Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво представлява мажоритарният вот?
Автор: Екип Varna24.bg 10:00 / 17.11.2016Коментари (0)1784
© Varna24.bg
Новият парламент най-вероятно ще бъде избран и по нови правила. Такава заявка дават, както партиите в управление, така и тези в опозиция след резултатите от референдума. В парламента вече се оформя съгласие за мажоритарен вот. Все още обаче депутатите умуват до каква степен избирателите сами ще редят партийните листи. Какви са вариантите?

Глас народен, глас Божи. Водени от старата максима, депутатите се втурнаха да предлагат нови изборни правила. И заваляха законодателни промени, които да претворят в дело резултатите от референдума. "Да" на мажоритарния избор при парламентарен вот обаче значи смяна на политическата ни система. 

Вариантите:

Вариант едно - така, както го зададоха инициаторите на референдума - мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура - тогава страната се разделя на 240 района - колкото са и депутатите. И за всеки район битката е отделна. А печеливш е този, който спечели поне половината от подкрепата на гласувалите. Така обаче на втория тур остават максимум двама.

Така обаче много от хората ще останат непредставени в парламента, смятат политолозите.

"Има голямо неравновесие на гласовете", коментира политологът проф. Анна Кръстева.

Политически совалки в последния ден на кабинета "Борисов 2"

"Когато кажем абсолютно мнозинство означава, че малко повече от половината гласове ще лишат от представителност другата половина", казва политологът гл. ас. Димитър Димитров.

Големият въпрос тогава е кой ще начертае районите, защото от това до голяма степен ще се определи и изхода на изборите.

"Това ще бъде огромна политическа игра, защото много важно е местното представителство - и ще са битки за кръв", добавя политологът проф. Анна Кръстева.

А следващата битка - възможен ли е парламент с толкова много играчи, които нямат нищо общо помежду си. И ще се превърнат ли те в златен пръст.

"Законодателството се превръща в една сергия", на мнение е политологът гл. ас. Димитър Димитров.

"Изцяло са забравени българите в чужбина - трябва да има избирателен район за българите в чужбина, какъвто досега няма", добавя политологът проф. Анна Кръстева.

Ако големите играчи - преодолеят местните - тогава изходът може и да е стабилност.

"Победителите взимат голям бонус - това осигурява стабилно управление - малките партиите така да се каже не им се мотаят в краката, не им се налага да правят коалиции", казва политологът проф. Анна Кръстева.

При варианта на формиране на парламент във Франция - представителността е много по-голяма, защото на балотаж отиват не само двама, а всички кандидати, прескочили бариерата от 12,5%. И тук обаче има подводни камъни - при липса на традиции в демокрацията.

"Има по-голяма пъстрота и това осигурява плурализъм - но във Франция изборите често парламентарните и президентските са вързани и има едно партийно договаряне - малките подкрепят за президентския избори големите, но искат подкрепа за формиране на районите", казва още политологът проф. Анна Кръстева.

Вариант две - на преференция - вече познат ни от предишни избори. Тук кандидатът, който получи повече индивидуална подкрепа може да задмине подредените от партийните централи кандидати.

"Всеки може да отиде и да си избере своя представител", казва политологът гл. ас. Димитър Димитров.

"Има очевидно желание в българските граждани за мажоритарност и преференцията е такъв вид мажоритарност", казва политологът проф. Анна Кръстева.

Вариант три - така наречените отворени листи - при тях избирателите сами определят реда на кандидатите, които партиите ни предлагат.

"Отворените листи са още по-демократичен и по-мажоритарен елемент в пропорционалната система. Гражданите са напълно свободни те да аранжират кандидатите си и в много краен вариант те се подкрепят според реалния брой гласове, които са получили", казва политологът проф. Анна Кръстева.

Вариант четири - смесена мажоритарна система - каквато съществува в Германия - при този вариант половината от кандидатите ги редят партийните централи, а другата половина избирателите - с преференции.

"Тя удовлетворява това желание на гражданите от една страна да посочат мажоритарен глас - с единия глас го посочват, а с другия - посочват партията - няма ангажимент да е от партията. Това е добър вариант при този глад за мажоритарност", на мнение е политологът проф. Анна Кръстева.

Избори при тези правила ще са и много по-скъпи и трудни за организация, смятат експертите.

"Докато не се произведе такива правила, които да са безспорни и надеждни и да се произведат безспорни кандидати - тази система е нереалистична", казва политологът гл. ас. Димитър Димитров.

Крайната дума отново е в депутатите. За да определят правилата, по които следващите ще заемат местата им.

"С мажоритарната система се децентрализира политическият живот на България до нивото на кметски избори", смята социологът проф. Огнян Минчев.

Източник: Нова тв




Още по темата: общо новини по темата: 430
03.05.2018 »
29.09.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
04.05.2017 »
предишна страница [ 1/72 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: