бум на деца Общината има възможност да реагира. В процедура сме с детска градина "Хъшове", на територия на "Одесос", където има открита процедура за строителство на нова детска градина. Там има най-малка възможност за петна. Там две детски градини са ни под наем - "Палечко" и "Теменужка". Така че всички процеси като администрация ги следим и планираме. Последния опит показва, че за една година може да бъде построена нова детска градина. Така беше при "Жиравче" и "Бисерче".

Разработваме стратегия за образованието 2016 - 2020 във връзка с новите измерения, произтичащи от закона, който ще влезе от 1 август и там ще упоменем каква е перспективата за нови детски градини. Обществото трябва да бъде спокойно, че за варненчетата ще има достатъчно места в градините.
Отчитаме и приходящите семейства. Важно е да накараме повече хора да си плащат данъците във Варна, за да можем да издържаме по-нормално детските градини. Класирането ще обявим на 31 май и след 30 юни ще обявим незаетите места, тогава ще е второто класиране. Ако се наложи ще мислим за оптимизация през август. Не мисля, че има напрежение. Видяхте при самото кандидатстване за разлика от София и други градове е спокойно, защото сме обмислили системата да е в удобство на родителите и да не се създават панически ситуации.

- Варна е единствения град, в който се поема грижа за изхранването на децата с алергии в детските градини, колко са тези деца?

- Към този момент от три години нагоре имаме 38 деца с алергични и тежки хранителни проблеми. За тях се приготвя специална безглутенова храна. Имаме специална процедура и специално оборудвани места в кухните, за да се готви според изискванията на безопасност на храните. Това е едно заболяване, което се влияе от остатъците на глутен. Ако на една дъска се реже глутенов продукт остатъка от него се предава на безглутеновия продукт, затова тук хигиената и изискванията са много сериозни. Затова наистина сме първата община, която въведе това. Това се случи със съдействието на ОП "Училищно и столово хранене", защото Общинския съвет финансира техника и оборудване, но това е предизвикателство и отговорно нещо, защото се извършват действия, от които зависи здравето на децата. Лично аз съм удовлетворена, е това се случи. Освен това още три вида алергии обслужваме като хранене. Контрола ни е ежемесечен, съвместно с детските сестри и директорите. Досега глутеновото хранене беше на ръба на закона. Родителите носят, но безопасност нахраните не разрешават да се внася чужда храна, искаха отделно разрешение за всяко дете. Беше едно ходене по мъките. Разрешихме проблема и на едно дете, което има много странно заболяване спрямо протеините. Голямо напрежение се беше създало, но когато съвместно се работи между институциите се оправят нещата. Важно е родителите да си оставят спокойно децата. 

- Какво се случва около "Варна младежка столица 2017"?

- Младежка столица във Варна върви с пълен темп, вече сдружението, което ще управлява календара на столицата е факт. Общината председателства това сдружение. Кметът е определил Биляна Раева за негов пълномощник. Ние работим в тясна връзка с нея и с останалите от управителния съвет. Всеки месец излиза календар, посветен на Варна 2017 г. Върви конкурс за изпълнителен директор на сдружението. Освен това се подготвя конкурс за талисман и рекламна визия на Варна младежка европейска столица. В момента се правят запитвания какво искат младежите да е талисман. Върви конкурс за музика към написан текст, който да е химн. В момента подготвяме асамблеята, където ще ни връчат титлата през ноември месец. Обявили сме обществена поръчка за самата церемония. Това, което трябва да направим е да подготвим договор между общината и сдружението, за да могат да бъдат уредени финансовите въпроси. Защото парите, които ще се прехвърлят са публични и техния контрол трябва да е напълно в съответствие със Закона за публичните финанси. 

- Колко са средствата?

- Към този момент има заделени 100 000 лв. в бюджета на дирекцията, които като субсидия ще бъдат прехвърлени за административни разходи на сдружението. То от своя страна кандидатства по евро проекти и целта е не да харчим безконтролно публични средства, а да успеем да привлечем европейски пари и други прозрачни средства. Много е важно да не се опорочи финансирането. 

- Какво ще спечели Варна от този проект?

-Няколко са направленията,в които ще спечелим. Първо, ако успеем да наложим Варна като туристическа дестинация това означава, че ще можем да удължим сезона. Второ, Варна като младежки туризъм би била добра дестинация, това ще допринесе с приходи. Не на последно място е отличната работа с висшите училища. Вие знаете, че няколко години ни очаква по статистика криза със студентите. Децата постепенно намаляват и всички ВУЗ-ове изпитват затруднения със задържане на бройката, защото от това им зависи издръжката. Ако Варна стане добра студентска дестинация и се предпочита като студентски град, това би било много добро за образователната система и инфраструктурата на града. Защото студентите носят толкова приход, колкото носи и пристанището. Това са 42 000 студенти. Това е много добра предпоставка за инфраструктурата на града. Важното е да покажем, че имаме младежки заряд. Мотото на Варна европейска младежка столица е "Социалните иновации". Интереса към Варна наистина нараства, но амбициите ни са това да бъде устойчив проект, който ще продължи във времето. Искам да отбележа, че самата титла не носи един лев на Варна. Всичко е от капацитета на общината, на ВУЗ-овете и НПО-тата. Титлата носи големи отговорности и задължения, които да изпълним като ангажименти към Европейския младежки форум, така че това трябва да се знае от гражданите. Изкуство е, ако успеем да привлечем освен общински и други финанси. Цялата инфраструктура е пак в името на младежката столица, защото трябва да има места, където гостите да се чувстват комфортно. 

- Какво мислите по въпросът на територията на варненските училища да бъдат изградени спортни площадки, достъпни за гражданите?

- Сигурността на училищата е много важно. Аз съм за това училищата да бъдат сравнително затворени пространства, за външни граждани. Не само заради породилите се обстоятелства във връзка с тероризма в Европа. Ние като всяка друга държава, когато нещо се случи реагираме във всички сфери мигновено. Въпросът е да се създаде една наложена система на сигурност, която да не е кампанийна и когато варненци си пращат детето в училище да бъдат спокойни, че няма да бъде обезпокоявано по никакъв начин от външни хора. Искам да кажа, че достъпа до училищните дворове е във връзка със заповед на министъра на образованието до всички директори и план за прилагане на споразумение за реализация на стратегия за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система и изграждане на взаимодействие между регионален инспекторат по образование и МВР Варна. Дейностите на МОН по актуализация на мерките за физическа защита и сигурност на обектите от критичната инфраструктура във връзка с план за противодействие на радикализма и тероризма 2016 и и писмо на МОН, което последно получихме през март. Всичко това е една документация, която трябва да се има предвид от всички тези, които не са съгласни граждани да преминават през територия на училищата. На въпроса защо се разрешава това, аз искам да кажа, че териториите ние сме ги отдали безвъзмездно на управление на директорите, те са административните лица, които отговарят за това. Те носят лична и административна отговорност. Те са длъжни да спазват разпоредбите на МОН. Другият въпрос, който често се поставя някъде в училищата, както в училище "Н.Й.Вапцаров", някой навремето е отворил една дупка в оградата, защото му било по-удобно да преминава. Моите адмирации към директорката на това училище, която е заварила не врата, а оградата на училището. Аз изисках плановете на училището, на практика училището си има два входа, които функционират нормално. Така че изказвания на родители, които си пускат децата през оградата са неуместни, въпрос на съвест и възпитание е от страна на родителите. Нашите родители правилно постъпват като обезопасяват дворовете. Какво прави Общината, за да могат тези територии да се използват, защото са много големи? Има училища, които са между 14 и 20 декара. Това е огромна площ. В момента като дирекция сме пуснали до директорите запитване дали има възможност в тяхното училище да се отдели някакво пространство за различни спортни площадки и различни спортове. 15 от директорите са съгласни да дадат част от дворовете си за ползване от гражданите, като те ще бъдат обезопасени с някакъв вид съоръжение. Когато е така заградено пространството ще могат там да играят децата в извънучилищно време. Но когато се пуснат гражданите свободно в дворовете в свободните дни сме свидетели на голяма вандалщина, която няма кой да заплати. Така като се отделят площадките, ние като Община ще трябва да заделим резервен бюджет за почистване и обезопасяване, както и за ремонт и поддръжка на съоръженията. Колегите от дирекция "Спорт" много внимателно трябва да прецизират какво могат да издържат. Ние ще подкрепим масовия спорт, но ще цитирам кмета на Варна Иван Портних, който каза: "Да, при определени условия на безопасност и съответна комуникация с МОН".



Още по темата: общо новини по темата: 143
26.04.2018 »
15.12.2017 »
17.11.2017 »
08.11.2017 »
03.11.2017 »
11.10.2017 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ще привлече на врубнива в сряда рСџВ?‚
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: