Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Община Девня удря рамо на читалищната самодейност
Автор: Екип Varna24.bg 14:04 / 28.07.2016Коментари (0)1815
©
Намеренията на общинската администрация в Девня са да мотивира читалищата да работят както преди, тъй като дълго време тази дейност е била оставена на самотек. Това заяви новият кмет на общината Свилен Шитов на среща с читалищни самодейци, на която присъства и заместник-кметът Донка Йорданова.

Общинската администрация предприема необходимите стъпки, за да може в срок до края на септември т.г. читалищата с неуреден сграден статут да кандидатстват за финансиране по оперативните програми. "Имаме пълна проектна готовност", увери кметът самодейците от читалище "Отец Паисий" в кв. "Река Девня", което се помещава в закритото начално училище, но сградата все още не е отписана от активите на МОН.

Квартал "Река Девня" е уникален със своята етническа палитра и именно културната самодейност е играла ключова роля за интеграционните процеси в тази общност. Преди 10 години обаче Община Девня премества читалище "Отец Паисий" в неугледната училищна сграда, ентусиазмът на самодейците секва, а бившият секретар на културно-просветното средище се разболява тежко и напуска този свят.

"Общината буквално е затрила читалището от картата на Девня, въпреки че в този квартал има много деца. Трябва да възпламеним огъня, който е горял тук години наред", заяви пред самодейците кметът Свилен Шитов.

По негово предложение редовното Общо събрание избра единодушно за председател на читалището Метин Сали, който работи като здравен медиатор в Община Девня. Вотът на събранието отреди секретар на културно-просветното средище да бъде Тодорка Узунова, чийто основен приоритет ще бъде ангажирането на децата от квартала в различни по своята тематика кръжочни дейности. Избрани бяха и нови членове на читалищното настоятелство.

Кметът обеща на самодейците, че в кратки срокове районът около сградата ще бъде окосен и изчистен. Свилен Шитов обмисля там да бъде изградена и спортна площадка за нуждите на подрастващите.

На изпроводяк той и заместник-кметът Донка Йорданова поискаха от самодейците да бъдат искрени и да споделят откровено проблемите, с които се сблъскват, за да бъдат решавани те своевременно. "Защитавайте интересите на читалището!", призоваха самодейците кметът и неговият заместник.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Първа лига сезон 2023/24
Катастрофи в България
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: