Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Потресаващ разказ на полицай, затрупан под развалините в Хитрино
Автор: Екип Varna24.bg 17:32 / 18.12.2016Коментари (0)1997
© Фейсбук
23-годишен полицай от участъка във Върбица е бил сред затрупаните в руините в Хитрино, след като ударната вълна след железопътната катастрофа на 10 декември сринала почти до основи къщата, в която живеел със семейството си, съобщава "Монитор". След час и половина под тухли, греди и прахоляк младши инспектор Борис Марков оцелял с незначителни контузии, но в тежко състояние с изгаряния и фрактури в болница в София е брат му, а майка му се възстановява с всеки изминал ден в шуменската болница.

Борко, както го знаят колегите му и феновете на футбола в Хитрино и областта, се посветил на полицията преди 3 години. Живеел в Хитрино, но работното му място било в полицейския участък във Върбица, където бил квартален на една от махалите. Нощта срещу 10 декември си бил у дома при семейството си, вкъщи си били майка му и брат му, а баща му се спасил по чудо, защото точно тази вечер отсъствал.

От къщата, в която измъкнали Борко, майка му и брат му са останали само руини.

"Легнах си малко след полунощ, бях заспал и в един момент как съм си в леглото нещо се срина. Отворих очи, но не стана по-светло, мислех, че сънувах. Нещо имаше отгоре ми, бях затиснат. Лежах на лявата си страна, усетих тежест върху кръста и краката, но успях да си размърдам едната ръка, да я раздвижа и да си направя дупка пред лицето за да мога да дишам", разказа за първите секунди след взрива полицай Марков. В първите мигове си помислил за земетресение. 

"Чувах отнякъде гласовете на майка ми и брат ми да крещят, гледах да се сдържам и да не викам и аз, за да не ги притеснявам. Не знам колко време минаваше, на мен ми се стори час-час и половина под развалините." - спомня си още Борко.

През това време навън извън Хитрино вече се разнесла вестта за взрива и информацията, че най-тежко е пострадала фурната, където има двама загинали. Домът на Борко и семейството му бил в съседство с пекарната. Борко го нямало сред живите и ранените, у познатите му се загнездило съмнението, че се е случило най-лошото.

"По едно време чух някъде отгоре Стефан с пожарникарите (б. р. цивилният жител на Хитрино Стефан Нанев, който помагал на спасителите да намерят къщите, в които има останали хора). Разбрах, по-точно чувах че оказват помощ на брат ми и майка ми и затова спрях да викам, за да спасят първо тях.

Когато разбрах, че са ги извадили, започнах и аз да крещя. Усетих, че някой стъпа отгоре ми, стана ми по-тежко, но намерих сили да изкрещя силно", така го чули и го измъкнали и него от развалините.

"Навън - уж ме изкарват от дома ми, а не познах нито къщата, нито мястото, където се намирам, всичко беше непознато, не виждам къщата ми. Попитах за майка ми и брат ми, видях я цялата в кръв, със сцепено чело, чух, че брат ми е в по-тежко състояние. Качиха ме на линейка като придружител на майка ми. Тогава ми казаха, че е имало катастрофа с влак", пресъздава събитията от 10 декември полицай Марков. 

"Не знам кои бяха хората, които ме спасиха, но от сърце им желаая да са живи и здрави, които и да са", не знае как да благодари на непознатите Борко.

В болницата се оказало, че самият полицай е в по-леко състояние, травма на рамото и доста драскотини. Там разбрал, че брат му е в гежко състояние - коляното му било натрошено, кракът обгорял, наложило се от клиниката по изгаряния във Варна да го транспортират в София. 

Борко, както и близките му "напуснали" дома си буквално с това, с което си били легнали. Под развалините останали униформата и документите му, успели да стигнат до металната каса, където съхранявал личното си оръжие и да го приберат в полицията. Оттам нататък няма дрехи, хигиенни принадлежности, няма я колата му, нито покрива над главата.

Всеки ден Борис Марков ходи на свиждане при майка си Гаяне Борисовна Маркова в шуменската болница. Тя и брат му са граждани на Руската федерация. В събота с колегата си от Върбица полицая Александър Георгиев Борко пътувал до София да види и брат си. В момента неговият благодетел е Георгиев, той го е подслонил, дал му е от своите дрехи и ще ги настани в своя къща, когато излезе от болницата и майка му Гаяне.

Шефът на полицейското управление във Велики Преслав Румен Симеонов пуснал миналата седмица писмо до всички полицаи в дирекцията да помогнат на младежа всеки според възможностите си. От 14-годишен Борко е футболист, бил е в детската школа на ФК "Волов", в отбора на ОДМВР в Шумен и е картотекиран като състезател на Хитрино. 

Средства събират и съотборниците му полицаи. Искат да му купят на първо време някаква кола, за да може с нея да пътува да вижда брат си в София.




Още по темата: общо новини по темата: 130
21.04.2023 »
18.04.2023 »
18.04.2023 »
11.06.2021 »
22.02.2021 »
25.01.2021 »
предишна страница [ 1/22 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: