Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арестуваха руският хакер, който ще бъде екстрадиран в Русия
Автор: Екип Varna24.bg 13:31 / 31.05.2016Коментари (0)685
© Вulfoto
Състав на Варненския апелативен съд днес отмени определение на Окръжен съд Варна (ВОС) от миналата седмица и измени мярката за неотклонение от "подписка" в "задържане под стража" на Александър Аброськин. 

Руската федерация настоява за екстрадицията на 31 годишния мъж, за да го разследва за "високотехнологични престъпления". В документите, изпратени от компетентните руски власти се посочва, че в периода от 1 януари 2013 до 5 февруари същата година, в Екатерининбург, в съучастие с други лица Аброськин е осъществил нерегламентиран достъп до компютърни данни и копирал електронна кореспонденция. В Русия за това деяние законът предвиждал максимално наказание до 5 години "лишаване от свобода".

Пресслужбата на съда припомня, че първоначалното искане на Руската федерация за временното задържане на руския гражданин бе оставено без уважение от Варненския окръжен съд, който на 19 април тази година, на основание ЗЕЕЗА му определи "подписка" като мярка за неотклонение. Месец по-късно Министерството на правосъдието на Русия е изпратило до ВКП на Република България официална молба за екстрадицията на Аброськин. След като документите са постъпили в Окръжна прокуратура Варна, на 26 май, в съдебно заседание Варненският окръжен съд отново е отказал да задържи под стража чужденеца и е потвърдил подписката. Междувременно за утре, 1 юни 2016 година, ВОС е насрочил и съдебното заседание, на което ще се реши дали Аброськин да бъде предаден на руските власти. 

Руският гражданин и неговата защита бяха категорични днес пред съда, че процесът срещу Аброськин в Русия ще бъде политически. Според тях, тамошните власти ще се опитат да го склонят да даде лъжливи показания и да оклевети лице, което е заемало висок административен пост.

Днес апелативната инстанция уважи частния протест на прокуратурата срещу определението на ВОС, отмени съдебния акт на първата инстанция и определи "задържане под стража" за чужденеца. В мотивите за това решение Варненският апелативен съд посочва, че след като официалната молба за екстрадицията на Александър Аброськин е постъпила и на основание чл.15, ал.1 от ЗЕЕЗА Варненският окръжен съд е насрочил съдебно заседание за разглеждане на молбата за екстрадиция по същество, единствената мярка за неотклонение, която съдът е длъжен да определи е "задържане под стража".

Това определение на Апелативен съд Варна е окончателно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: