Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Скандалът с ПУП-а на "Чайка" стигна до Брюксел
Автор: Пламена Николова 11:30 / 29.09.2016Коментари (2)3187
© Varna24.bg
Архивна снимка
Общинският съветник Иван Иванов алармира, че в Брюксел е изпратена петиция, подписана от 1500 жители на варненския квартал "Чайка", които не са съгласни с новия ПУП ПРЗ на квартала, предаде репортер на Varna24.bg.

Комисия по петициите пратила отговор, че тече разследване в Европейската комисия, допълни съветникът по време на днешното заседание на местния парламент.

"На 8-то заседание на Общинския съвет поискахме да се поправи този план. Преди 20 дни от адвокат-довереника на Общинския съвет Стамов се получи писмо, че ПУП ПРЗ на "Чайка" остава в сила за имотите, за които няма заведени съдебни дела. Затова до Брюксел беше пратена петиция, в която се поставят въпроси, които са съществени при изготвянето на такива планове.

Въпреки, че дълго време се коментираше от администрацията, че не може да бъде открит старият план на квартала от 1963 г., който бил откраднат, ние успяхме да го намерим. 

Настояваме въз основа на него да се направи нов ПУП, защото там най-добре са посочени зелените зони и зоните за отдих.

Настояваме още да бъде изготвен регистър на зелените площи в "Чайка" с цел предотвратяване на тяхното застрояване", каза Иванов.

Той отправи питане към кмета Иван Портних ще бъде преразгледан плана на "Чайка" и ще бъдели наложена строителна забрана в района до това преразглеждане?

Иванов сподели, че той лично живее в квартала и е станал свидетел на това как спортна площадка вече не е такава, вследствие на задоволяване на "някакви псевдореституционни интереси". 

Иванов разказа, че по времето на бившия кмет Кирил Йорданов на същото място имало детска площадка, която вече не съществува. След това били оставени маси за тенис, които също вече липсвали. Според съветникът тези, които имат реституирани парцели в зелени зони и зони за отдих трябва да бъда възмездени с имоти на други по-подходящи места.

В негова подкрепа малко по-късно в залата взе думата Кръстьо Кръстев от сдружение "Зелена Варна", който е един от най-яростните противници на новото строителство в квартала и оглавяваше бунтовете на недоволните жители на "Чайка" миналата година.

Той допълни, че с "поръчковия" закон за реституцията в квартала са се реституирали много имоти в зелени зони. Кръстев обясни, че според стария план района има одобрени 68 кооперации. Въпреки това във времето са построени още двайсетина. 

Протестите срещу строителството в "Чайка" датират от 2000 г. При първото обществено обсъждане още хората настоявали да се реши този казус. Кръстев заплаши, че ако тръгне реализация на ПУП-а ще има масово недоволство и бунтове в района. 

В подкрепа на реститутите в "Чайка" се изказа варненката Николина Ангелова. Тя припомни, че има вече решение на Върховния административен съд, което категорично одобрява новия план.

"Не мислите ли, че е време "Чайка" да се обнови възроди и реновира? Хората, които имат реституирани имоти търпят огромни вреди от това забавяне в годините. Кой ще плати на собствениците пропуснатите ползи? Нямате ли усещането, че казуса с "Чайка" се поставя всеки път преди избори?", попита още варненката.



Още по темата: общо новини по темата: 37
30.05.2022 »
29.05.2022 »
27.05.2022 »
10.04.2022 »
10.04.2022 »
18.03.2022 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.09.2016 г.
0
 
 
Досега си мислих, че има нещо нередно в този ПУП. Но като чета как престъпникът-митничар Иван Иванов е против него, започвам да си мисля друго. Който не знае, Иван Иванов влезе в общинския съвет с най-много гласове и без никаква платформа. Тоест купени гласове. Явно същият си е платил за подписка срещу ПУП-а по някаква причина. Купил си е и професионалния протестиращ Кръстев. Все повече се изяснява ситуацията. Някакви хора от високо не искат Чайка да се развива по някаква причина, най-вероятно финансова.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: